Informatiile militare, reorganizate la ceas aniversar

de | sept. 16, 2010 | Știri, Turcia, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Saptamana trecuta, la sediul Ministerului Apararii Nationale de la Bucuresti, s-a desfasurat ceremonia de constituire a Brigazii de informatii militare, mare unitate din subordinea operationala a Directiei generale de informatii a apararii (DGIA).

Comandantul BIM primeste drapelul de lupta de la ministrul roman al Apararii Nationale, Gabriel Oprea

Comandantul BIM primeste drapelul de lupta de la ministrul roman al Apararii Nationale, Gabriel Oprea

Saptamana trecuta, la sediul Ministerului Apararii Nationale de la Bucuresti, s-a desfasurat ceremonia de constituire a Brigazii de Informatii Militare, mare unitate din subordinea operationala a Directiei generale de informatii a apararii (DGIA). In cadrul ceremoniei, ministrul apararii nationale a inmanat brigazii Drapelul de Lupta, iar militarii au depus Juramantul de credinta fata de drapelul acestei mari unitati, relateaza mass-media militara de la Bucuresti, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
La eveniment au participat ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, ministrul finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu, ministrul muncii, familiei si protectiei sociale, Ioan Nelu Botis, consilierul prezidential Iulian Fota, senatori si deputati, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale si ai Bisericii Ortodoxe Romane, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, directorul structurii de informatii a NATO, Karen Laino, atasati ai apararii din statele membre NATO, personalitati civilesi militare din conducerea institutiilor sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala. In alocutiunea rostita cu acest prilej, ministrul Gabriel Oprea a subliniat complexitatea si importanta activitatilor desfasurate de detasamentele de informatii in misiunile dificile care au loc in teatrele de operatii, actiuni in care militarii isi dedica viata indeplinirii angajamentelor internationale asumate de tara noastra, apararii neamului si interesului national.
“Cred cu tarie ca marcam astazi un moment de impliniri profesionale in activitatea intregii structuri de informatii pentru aparare. Multumesc intregului personal al acestei mari unitati, conducerii Brigazii de informatii militare pentru munca sustinuta, pentru eforturile lor de a dovedi inca o data ca avem o echipa puternica de specialisti si ca suntem un partener si un aliat de incredere”, a aratat ministrul apararii nationale. „Cu prilejul constituirii Brigazii de informatii militare, vreau sa reamintesc faptul ca Armata Romana are un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii si o colaborare exemplara cu armatele din statele NATO. De asemenea, structurile de informatii militare, de la toate esaloanele, au dovedit ca sunt pregatite permanent pentru indeplinirea misiunilor specifice apararii nationale, fiind angajate in actiuni si operatii de informatii militare. Este cunoscut faptul ca primele structuri militare romanes ti participante la operatiile din Afganistan si Irak au fost cele de informatii militare si imi face placere sa constat ca activitatea structurilor de informatii militare romanesti a fost si este extrem de apreciata de aliatii si partenerii nostri”, a subliniat ministrul Gabriel Oprea. Ministrul apararii nationale a mai aratat, cu acest prilej, ca asigurarea cu informatii multisursa in teatrul de operatii, prin prezenta la fata locului a structurilor de tip HUMINT, SIGINT si IMINT, intr-o formula integrata, precum si prin intermediul propriei structuri de analiza, a constituit noutatea cu care Armata Romaniei a contribuit la eficientizarea actiunilor fortelor NATO in aceste teatre, iar rezultatele specialistilor nostri nu au intarziat sa apara. „Atat participarea noastra in teatrele de operatii, cat si colaborarea cu partenerii internationali, imi permit sa afirm cu toata convingerea ca Armata Romana este un corp de elita, care face cinste tarii. Meritele nu apartin unei singure persoane, ci unei intregi echipe, din care faceti parte dumneavoastra, cei care participati la acest eveniment, alaturi de alti zeci de mii de oameni competenti si seriosi, pentru care interesul national este mai presus de orice. In calitate de ministru al apararii nationale va multumesc pentru munca dumneavoastra si pentru devotamentul cu care reprezentati Romania”, a subliniat ministrul Gabriel Oprea.

Ambasadorul SUA: Cel care-si varsa sangele alaturi de mine, este fratele meu

In cadrul alocutiunii rostite la ceremonie, ambasadorul SUA la Bucuresti, domnul Mark Gitenstein, a aratat ca „prin integrarea tuturor componentelor de intelligence – HUMINT, IMINT, razboi electronic si SIGINT – in cadrul unei singure brigazi, sunt convins ca, in felul acesta, s-a creat o forta si mai puternica in efortul pe care Armata Romana il sustine si astfel, in planificarea si desfasurarea actiunilor militare in teatrele de operatii veti beneficia de analiza, culegerea si diseminarea produselor de intelligence. S-a vorbit foarte mult despre curajul dovedit de trupele care au luat parte in misiuni ale NATO. Trupele romanesti au participat in misiuni, in Irak si in Afganistan, timp de peste sapte ani alaturi de militarii americani. Poetul meu englez preferat este Shakespeare, iar intr-una din piesele mele preferate, „Henric al V-lea”, exista o replica in care Henric spune: „Cel care-si varsa sangele alaturi de mine, este fratele meu” si, in acest context, toti imi sunteti frati. Si printre cei care au cazut in teatrele de operatii sunt si cei trei militari din cadrul Directiei generale de informatii a apararii. Ei nu si-au sacrificat viata pentru a ocupa alte teritorii si nici in lupta pentru putere, ci doar in serviciul unei singure idei, ideea de libertate. Romania trebuie sa fie mandra de realizarile tuturor acestor unitati si sunt convins ca, prin constituirea acestei brigazi, Armata Romana are sansa de a-si spori prestigiul in lume”.

Seful DGIA: Brigada de informatii militare este o solutie de succes

La randul sau, directorul general al Directiei generale de informatii a apararii, generalul-maior Gheorghe Savu, a multumit conducerii statului si Ministerului Apararii Nationale pentru intelegerea si sprijinul acordate constant informatiilor pentru aparare, constituirea marii unitati fiind o consecinta si a acestui fapt, subliniind, totodata, bunele relatii dezvoltate in timp de informatiile pentru aparare la nivel national si cu aliatii NATO si UE. „De acum, cele trei batalioane de informatii militare vor actiona intrunit, pastrandu-si atributiile si misiunile specifice. Se va eficientiza activitatea de informatii pentru aparare si vor fi generate economii de resurse, iar constituirea marii unitati nu solicita eforturi financiare suplimentare. Brigada beneficiaza de elemente logistice, financiare si de comanda-control integrate si unice. Brigada de informatii militare va creste rolul ponderii informatiilor pentru lupta si va permite realizarea unui management al carierei personalului de informatii din Armata Romaniei. Pe masura operationalizarii si dotarii tehnice, viitorul va demonstra ca Brigada de informatii militare este o solutie de succes. Subordonand operational Brigada de informatii, Directia generala de informatii a apararii va asigura coordonarea si eliminarea redundantelor in activitatile specifice. Va creste eficienta informatiilor pentru aparare, informatiile obtinute din toate sursele si prin toate mijloacele la dispozitie fiind prelucrate si distribuite unitar de catre DGIA”, a subliniat generalul maior Gheorghe Savu, citat de Observatorul Militar.

Mesaj american

Cu prilejul constituirii Brigazii de informatii militare, directorul Comunitatii de Informatii a Statelor Unite ale Americii, James R. Clapper, a transmis un mesaj, in care se arata, printre altele: „Apreciem angajamentul pe care Romania l-a facut in domeniul informatiilor prin infiintarea acestei unitati. Aceasta arata ca tara dumneavoastra este angajata in domeniul informatiilor si faptul ca analiza, culegerea si diseminarea produselor de intelligence este mai eficienta atunci cand se realizeaza prin coordonarea unitara a eforturilor. Suntem recunoscatori pentru contributia importanta pe care aceasta unitate o reprezinta pentru NATO si partenerii sai. Sunt convins ca aceasta structura din cadrul Fortelor Armate Romane va avea realizari remarcabile si ca veti continua sa constituiti un exemplu pentru vecinii si aliatii dumneavoastra“.

Exercitii demonstrative

In cadrul activitatii de constituire a Brigazii de informatii militare, militarii din compunerea Detasamentului Special de Protectie si Interventie, din subordinea DGIA, in cooperare cu Serviciul Medical Militar de Urgenta al M.Ap.N. (SMMU), au prezentat exercitii demonstrative constand in proceduri specifice de actiune din aria de responsabilitate. Infiintarea brigazii de informatii militare a fost cuprinsa in Hotararea CSAT din 31.03.2010, privind Planul cadru pentru continuarea procesului de restructurare si modernizare a armatei Romaniei, in anul 2010. In baza acestei hotarari a CSAT, pe 1.09.2010, a intrat in vigoare statul de organizare al acestei mari unitati. Brigada nu inlocuieste nicio structura din cadrul DGIA, ci reuneste sub o comanda unica trei batalioane existente deja: Batalionul HUMINT, Batalionul IMINT si Batalionul Razboi electronic si SIGINT. Infiintarea Brigazii, al carei comandant este colonelul Petrica- Lucian Foca, are ca scop conducerea unitara a activitatii de informatii militare la nivelul M.Ap.N., inclusiv a operatiilor de informatii pentru lupta, si aceasta nu afecteaza bugetul M.Ap.N., deoarece structura si dotarea acesteia sunt realizate pe structurile unor unitati existente deja in organigrama ministerului. Astfel, se va asigura o economie importanta de resurse umane si financiare prin optimizarea structurilor administrative care vor fi integrate si unice.

Informatiile militare, 150 de ani de existenta in Romania

In cei peste 150 de ani de existenta, activitatea de informatii militare a avut o contributie importanta in promovarea si apararea intereselor statului roman. Dupa infiintarea sa, in anul 1999, Directia generala de informatii a apararii (DGIA) a parcurs un amplu proces de transformare, adaptandu-si fortele si misiunile la noile caracteristici ale mediului de securitate.
Rezultatele acestui proces s-au reflectat in succesul structurilor HUMINT (HUman INTelligence – informatii militare culese si furnizate de surse umane), IMINT (IMagery INTelligence – informatii militare rezultate din culegerea, prelucrarea si analiza fotogramelor si imaginilor) si SIGINT (SIGnals INTelligence – informatii militare obtinute prin analiza comunicatiilor din spatiul electromagnetic) ale DGIA, participante in teatrele de operatii din Afganistan, Irak si Balcanii de Vest. Misiunile indeplinite au impus, ca o necesitate obiectiva, constituirea Brigazii de informat ii militare, structura integrata, caracterizata prin flexibilitate si capacitate ridicata de reactie.
Trei militari din cadrul detasamentelor de informatii, sublocotenentii post-mortem Iosif-Silviu Fogorasi, Mihail-Anton Samuila si Narcis Sonei, si-au sacrificat viata sub culorile drapelului national, in timpul executarii unor misiuni de tip HUMINT in teatrul de operatii din Afganistan.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *