Georgia este interesata de scutul antiracheta, Rusia risposteaza

de | feb. 8, 2011 | Caucaz, Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Pentru a-si asigura securitatea, Georgia este tot mai interesata de initiativa amplasarii unui radar din sistemul american de aparare antiracheta, a declarat luni viceministrul georgian de externe, David Djalagania, potrivit RIA Novosti, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

russia-georgia-map

Pentru a-si asigura securitatea, Georgia este tot mai interesata de initiativa amplasarii unui radar din sistemul american de aparare antiracheta, a declarat luni viceministrul georgian de externe, David Djalagania, potrivit RIA Novosti, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Aceasta initiativa este deosebit de interesanta din punctul de vedere al securitatii si stabilitatii in regiune”, a spus el. Saptamana trecuta, patru senatori republicani i-au propus secretarului Apararii, Ronert Gates, sa amplaseze un radar in Georgia ce ar viza Iranul. Anterior, Turcia a acceptat desfasurarea unui radar american pe teritoruul ei cu conditia ca SUA sa nu transmita datele Israelului.

Raspunsul Moscovei

Reactia Rusiei nu s-a lasat prea mult asteptata. Sistemul de aparare antiracheta, proiectat de SUA sa fie desfasurat in Europa, este indreptat impotriva rachetelor rusesti si ar putea submina fortele de descurajare nucleara ale Rusiei, a declarat luni, intr-o conferinta de presa la Moscova, ministrul adjunct al apararii, generalul Anatoli Antonov, citat de Interfax.
Œn acest sens, Rusia a avertizat din nou luni, prin vocea ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov, ca va pune in corelatie aplicarea noului tratat de dezarmare nucleara START de continuarea planurilor SUA privind amplasarea unui scut antiracheta in Europa. in acest caz, Moscova va reactiona inclusiv prin masuri tehnico-militare, a sugerat reprezentantul diplomatiei ruse, subliniind ca interdependenta dintre armele ofensive si cele defensive este juridic obligatorie, in cadrul noului START.

Discutii pe START

El a mai spus ca aceasta interdependenta mentionata in preambulul documentului reprezinta pentru Moscova un element-cheie, subliniind ca tocmai datorita acestui fapt a fost si posibila incheierea respectivului tratat. Mai mult, Rusia nu vede o “nevoie urgenta” de a da publicitatii date privind numarul armelor sale strategice ofensive. In completarea celor afirmate de Riabkov, ministrul adjunct al apararii Anatoli Antonov a specificat ca datele privind arsenalul strategic ce vor fi transmise intre Rusia si SUA, conform noului Tratat START , sunt informatii confidentiale si pot fi facute publice numai cu acordul prealabil al partilor. Dupa cum a specificat reprezentantul MAE al Rusiei, partile sunt obligate sa faca un astfel de schimb de date in termen de 45 de zile dupa intrarea in vigoare a noului START, dar a subliniat ca “nu este vorba de a declasifica vreo informatie”. “Multe din aceste date noi le-am furnizat deja partenerilor nostri americani, in conformitate cu acordurile existente”, a mentionat Serghei Riabkov.

Reducere de arsenal nuclear

Avand in vedere ca o serie intreaga de probleme raman in suspans, Rusia considera ca este prematur sa negocieze cu Statele Unite ale Americii reducerea armelor tactice nucleare – a anuntat ministrul adjunct de externe rus. Anterior, presedintele american Barack Obama afirmase ca administratia sa spera sa inceapa negocierile cu Rusia pe aceasta tema nu mai tarziu de un an de la intrarea in vigoare a noului START. “Nu ne eschivam de la aceste discutii”, a afirmat, in replica, diplomatul rus, indicand ca “problema mentionata nu poate fi examinata separat de scutul antiracheta, dezechilibrul existent in ceea ce priveste armele conventionale, amplasarea unor arme in spatiu etc”. Noul tratat ruso-american de dezarmare nucleara START, semnat la 8 aprilie 2010 la Praga, a intrat in vigoare sambata, 5 februarie a.c., odata cu schimbul instrumentelor de ratificare intre ministrul de externe rus Serghei Lavrov si sefa Departamentului de Stat american, Hillary Clinton.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *