Ianukovici ingroapa GUAM

de | mart. 29, 2010 | Caucaz, Federatia Rusa, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Noul presedinte al Ucrainei, liderul Partidului Regiunilor Viktor Ianukovici, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, considera lipsita de relevanta activitatea asociatiei internationale a GUAM (Georgia – Ucraina – Azerbaidjan – Moldova). El a facut aceasta declaratie in timpul recentei sale vizite in regiunea estica Lugansk, majoritar rusofona, situata la granita cu Federatia Rusa.

Ucraina saboteaza activitatea GUAM

Ucraina saboteaza activitatea GUAM

Noul presedinte al Ucrainei, liderul Partidului Regiunilor Viktor Ianukovici, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, considera lipsita de relevanta activitatea asociatiei internationale a GUAM (Georgia – Ucraina – Azerbaidjan – Moldova). El a facut aceasta declaratie in timpul recentei sale vizite in regiunea estica Lugansk, majoritar rusofona, situata la granita cu Federatia Rusa. Potrivit lui, a disparut actualitatea GUAM si este imposibila realizarea practica a acestui proiect politic”. „Timp de cinci ani am auzit doar discutii si nu am vazut nici o activitate concreta” a adaugat Ianukovici.
Presedintele Ucrainei a spus ca el este dispus sa discute acest lucru si alte chestiuni cu omologul azer Ilham Aliyev. Trebuie remarcat faptul ca Ianukovici nu este singurul politician ucrainean, care s-au opus GUAM. Astfel, fostul candidat prezidential in Ucraina, liderul Partidului Comunist Petro Symonenko a promis, de asemenea retragerea Ucrainei din GUAM, in cazul alegerii sale in calitate de presedinte. In opinia sa, organizatia este daunatoare pentru tara. „GUAM – nu este numai o organizatie inutila din punctul de vedere al intereselor ucrainene, care nu aduce tarii noastre nici un fel de dividende, dar este si un proiect de confruntare in raport cu partenerul nostru strategic – Rusia” a subliniat el.

Proiect geopolitic

Reamintim ca in octombrie 1997 a fost anuntata crearea unui nou organ consultativ international sub tutela Statele Unite – GUAM compus din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova, la care pe 24 aprilie 1999 pentru o perioada scurta de timp s-a alaturat Uzbekistan, care si-a inghetat apartenenta la aceasta organizatie in 2002 si a iesit din ea in 2005. Atrage atentia faptul ca crearea a GUAM a fost legata de proiectul Eurasiatic de creare a unui coridor de transport al petrolului caspic spre Europa. Cu toate acestea, trei dintre cei patru fondatori ai GUAM (Georgia, Azerbaidjan si Moldova) au avut divergente serioase cu Rusia in ceea ce priveste conflictele din regiunile Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah, Transnistria. Pe de alta parte, Ucraina pana in 2005 a incercat, in special sub influenta presedintelui de atunci Leonid Kucima, mentinerea unui echilibru de interese in relatiile sale cu Rusia, manevrand atent intre pozitiile din Rusia si statele euro-atlantice, in asa fel incat, pe cat posibil sa satisfaca interesele ambelor parti. De exemplu, liderii ucraineni, au votat impotriva extinderii interactiunii tarilor GUAM in domeniul securitatii: anume Ucraina in anul 2000 a renuntat la ideea crearii unui batalion de mentinere a pacii in cadrul GUAM, cu toate ca la finele anului 1999, acest fapt era considerat ca si implinit.

GUAM euroatlantic

Extinderea competentelor GUAM si in problemele de securitate, ar fi in opinia unor experti, in interesele statelor euro-atlantice, in sensul ca guvernele multor tari din Europa de Vest sunt foarte retinute la perspectiva extinderii activitatii militare ale NATO in Caucazul de Sud si Asia Centrala. Dar, din punctul de vedere al Statelor Unite si unor tari europene, utilizare GUAM in aspect politico-militar este mult mai convenabila. Acesta presupune un control militar si politic asupra teritoriilor prin care trec comunicatiile de petrol si gaze.
Partenerii europeni si occidentali percep activitatile organizatiei cu mult entuziasm. Deseori s-a afirmat ca pentru SUA si UE relatiile constituite in cadrul GUAM, sunt de o mare importanta. Si mai presus de toate, in ceea ce priveste proiectul de dezvoltare a unui coridor energetic Marea Caspica – Marea Neagra – Marea Baltica, care sa ocoleasca Rusia, la care sa participe GUAM. Politicienii din Rusia au o atitudine negativa fata de aceasta organizatie si privesc orice actiune a GUAM ca pe una indreptata impotriva Rusiei, si nu considera aceasta organizatie efectiva si capabila de actiuni concrete. In opinia lor, se doreste crearea unei centuri de ostilitate in jurul Rusiei. Moscova este profund ingrijorata de faptul ca la summit-urile GUAM se adopta declaratii despre inadmisibilitatea presiunilor economice si monopolizarea pietei energetice, si despre aprofundarea legaturilor cu Uniunea Europeana si cu NATO. Dar cel mai mult este deranjata de initiativele de a rezolva conflictele prin demilitarizarea zonelor si de instala in regiuni forte internationale de mentinere a pacii, cu alte cuvinte nu rusesti.

Conflicte in serie

Rezolvarea conflictelor inghetate – aceasta tema pentru GUAM este mai mult decat actuala. Tbilisi doreste sa recapete Abhazia si Osetia de Sud, Azerbaidjan – Karabahul, Chisinaul – Transnistria. Dar sa dezvolte o linie de actiune comuna tarile membre GUAM nu au fost in stare nici in timpul conflictului dintre Georgia si Rusia din august 2008, atunci cand a fost amenintata independenta unui membru. In esenta, razboiul din Osetia de Sud criza a dezvaluit criza ascunsa a organizatiei.
Influenta GUAM in zonele conflictelor inghetate ar putea creste intr-adevar, daca ar deveni unul din elementele cheie ale noii arhitecturi de securitate europeana si trans-atlantica. Pentru realizarea acestui rol este necesara semnarea unor acorduri militare cu structurile de securitate europene si euro-atlantice. Insa progrese in aceasta directie nu se observa.
Astazi, membrii GUAM utilizeaza acest brand in principal pentru balansarea intre Occident si Rusia si pentru a pune presiuni politice asupra Moscovei, in scopul de a beneficia de preferinte. Dar aceasta se reflecta asupra pozitiei lor comune privind conflictele inghetate.

Frana comunista

Desigur, si fostul presedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin, a „franat ” intr-un fel activitatile GUAM. „Embargoul vinului” si alegerile din Moldova l-au facut pe Vladimir Voronin sa abandoneze apropierea cu occidentul. Iar razboiul din Georgia a micsorat numarul sustinatorilor GUAM din Ucraina si Azerbadjan. In primavara anului trecut, expertii erau de parerea ca proiectul de fapt nu mai are viitor. Cu toate acestea, infrangerea lui Voronin a dat o noua sansa GUAM, in primul rand prin eforturile depuse de Georgia si Moldova.
In Georgia, totul este clar. In Moldova in mod substantial s-a schimbat situatia politica interna. Anterior, in Parlamentul Republicii Moldova si guvern au fost forte politice, orientate spre prietenie si parteneriat strategic cu Rusia, acum, dimpotriva, in structurile de putere ale republicii domina forte, axate pe dezvoltarea unor relatii preferentiale cu UE, NATO si Statele Unite.
In acest aspect singura necunoscuta este doar dualitate pozitiei Azerbaidjanului. Pe de o parte, Baku, a declarat disponibilitatea de a aprofunda o relatie constructiva cu Rusia, pe de alta parte, se pare, ca ar trebui sa joace un rol-cheie in zona GUAM si, conform Kremlinului, este atras tot mai mult in orbita de influenta a Statelor Unite si NATO.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *