Gafe nucleare peste Ocean

de | nov. 21, 2009 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Comandantul unei unitati de elita a armatei americane, specializata in rachetele nucleare a fost demis, in urma unor incidente si gafe, au anuntat recent Fortele Aeriene ale SUA, citate de mass-media

Ministrul canadial al resurselor, Lisa Raitt

Ministrul canadian al resurselor, Lisa Raitt

Comandantul unei unitati de elita a armatei americane,  dotata cu rachete nucleare, a fost demis, in urma unor incidente si gafe, au anuntat recent Fortele Aeriene ale SUA, citate de mass-media. Anterior, autoritatile de la Washinghton au facut publica o lista confidentiala cu sute de obiective nucleare civile, programe de stat, civile si academice in domeniu energiei nucleare. Dezvaluirile vin dupa recenta arestare de catre Biroul Federal de Investigati (FBI) al SUA a unui inalt oficial militar american si a doi cetateni taiwanezi acuzati de spionaj nuclear in favoarea Chinei. La randul sau, un oficial canadian de rang inalt a uitat o servieta cu documente nucleare secrete intr-un studio de televiziune si nu a facut niciun demers pentru a le recupera, a anuntat postul implicat.
Colonelul Christopher Ayres, comandantul unei unitati de rachete nucleare de la baza aeriana din Minot, Dakota de Nord, a fost demis „in urma pierderii increderii in capacitatea sa de comanda”, potrivit unui comunicat al Fortele Aeriene ale SUA, citat de agentiile de presa. „Trebuie sa mentinem cele mai inalte norme de functionare in domeniul nuclear”, a declarat generalul Robert Kehler, care a semnat ordinul de revocare.
Masura intervine in urma unui accident in care un camion ce transporta piese pentru rachetele intercontinentale a iesit de pe sosea in august si s-a rasturnat. Ancheta a pus accidentul pe seama unei „greseli a soferului”, care aparent fusese deranjat de o insecta. Un alt camion, care transporta un propulsor pentru rachete, a fost accidentat anul trecut.
In plus, trei ofiteri de la aceiasi unitate au fost gasiti dormind in iulie 2008 in timp ce se aflau in posesia codurilor de lansare a unor rachete nucleare de ultimul tip. Acestia ar fi trebuit sa poata reactiona in caz de alerta, fiind drastic sanctionati de autoritatile militare. Respectiva unitate, care are in dotare 150 de rachete balistice Minuteman II, a fost deja criticata in cursul unei inspectii anul trecut.

Pomana pentru teroristi

Guvernul american a dat publicitatii, din greseala, un document confidential ce continea informatii detaliate despre sute de obiectivele nucleare civile, programe de stat in domeniu, inclusiv harti care indica locurile exacte ale situarii depozitelor cu combustibil nuclear, relata anterior cotidianul american The New York Times. Documentul a ajuns pe internet in pofida faptului ca toate cele 266 de pagini ale documentului erau insemnate cu codul „strict secret”. Actul oficial a fost postat pe site-ul Directiei de informatii guvernamentale (Government Printing Office Web). Despre declasificarea documentului s-a aflat la inceputul lunii iunie, dintr-un buletin informational online dedicat secretului de stat, documentul secret fiind eliminat de pe site abia la cateva zile, dupa o sesizare din partea redactiei The New York Times.
Guvernul SUA intentiona sa trimita acest document Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA), in cadrul unui program de supraveghere a programelor nucleare ale Statelor Unite ale Americii. Statul american a initiat acest demers in speranta ca exemplul lor va fi urmat si de celelalte state cu potential nuclear, inclusiv Iranul, suspectat de derularea unui program de proliferare. In data de 5 mai 2009, presedintele american Barack Obama a trimis documentul respectiv in Congres, dupa care actul a ajuns la Government Printing Office Web, de unde a si ajuns in atentia opiniei publice.
Unii experti in tehnologii nucleare au minimalizat prejudiciul provocat de publicarea accidentala a documentului, argumentand ca majoritatea informatiilor continute, chiar si in linii generale, este cunoscuta marelui public. Nu de aceeasi parere este David Albright, presedintele Institutului pentru stiinta si securitate internationala (ISIS) care se ocupa cu monitorizeaza proliferarii nucleare. El considera ca informatiile deconspirate ar putea sa-i ajute pe extremisti sa intre in posesia de combustibil nuclear.
Desi nu face referire in niciun fel la obiective nucleare militare de pe teritoriul SUA, raportul mentionat contine numeroase detalii referitoare la programele nucleare derulate in prezent de trei mari laboratoare de stat americane care se ocupa de conceperea armelor nucleare. Acestea sunt laboratoarele din Los Alamos, Livermore si Sandia. Insa cea mai consistenta scurgere de informatii vizeaza Oak Ridge National Laboratory din Tennessee. Totodata au mai fost compromise programele de cercetare in domeniul energiei nucleare de la mai multe institute de cercetare private si mari universitati americane, programe ce se desfasoara in parteneriat cu armata Statelor Unite sau serviciile de securitate de peste Ocean.

Spioni nucleari arestati

Un oficial din cadrul Departamentului american al Apararii, James Wilbur Fondren, a fost pus sub acuzare pentru spionaj in favoarea Chinei, se arata, la jumatatea acestui an, intr-un comunicat al serviciului de presa al Departamentului american al Justitiei. Anuntul a fost dat publicitatii la scurt timp dupa arestarea a doi cetateni taiwanezi, acuzati de spionaj nuclear impotriva unor obiective nucleare civile si militare americane. Acestia au respins orice acuzatie de spionaj, urmand sa fie pusi sub acuzare de catre justitia americana.
La randul sau, James Wilbur Fondren, care, conform documentelor depuse de procuratura, a fost convins ca ofera informatii Taiwanului, s-a predat agentilor federali americani, iar in cazul in care va fi condamnat, el risca o pedeapsa maxima de cinci ani de inchisoare si o amenda de 250.000 de dolari. Conform documentelor judiciare desecretizate, Fondren ar fi conspirat, in perioada noiembrie 2004 – 11 februarie 2008, in vederea transmiterii de informatii clasificate catre o persoana „despre care avea motive sa creada ca este agent sau reprezentant al unui guvern strain”.
Potrivit documentelor depuse de acuzare, Fondren s-a retras din serviciul activ in mai 1996, cu grad de locotenent-colonel in fortele aeriene americane, iar din februarie 1998 a inceput sa ofere servicii de consultanta. Singurul sau client era prietenul sau Tai Shen Kuo, taiwanez care obtinuse cetatenie americana, avand interese de afaceri in Statele Unite, Vietnam, Coreea de Sud si China.
In august 2001, Fondren a devenit angajat civil al Comandamentului pentru Pacific, unde a obtinut acces la documente strict secrete, insa a continuat si sa-i ofere consultanta lui Kuo, care lucra sub coordonarea unui oficial guvernamental chinez. Acesta i-a transmis lui Kuo instructiuni detaliate despre obtinerea anumitor documente si informatii de la Fondren si alti oficiali americani si i-a oferit aproximativ 50.000 de dolari pentru aceasta misiune. Fondren l-a intalnit pe oficialul chinez in martie 1999, acesta fiindu-i prezentat drept cercetator si consultant al guvernului chinez. Cu toate acestea, Fondren a fost convins ca ii ofera lui Kuo informatii destinate guvernului taiwanez. Kuo si un alt fost angajat al Departamentului Apararii au fost arestati in februarie 2008, fiind acuzati pentru spionaj. Kuo, care si-a recunoscut vinovatia, a fost condamnat la 188 de luni de inchisoare.

Ministru uituc

Un ministru canadian a uitat la randul sau o servieta cu documente nucleare secrete intr-un studio de televiziune si nu a facut niciun demers pentru a le recupera. Incidentul este foarte probabil sa duca la cresterea presiunii asupra Guvernului conservator minoritar canadian, care este deja tinta criticilor pentru modul in care a gestionat criza economica, apreciaza mass-media canadiana. Reamintim ca statul canadian este zguduita periodic de catre scandaluri de spionaj, majoritatea celor acuzati fiind agenti ale serviciilor de informatii chineze si ruse.
Servieta cu documente secrete a fost gasita in studioul postul de televiziune CTV dupa o vizita a ministrului Resurselor Naturale, Lisa Raitt. CTV, care a pastrat servieta timp de sase zile inainte de a face publica intamplarea, sustine ca documentele indica faptul ca Guvernul intentioneaza sa cheltuiasca mai multi bani decat anuntase pentru remedierea problemelor unui reactor nuclear din estul provinciei Ontario. Conform sursei citate, Guvernul de la Ottawa va cheltui cu 72 de milioane de dolari canadieni (66 milioane USD) mai mult decat sunt prevazuti in buget pentru operatiunile de la reactorul Chalk River, care producea pana in luna mai, cand a fost inchis, o treime din rezerva mondiala de izotopi medicali.
De asemenea, firma guvernamentala care administreaza reactorul, Atomic Energy of Canada Ltd. (AECL), ar urma sa beneficieze de o infuzie de 100 milioane de dolari canadieni pentru a fi mentinuta pe linia de plutire, in conditiile in care Guvernul de la Ottawa intentioneaza sa o vanda unor investitori straini. Printre documente se afla si o lista a cheltuielilor AECL din 2006, in valoarea totala de 1,7 miliarde de dolari canadieni, si un memoriu care caracterizeaza masurile luate de conservatori ca o „remediere a haosului lasat de liberali”, de la care conservatorii au preluat puterea in 2006. Situatia este cu atat mai jenanta pentru Guvernul de la Ottawa cu cat fostul ministru de externe Maxime Bernier a fost nevoit sa demisioneze in mai 2008 dupa ce a uitat documente secrete in apartamentul unei amante care era cercetata pentru posibile legaturi cu crima organizata, noteaza Reuter, preluata de Agerpress.
Geoff Regan, un expert in probleme de mediu din randul liberalilor, sustine ca este greu de crezut ca va mai avea cineva incredere in Lisa Raitt. „Este extrem de jenant sa te gandesti ca pot uita astfel de documente undeva, iar dupa aceea, zile in sir, sa nu se intereseze nimeni de ele”, a declarat el. Nici biroul premierului Stephen Harper si nici Ministerul Resurselor Naturale nu au dorit sa comenteze informatiile date publicitatii de postul canadian de televiziune.

Spionul buclucas

Un fost agent al serviciilor secrete sovietice KGB pe punctul de a fi expulzat din Canada s-a refugiat intr-o biserica din Vancouver, pentru a nu fi trimis in Federatia Rusa. Mihail Lennikov s-a prezentat la First Lutheran Church din Vancouver si a cerut „sanctuar”, a spus un purtator de cuvant al Bisericii. Un judecator a respins anterior un ultim recurs al lui Lennikov. Acesta este vizat de un ordin de expulzare, dar sotia sa, Irina, si fiul lor de 17 ani, Dmitri, vor putea ramane in Canada.
Circa 20 de deputati canadieni au cerut ministrului pentru siguranta publica, Peter Van Loan, sa suspende demersurile de expulzare, subliniind ca masura „va distruge o familie” si ca Lennikov nu este acuzat de nicio infractiune. Cu toate ca in Canada nu exista „dreptul la sanctuar”, autoritatile in general nu expulzeaza persoane care si-au gasit refugiu in institutii religioase. Unii au stat si luni de zile in biserici apartinand cultelor legale din Canada, pentru a nu fi expulzati. „Nu am intrat niciodata intr-o biserica pentru a aresta pe cineva, dar nici o lege nu ne impiedica, iar deciziile vor fi luate de la caz la caz”, a spus Patrizia Giolpi, purtator de cuvint al Agentiei serviciilor de frontiera ale Canadei.
In varsta de 48 de ani, rusul a ajuns in 1997 in Vancouver cu sotia si fiul sau, pentru a continua aici studiile universitare de literatura japoneza. Cei trei au cerut rapid permis de sedere in Canada, pentru ca nu aveau decat vize temporare. Sotia si fiul sau au obtinut autorizatia de a ramane in Canada, din motive umanitare, dar nu si fostul agent KGB. Lennikov nu a negat niciodata ca a lucrat pentru KGB si a spus ca a fost recrutat de agentie cand studia la Vladivostok in anii ’80, spionand oameni de afaceri niponi, carora le servea drept translator. Spunand ca a demisionat din motive morale, el a subliniat ca se teme de represalii, daca este trimis inapoi in Rusia.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *