Gazoductul Iasi-Ungheni se va construi conform planului, fara intarzieri

de | oct. 3, 2013 | R. Moldova, Razboi energetic, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrii responsabili cu acest proiect energetic de mare importanta au dat asigurari, joi, ca nu vor aparea niciun fel de intarzieri si ca totul se face conform programului initial. „Cuvantul demarare este deja depasit. Nu vreau sa intru in disputele pe care le-a starnit acest proiect. Responsabilitatea noastra este sa il ducem pana la capat. Pana […]

Vosganian lazar m2Ministrii responsabili cu acest proiect energetic de mare importanta au dat asigurari, joi, ca nu vor aparea niciun fel de intarzieri si ca totul se face conform programului initial. „Cuvantul demarare este deja depasit. Nu vreau sa intru in disputele pe care le-a starnit acest proiect. Responsabilitatea noastra este sa il ducem pana la capat. Pana acum nu avem niciun motiv sa ne indoim ca programul asumat, si anume – incheierea lucrarilor in regim liniar pana la sfarsitul acestui an, nu se va indeplini”, a declarat ministrul roman al Economiei, Varujan Vosganian in cadrul unei conferinte comune cu omologul sau de peste Prut, Valeriu Lazar, citat de Karadeniz Press. La randul sau, ministrului Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazar, a tinut sa mentioneze ca proiectul constructiei gazoductului Iasi-Ungheni are fixate doua termene limita. „Agenda presupune ca in decembrie curent este finalizata partea liniara, care insemna montarea tevilor. Ieri, Guvernul de la Chisinau a aprobat o hotarare prin care a scutit aceste furnizari de tevi de TVA. in zilele urmatoare trebuie sa vina prima partida de tevi. Exista aceasta faza de pre-santier. Nu poti comanda tevile pana nu semnezi contractul. Acum aceste tevi sunt in drum. Agenda mai spune ca avem ca si finalitate luna aprilie anul viitor. Asemenea instalatii lucreaza sub presiune si exista anumite cerinte care trebuiesc respectate. De aceea, dupa finisarea partii liniare vor fi necesare si alte lucrari care sa certifice toate instalatiile. Vor fi in special lucrari de testare. Trebuie respectate anumite proceduri care tintesc securitatea acestor instalatii. Nu exista niciun risc pentru anumite intarzieri”, a asigurat Lazar. Startul lucrarilor a fost dat de premierii Victor Ponta si Iurie Leanca pe 27 august, data simbolica care marcheaza declararea independentei Republicii Moldova de Uniunea Sovietica in 1991. Conducta de gaz va avea o lungime totala de 43,2 kilometri (dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul Romaniei) si un diametru de 508 centimetri si va fi ingropata la o adancime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maxima a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezinta mai mult decat consumul anual de gaze al Republicii Moldova. insa, pentru ca aceasta conducta sa poata fi utilizata la capacitate maxima, Republica Moldova va trebui sa construiasca o magistrala Ungheni-Straseni, care va permite alimentarea cu gaz de la conducta Iasi-Ungheni si asigurarea consumului anual de gaze. Pentru aceasta sunt necesare investitii de cel putin 60 de milioane de euro, iar autoritatile de la Chisinau au declarat ca acest proiect ar putea fi realizat in decurs de 4-5 ani.

Procesul de privatizare de peste Prut, interes major pentru Bucuresti

In alta ordine de idei, Vosganian a declarat, joi, la Chisinau, in cadrul celei de-a VII-a sesiune a Comisiei interguvernamentale de colaborare economica intre Republica Moldova si Romania. ‘Am luat act cu satisfactie de proiectele guvernului Republicii Moldova in ceea ce priveste reformele structurale. Credem ca Romania poate contribui la sustinerea acestora si, mai mult decat atat, ne putem implica in realizarea lor. si am in vedere in mod special programul de privatizare’, a declarat Vosganian. Potrivit acestuia, in cadrul sesiunii s-a decis organizarea, pana la sfarsitul anului, a unei intalniri a responsabililor guvernamentali si mediului de afaceri de la Chisinau cu reprezentanti ai camerelor de comert bilaterale din Romania. ‘Consideram ca economia romaneasca are potentialul de a contribui la programul de privatizare al Republicii Moldova — fie ca este vorba de investitii de portofoliu, pachete de actiuni vandute prin bursa, fie ca este vorba de investitori strategici, care pot fi ori reprezentanti ai capitalului romanesc, ori ai capitalului strain care activeaza in Romania’, a spus ministrul roman. Varujan Vosganian a apreciat ca aceasta intrevedere care ar urma sa fie organizata la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie ‘ar fi de foarte bun augur pentru restructurarea economiei Republicii Moldova, iar pe de alta parte pentru demararea unor proiecte ale investitorilor din Romania’.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *