Hackerii lui Allah saboteaza efortul de razboi american

de | ian. 5, 2010 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Insurgentii irakieni au folosit de programe informatice contrafacute, ieftine si usor de gasit pe piata, inclusiv programe de fabricatie rusa, pentru a intercepta date transmise de dronele americane US Predator, relata recent mass-media americana.
Insurgetii irakieni au declansat "jihadul" informatic

Insurgetii irakieni au declansat "jihadul" informatic

Insurgentii irakieni au folosit de programe informatice contrafacute, ieftine si usor de gasit pe piata, inclusiv programe de fabricatie rusa, pentru a intercepta date transmise de dronele americane US Predator, relata recent mass-media americana. Conform presei de peste Ocean, care citeaza oficiali din domeniul apararii si al serviciilor americane de informatii aflati in Irak insurgentii siiti sustinuti de Iran folosesc programe precum SkyGrabber, pentru a pirata dronele (avioanele fara pilot) folosite de armata americana. Aceasta practica a fost descoperita in iulie 2009, cand fortele speciale ale SUA au gasit pe laptopul unui insurgent arestat fisiere video ce proveneau din datele unei drone. Citand o sursa avizata, publicatia americana sustine ca au fost gasite dovezi ca datele au fost piratate ore si zile intregi. „Deja (aceasta practica – n.r.) face parte dintre instrumentele” insurgentilor, adauga sursa citata. Cele mai multe interceptari de date au fost descoperite in Irak, dar aceeasi metoda a fost folosita si in Afganistan si ar putea fi folosita cu usurinta in alte zone unde armata americana foloseste drone, inclusiv Pakistan, Somalia si Yemen.

Deficiente tehnice

Programul SkyGrabber si alte programe de acelasi tip folosite de insurgenti se bazeaza pe legatura codata dintre drona si controlul de la sol. Autoritatile americane erau la curent cu deficientele sistemului inca din anii ’90, dar credeau ca adversarii lor nu le vor putea exploata, afirma si cotidianul „The Wall Street Journal”. Oficiali din domeniul apararii au dat asigurari ca se depun eforturi pentru rezolvarea problemei, dar au precizat ca intarirea protectiei unui sistem care are zece ani nu este evidenta si necesita modernizarea mai multor componente ale sistemului de transmisie dintre drone si controlul de la sol.
Unul dintre programatorii care au conceput SkyGrabber, pus la punct de grupul rus SkySoftware, a declarat pentru ”The Wall Street Journal” ca programul poate servi la interceptarea datelor transmise de drone. Programul „a fost conceput pentru a intercepta muzica, fotografii, imagini, programe si alte continuturi pe care alti utilizatori le descarca de pe internet, dar nu pentru date militare sau alte informatii comerciale, ci numai continuturi legale cu acces liber”, a precizat Andrew Solonikov.
La randul lor, oficialii de la Pentagonului au declarat ca, in ciuda interceptarii semnalelor transmise de avioanele fara pilot, nu exista dovezi ca insurgentii ar fi capabili şi sa bruieze aceste semnale sau sa obtina controlul aparatelor. Armata americana incearca acum sa codeze semnalele video trimise de toate aparatele fara pilot folosite in Irak, Afghanistan şi Pakistan. Reamintim ca aparatele Predator, cu sau fara rachete si bombe la bord, sunt capabile sa zboare cateva ore fiind controlate de la mii de kilometri distanta. Ele sunt folosite atat pentru supraveghere cat şi pentru a lansa atacuri cu rachetele pe care le poarta. Aparatele transmit imaginile prin intermediul satelitilor, existand riscul ca datele sa fie interceptate de hackeri dotati cu antene parabolice, modemuri de satelit sau o aplicatie SkyGrabber Windows. Vizionand imaginile transmise de aparatele Predator, insurgentii au putut sa fie avertizati asupra intentiilor de atac ale americanilor şi sa evacueze locurile vizate, considera sursele citate.
Aparate de tip Predator, sau modele similare, se afla in dotarea tuturor armatelor NATO, dar si a armatelor din Federatia Rusa, Ucraina, Republica Islamica Iran, Israel, Egipt, Regatul Arabiei Saudite, precum si a altor armate, implicate in operatiuni masive de combatere a insurgentelor, precum Columbia. La randul lor, si fortele de mentinere a pacii sub mandat al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) desfasurate in diferite regiuni folosesc aparate Predator sau modele similare.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *