Igor Smirnov, iritat de intelegerile dintre Moscova si Chisinau

de | mart. 30, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Dupa ce Moscova a acceptat o formula pentru reglementarea conflictului transnistrean constand in acordarea republicii separatiste un statut special in cadrul Republicii Moldova, liderul separatist Igor Smirnov a reactionat agresiv, miercuri, in fata unei astfel de solutii. Smirnov a declarat in cadrul unui interviu pentru “Nezavisimaia Gazeta” ca nu va accepta alti pacificatori, inafara de cei rusi, iar munitiile de razboi rusesti din regiune sunt proprietatea Transnistriei, potrivit Unimedia.md

Igor Smirnov 654

Dupa ce Moscova a acceptat o formula pentru reglementarea conflictului transnistrean constand in acordarea republicii separatiste un statut special in cadrul Republicii Moldova, liderul separatist Igor Smirnov a reactionat agresiv, miercuri, in fata unei astfel de solutii. Smirnov a declarat in cadrul unui interviu pentru “Nezavisimaia Gazeta” ca nu va accepta alti pacificatori, inafara de cei rusi, iar munitiile de razboi rusesti din regiune sunt proprietatea Transnistriei, potrivit Unimedia.md. “Pacificatorii se vor afla in zona de securitate pana cand nu va fi exclus orice pericol de escaladare a conflictului si pana cand nu vor fi inregistrate unele succese in reglementarea diferendului. Noi nu putem fi siguri ca Republica Moldova nu va utiliza iar forta armata impotriva noastra”, a declarat Smirnov, mentionand ca deocamdata progrese in acest sens nu se atesta. El a mai spus ca nu accepta evacuarea munitiilor. “Tot ce se afla pe teritoriul Transnistriei este proprietatea poporului nostru, si munitiile tot”, a precizat Smirnov.

Inlocuirea misiunii ruse

Initiativa de reformatare a misiunii pacificatoare a fost propusa de Chisinau. Leanca a declarat ca aceasta si-a exercitat pe deplin rolul – e timpul de a o substitui cu una civila. De asemenea, el a reiterat ca e timpul ca munitiile de la Colbasna sa fie evacuate, fapt ce ar insemna licihidarea prezentei armatei ruse in regiune. Folosind pretextul ca nu Republica Moldova nu are inca un presedinte, Smirnov a declarat ironic ca nu are deocamdata cu cine vorbi in cadrul unor eventuale negocieri. “Am sa ma asez la masa de discutii doar cu cel, cu care voi putea vorbi. Deocamdata, nu vad astfel de candidaturi la Chisinau – ei nici nu pot alege presedintele”. ntre timp, expertii sunt de parerea ca recentele declaratii ale lui Lavrov nu sunt altceva decat rezultatul intrevederii intre presedintele rus, Dmitri Medvedev si cancelarul german, Angela Merkel. Acestia presupun ca eforturile pe care le depune Europa s-ar putea incununa cu succes – adica integrarea Republicii Moldova in UE, inclusiv si a regiunii transnistrene. “Poate Moldova cu ajutorul Romaniei si va intra in UE, noi vom ramane insa pe pozitii – poporul transnistrean are viitor doar alaturi de Rusia”, concluzioneaza Smirnov.

Semne bune de rezolvare

Reamintim ca Rusia s-a pronuntat, marti, in urma vizitei intreprinse de seful diplomatiei de la Chisinau la Moscova, pentru un statut special al Transnistriei in cadrul Republicii Moldova si reluarea cat mai urgenta a negocierilor privind solutionarea conflictului transnistrean, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, relateaza RIA Novosti. “Am discutat despre reglementarea conflictului transnistrean. Avem intentia comuna de a relua cat mai curand posibil negocierile oficiale pentru a elabora un compromis politic care ar presupune modelul unui stat unic in cadrul integritatii teritoriale a Republicii Moldova, Transnistria avand un statut special”, a declarat Serghei Lavrov la o intalnire cu omologul sau moldovean, Iurie Leanca. Potrivit acestuia, intelegerile in acest sens trebuie sa fie luate, in primul rand, de Chisinau si Tiraspol. “Intelegerile, in acest sens, trebuie sa se bazeze pe egalitate si respect reciproc, cum se cuvine partilor aflate in negocieri. Insa obiectivul final, il vedem aproximativ la fel – un statut special pentru Transnistria in cadrul unui stat unic si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, al carei statut de neutralitate este stipulat de constitutie, fapt pe care-l consideram o contributie importanta in consolidarea unei arhitecturi de securitate a Europei”, a mai adaugat ministrul rus de Externe.

Eliminarea munitiilor rusesti

Serghei Lavrov a mai declarat ca Rusia este cointeresata in eliminarea rapida a munitiilor din Transnistria. In timpul negocierilor din 2003, din Transnistria au fost evacuate mai mult de 50 de esaloane de munitii. Respectiv a ramas mai putin de jumatate din ceea ce a fost. Aceste depozite necesita o monitorizare constanta, deoarece o cantitate mare de munitii foarte periculoase pot fi furate, multe din ele au fost deja utilizate pe loc”, a declarat ministrul rus. Seful diplomatiei ruse a accentuat asupra imposibilitatii aplicarii fortei in astfel de cazuri. “Prin urmare, exista anumite etape destul de clare, actiunile recunoscute de toata lumea cum ar fi negocieri. In acest context, nu exista piedici in solutionarea problemelor ce tin de consolidarea pacii si evacuarea munitiilor de pe teritoriul transnistrean, un teritoriu cu statut special”, a conchis Lavrov.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *