Hrişca şi populismul – alegeri locale în Ucraina

de | iul. 25, 2015 | Federatia Rusa, Marea Neagra, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Acum o săptămână, parlamentul ucrainean a decis data următoarelor alegeri locale. Vor avea loc pe 25 octobrie, practic în toată ţara, în afara teritoriilor ocupate. Dar chiar acum, cu trei luni mai înainte, ucrainenii încetul cu încetul încep să se pregătească de acestea. Oameni de rând aştept mita electorală, iar politicienii vor să nimerească în […]

alegeri in ucraina

Acum o săptămână, parlamentul ucrainean a decis data următoarelor alegeri locale. Vor avea loc pe 25 octobrie, practic în toată ţara, în afara teritoriilor ocupate. Dar chiar acum, cu trei luni mai înainte, ucrainenii încetul cu încetul încep să se pregătească de acestea. Oameni de rând aştept mita electorală, iar politicienii vor să nimerească în organele locare care, conform noii Constituţii în pregătire, trebuie să aibă mai multe puteri. Şi, bineînţeles, bani.
Începutul acestei campanii în Ucraina se vede chiar acum. Avansarea trupelor ruseşti în Donbas, teroarea Sectorului Drept în Transcarpaţia şi alegeri anticipate parlamentare în Cernihiv au arătat o puzderie de probleme pe care autorităţile ucrainene vor fi nevoite să le soluţioneze toamna.

Declaratie comuna a teroristilor

Începem cu Donbas. După anunţarea alegerilor locale, dar şi votarea pentru începutul procesului constituţional, „guvernele” teroriste din Doneţk şi Luhansk au publicat o declaraţie comună. Scriu că nu recunosc această decizie, deoarece a fost aprobată fără consultaţii cu ei. „Cerem consultări cu Donbas cu privire la legea privind alegeri locale şi un nou vot în Rada în urma acestora”, stă în textul declaraţiei. Înseamnă un lucru simplu – este mai mult ca probabil că şi aceste alegeri nu se vor desfăşura pe teritoriile ocupate de terorişti şi trupe ruseşti. Însă, două treimi din teritoriul Donbasului (regiunile Doneţk şi Luhansk) sunt controlate de Ucraina. Şi Comisia electorală centrală, conform acestei legi, are drept exclusiv să aleagă locurile din regiune unde alegerile totuşi vor avea loc. Mai mult sau mai puţin acestea pot fi aşteptate cam pe jumătatea teritoriului Donbasului, ţinând seamă că mai multe localităţi se află în zona pe lângă graniţei cu aşa-numite „republici populare”, unde conflictul continuă şi alegerile ar fi destul de periculoase pentru populaţie din zonă.
Situaţia cu gruparea ultranaţionalistă Sectorul Drept devine şi ea tot mai complicată. După masacrul din Muncaci, Transcarpaţia, câţiva reprezentanţi ai grupării, învinuiţi de Parchetul General de crime împotriva poliţiei şi a trupelor speciale şi de folosirea armelor, se ascund în păduri din Carpaţi. Iar conducerea Sectorului a făcut un marş prin centrul Kievului, precum şi un congres al propriului partid, cerând un referendum naţional pentru demisia preşedintelui, a guvernului şi a parlamentului. Totodată, Sectorul Drept a declarat că nu va participa la alegeri locale, prefăcându-se într-o mişcare pur anarhică. Ostaşii Sectorului merg prin toată ţara în jeep-urile cu mai multe arme, trag dacă simt pericol sau dacă îşi doresc ceva şi nu se supun niciunei autorităţi. Mai devreme sau mai târziu puterea de la Kiev va fi nevoită să închidă această haiducie, dacă nu vrea anarhia în toată ţara. Sectorul Drept seamănă extrem de mult cu legionarii din anii treizeci, care au creat şi ei o putere paralelă şi care au sfârşit foarte trist.

Inflatie de candidati

Dar cea mai interesantă situaţie se dezvoltă chiar acum în Cernihiv, centrul regional din nordul Ucrainei. Duminica, pe 26 iulie, în oraş vor avea loc alegeri anticipate pentru un mandat cu vot uninominal. După ce unul din deputaţi a devenit ministru, locul lui în parlament trebuie acoperit de un nou deputat din zonă. La buletinul electoral s-au înscris 54 de candidaţi! Unii dintre ei au făcut o campanie de mite care au stârnit şoc în toată ţara. De exemplul, candidatul partidului „Ukrop” controlat de oligarhul Ihor Kolomoiskyi, Hennadii Korban, a început să distribuie populaţiei „pachete alimentare”. Primul „produs electoral” în Ucraina de 20 de ani este hrişca. O parte semnificativă a bucătăriei naţionale, hrişca aparţine produselor cele mai ieftine şi cele mai iubite de ucraineni cu nivelul redus de trai. Acest lucru îl foloseau politicienii pe parcursul oricărei campanii electorale. Dar acum situaţia a ieşit de-a drept şocantă. Mii şi mii de oameni formau cozi în Cernihiv timp de o săptămână întreagă ca să obţină un pachet cu hrişcă, zahăr şi alte alimentare ieftine. Bineînţeles, în mare parte au fost bătrânii care nu prea au bani să-şi cumpere mâncarea. Mai ales după prăbuşirea recentă a hrivnei şi a creşterii bruşti a preţurilor. Pe de altă parte, populaţia s-a dovedit a fi gata să se vândă. Şi dacă ne închipuim că Cernihivul este un oraş ordinar de 300 de mii, ce va fi la alegeri locale, când în toată ţara politicienii vor proba aceeaşi metodă? Euromaidanul a fost frumos numit de ucraineni drept „Revoluţia Demnităţii”, însă s-a dovedit că majoritatea populaţiei nu prea înţelege până acum semnificaţia acestui cuvânt.

Cameleoni politici

Sistemul de vot la alegeri locale este o îmbinare a sistemului proporţional şi a votului uninominal. Însă, partidele pentru prima dată obţin şansa de a fi prezentate mult mai mult la nivelul local, în consilii regionale şi raionale, în primării ş.a.m.d. S-a impus sistemul de prag electoral 5% pentru partide şi 7% pentru alianţe. Ceea ce de fapt nu prea dă avantaje alianţelor. Respectiv, chiar şi stâlpul puterii la Kiev, Blocul lui Poroşenko, ar putea fi prezentat drept câteva partide. Însă, situaţia nu se va schimba drastic pentru partide din putere. Vor diferi doar procentele acestora. Cu siguranţă, „Samopomich”, văzută drept un partid mai european, va lua mai mult decât Frontul Popular al premierului Arsenii Iaţeniuk. Dar în general palitra nu se va schimba. Important este faptul că sunt primele alegeri locale în toată ţara care se vor desfăşura după Revoluţie. Înseamnă că şi compoziţia consiliilor locale va fi modificată drastic, cel puţin cu 50%, dar posibil şi mai mult. Acest lucru depinde şi de numărul cameleonilor politici, care intră în partidele guvernamentale în toată ţara – în primul rând este vorba de Blocul lui Poroşenko şi Frontul Popular.
O forţă destul de puternică va fi şi noul creat partid patronat de Ihor Kolomoiskyi, „Ukrop”. Proprietarul uriaşului grup „Privat”, al multor posturi de televiziune, al băncii Privatbank, celei mare din ţară, Kolomoiskyi în prezent declară susţinerea lui Petro Poroşenko. Însă, crearea propriului partid dă dovadă faptului că oligarhul nu este sigur că şi preşedintele îl susţine. În caz de vreo deoligarhizare a întreprinderilor în Ucraina, Kolomoiskyi va folosi, cu siguranţa, partidul pentru a se face rival împotriva puterii din Kiev. Cu mare probabilitate „Ukrop” va câştiga în regiunea Dnipropetrovsk, una din cele mai influente din Ucraina.

Populism periculos

Opoziţia se poate conta doar pe partide create pe nivel local. Sunt deja create grupări politice în mai multe regiuni, preponderent în sud-est care ţin de o singură regiune sau chiar de un singur oraş. Programul lor nu se extinde peste acestea, şi ele ar putea forma chiar şi majorităţi în regiunile Harkiv, Zaporijia, Doneţk şi Luhansk. Pentru că joacă mai mult cu populismul şi împotriva regimului de economie introdus de guvern. În ziua de astăzi este foarte uşor să critici, mai ales că oamenii chiar trăiesc mai prost. Însă, situaţia din Grecia demonstrează, cam ce poate aştepta Ucraina dacă asemenea forţe politice vor izbândi.
Astfel, situaţia este mai mult sau mai puţin clară. Partizanii din Blocul lui Poroşenko, Samopomich, Ukrop şi multe partide regionale vor avea şanse să câştige următoarele alegeri. Însă, alianţa din Kiev nu prea ar putea fi influenţată de rezultatele acestora. Practic, mainstreamul politic va rămâne acelaşi, pentru că ucrainenii nu prea au cu cine vota în afara de acesta. Dacă nu se va schimba ceva. Dar în Ucraina, cum ştim, lucrurile se schimbă foarte repede.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *