Guvernul ungar ataca presa si in Parlamentul European

de | ian. 19, 2011 | Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Guvernul de la Budapesta a aparat luni, in Parlamentul European, legea sa controversata privind presa, subliniind ca aceasta are ca scop in special sa impiedice institutiile mass-media influente sa "spuna orice". "Este convenabil sa conciliezi libertatea de exprimare a presei si influenta sa asupra opiniei publice cu necesitatea de a nu spune orice", a apreciat vicepremierul ungar Tibor Navracsics, in cursul unei audieri in fata unei comisii parlamentare, la Strasbourg, relateaza mass-media regionala.

Parlamentul European, chemat sa judece Ungaria

Parlamentul European, chemat sa judece Ungaria

Guvernul de la Budapesta a aparat luni, in Parlamentul European, legea sa controversata privind presa, subliniind ca aceasta are ca scop in special sa impiedice institutiile mass-media influente sa „spuna orice”. „Este convenabil sa conciliezi libertatea de exprimare a presei si influenta sa asupra opiniei publice cu necesitatea de a nu spune orice”, a apreciat vicepremierul ungar Tibor Navracsics, in cursul unei audieri in fata unei comisii parlamentare, la Strasbourg, relateaza mass-media regionala. „Noi credem ca acest tip de masuri este necesar deoarece presa exercita o influenta foarte mare”, a adaugat oficialul ungar, a carui tara a preluat la 1 ianuarie presedintia semestriala a Uniunii Europene.

Orban, la staborul european

Premierul ungar, Viktor Orban, urmeaza sa mearga azi in plenul Parlamentului European, pentru a participa la o dezbatere. Obligatia presei de a asigura o „relatare echilibrata”, prevazuta de acest text, nu se aplica presei scrise, unde „fiecare poate sa scrie ce vrea”, ci mai degraba „presei care are cea mai mare influenta”, a subliniat Navracsics. La randul sau, comisarul european responsabil cu acest dosar, Neelie Kroes, a repetat in fata eurodeputatilor ca un numar de puncte nu „par satisfacatoare la prima vedere”. Este vorba in special despre obligatia de inregistrare a tuturor institutiilor de presa, inclusiv a celor online, precum forumurile si blogurile, obligatia unei „relatari echilibrate” a evenimentelor nationale si europene, si despre procesul de numire a membrilor autoritatii pentru presa, controlata in intregime de personalitati apropiate partidului de la putere, Fidesz, a explicat ea.

Acuzatii cu dedicatie

Fosti disidenti din tari din Est, dintre care ex-presedintele ceh Vaclav Havel, cheama Europa sa actioneze in fata derivei autoritare a Ungariei a primului ministru Viktor Orban, care asigura presedintia UE, intr-o scrisoare deschisa publicata vineri de presa internationala. „La 20 de ani de la caderea comunismului, guvernul ungar, ales democratic, deturneaza majoritatea sa in Parlament pentru a darama metodic contraputerile democratice, a ridica constrangerile constitutionale si a supune toate puterile, institutiile independente si mass-media vointei partidului la comanda”, deplang semnatarii acestui document, redactat in engleza si maghiara. Printre semnatari, prezentandu-se ca „membri si sustinatori ai miscarilor ce au combatut regimurile comuniste in Europa centrala si de est”, figureaza fostul presedinte ungar Arpad Goncz, un membru eminent a miscarii poloneze Solidarnosc Henryk Wujek, responsabila deschiderii arhivelor STASI est-germane Marianne Birthler. Aparatorii drepturilor omului cheama toate institutiile europene „sa apere Europa noastra a democratiei” si „sa ii numeasca si sa ii faca de rusine pe cei care nesocotesc” valorile comune. „Cenzura intr-o parte a Europei inseamna cenzura peste tot in Europa, ridicarea unor constrangeri constitutionale ia toate natiunile ostatice, nerespectarea drepturilor fundamentale intr-o tara ii umileste pe toti europenii”, subliniaza semnatarii.

Sanctiuni europene

Parlamentul European ar putea vota in curand o rezolutie contra Ungariei. Unii alesi de stanga cer chiar sanctiuni contra Budapestei. Dupa revenirea sa la putere in aprilie 2010, Viktor Orban, dispunand de o majoritate de doua treimi in Parlament, a limitat mai ales puterile Curtii Constitutionale dupa o decizie nefavorabila si a numit numerosi apropiati in posturi cheie. Budapesta este in prezent criticata pentru o lege asupra mass-media, considerata inrobitoare de cei care o critica.
Ungaria poate modifica legea presei daca Uniunea Europeana va solicita acest lucru, a dat asigurari premierul conservator Viktor Orban. Potrivit presei internationale, declaratiile premierului Viktor Orban vin in incercarea de a calma spiritele in contextul in care Ungaria detine presedintia semestriala a UE. Prezent la o reuniune organizata la Budapesta pentru a marca inceperea presedintiei ungare a UE, Viktor Orban a declarat ca „daca sunt necesare schimbari, le vom efectua”, subliniind totodata ca „nu sunt necesare presiuni sau campanii de opinie” pe aceasta tema. Premierul ungar a adaugat ca daca temerile sunt fondate, dupa analiza Comisiei Europene „vom gasi noi insine solutii”. Mai mult Viktor Orban a subliniat ca este deschis schimbarilor „daca practica demonstreaza ca aceste schimbari sunt necesare”. De asemenea, premierul Ungariei s-a declarat convins ca Ungaria „va primi un aviz care va stabili ca legea nu este discriminatorie”.
La randul sau, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat ca a primit asigurari din partea primului-ministru ungar ca legea presei va respecta in totalitate valorile UE si libertatea presei. „Premierul ungar mi-a spus clar ca vor fi operate modificari daca analiza juridica a Comisiei Europene va stabili ca sunt necesare”, a subliniat Jose Manuel Barroso. Presedintele CE a precizat ca „este necesar ca Ungaria sa beneficieze din plin de sustinerea statelor membre si a institutiilor UE pentru a transforma presedintia UE intr-un succes”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *