Gazprom preseaza conducerea Ucrainei in sectorul energetic

, , , , ,
 

Nici bine nu s-au anuntat rezultatele alegerilor legislative din Ucraina, ca Rusia preseaza din nou Kievul pentru a-i deraia orientarea europeana. Oficialii de la Moscova au înaintat un nou ultimatum Ucrainei privind cooperarea în sectorul gazelor naturale. Reducerea prețului la gazele naturale va fi posibilă în cazul în care Ucraina renunță la al doilea și al treilea pachet energetic și iese din Comunitatea Energetică Europeană, scrie publicația ucraineană Kommersant, citata de Unimedia. „Unul din obstacolele în calea creării consorțiului pe baza sistemului ucrainean de transport al gazului este faptul că Ucraina a semnat acordul de aderare la Comunitatea Energetică Europeană”, a declarat ambasadorul Federației Ruse la Kiev, Mihail Zurabov. Totodată, diplomatul rus a subliniat că Ucraina a aderat la al doilea și al treilea pachet energetic, și, prin urmare, în cazul constituirii unui consorțiu, „Gazprom-ul” va fi nevoit să efectueze o restructurare internă. „Este absolut inacceptabil pentru monopolul rusesc”, a declarat ambasadorul. „În cazul în care Ucraina vrea să reducă prețul gazelor, folosind ideea creării unui consorțiu, atunci autoritățile de la Kiev vor trebui să elimine obstacolele care pot împiedica acest lucru, și anume să se retrage din Comunitatea Energetică Europeană. În caz contrar, trebuie de găsit o altă schemă de reducere a prețului gazelor”, a mai spus Zurabov.

Kievul denunta un santaj

De cealaltă parte, Ministerul ucrainean al Energeticii declară că cerințele înaintate de Moscova seamănă a șantaj, însă promit că nu vor pune în aplicare unele normele impuse de Comunitatea Energetică. Potrivit experților, renunțarea la al doilea și al treilea pachet energetic ar putea declanșa sancțiuni negative din partea organizației. Luna trecuta autoritățile ruse au pus o condiție asemănătoare Republicii Moldova. Federația Rusă este gata să facă o reducere pentru Moldova la livrarea gazului. Acestea vor fi valabile dacă Moldova va renunța la parteneriatul energetic cu Uniunea Europeană. Declarații în acest sens ar fi fost făcute de Ministrul Energiei al Federației Ruse, Aleksandr Novac. Ulterior însă, Guvernul de la Chișinău a refuzat propunerea Federației Ruse. În cele din urmă, Republica Moldova a decis amânarea implementării pachetului energetic III al UE. Hotărârea a fost luată cu susținerea Comsiei Europene. Însă, demnitarii moldoveni  au asigurat că Moldova nu va denunța Acordurile energetie cu UE și va participa în continuare în cadrul Comunității Energetice Europene.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Karadeniz: Gazprom preseaza conducerea Ucrainei in sectorul energetic Nici bine nu s-au anuntat rezultatele alegerilor legislative din Ucraina, ca Rusia preseaza din nou Kievul pentru a-i deraia orientarea europeana. Oficialii de la Moscova au înaintat un nou ultimatum Ucrainei privind cooperarea în sectorul gazelor naturale. Reducerea prețului la gazele naturale va fi posibilă în cazul în care Ucraina renunță la al doilea și al treilea pachet energetic și iese din Comunitatea Energetică Europeană, scrie publicația ucraineană Kommersant, citata de Unimedia. […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *