Freedom House: Ucraina si Ungaria, tot mai aproape de „putinizare”

de | iun. 6, 2012 | Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ucraina si Ungaria sunt prezentate in ultimele rapoarte ale unor organizatii non-guvernamentale drept tari care nu se indreapta intr-o directia democratica sub actualele conduceri. Evolutiile negative ale acestora tari se regasesc in fruntea unui trend antidemocratic in Europa Centrala si de Est, Orban si Ianukovici fiind acuzati de „putinizarea” tarilor lor, iar România se afla […]

Ucraina si Ungaria sunt prezentate in ultimele rapoarte ale unor organizatii non-guvernamentale drept tari care nu se indreapta intr-o directia democratica sub actualele conduceri. Evolutiile negative ale acestora tari se regasesc in fruntea unui trend antidemocratic in Europa Centrala si de Est, Orban si Ianukovici fiind acuzati de „putinizarea” tarilor lor, iar România se afla intre cele cinci state cu democratii in declin, afirma Freedom House (FH) in ultimul sau raport. Acest trend antidemocratic in regiunea in care se afla si România ridica intrebari serioase cu privire la rezistenta tinerelor democratii din Uniunea Europeana (UE), dar si cu privire la perspectivele aspirantilor la integrare, subliniaza FH in raportul „Natiuni in Tranzit 2012”, publicat miercuri, analiza sa anuala asupra evolutiilor democratice in regiunile Europei Centrale si de Est si Eurasia. intr-o perioada de amplificare a nesigurantei economice, raportul avertizeaza asupra cresterii tendintelor antidemocratice in Ungaria si Ucraina, care au potentialul sa se extinda in intreaga regiune. „Premierul ungar Viktor Orban si presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, sub pretextul unor asa-numite reforme, au distrus in mod sistematic mecanisme de echilibrare a puterii”, a declarat David J. Kramer, presedintele FH. „Ei par sa continue «putinizarea» tarilor lor, un lucru ironic, in conditiile in care in Rusia putinismul a fost puternic discreditat in ultimul an, rusii cautând sa obtina garantii ale transparentei si responsabilitatii Guvernului”, a adaugat el.

Budapesta, cel mai negativ exemplu din UE

Raportul insista asupra cazului Ungariei ca cel mai „flagrant” exemplu de declin democratic in rândul state membre UE, in care combinatia unor traditii si practici democratice slabe, retele rezistente de coruptie si clientelism, niveluri scazute ale increderii publice si conditii economice precare au impiedicat realizarea unor reforme democratice permanente. Alte cinci state din regiune, si anume Bulgaria, Cehia, Lituania, România si Slovacia, s-au confruntat, de asemenea, cu declinuri nete la acest capitol in ultimii cinci ani, noteaza FH. Sub guvernarea lui Ianukovici, scorurile obtinute de Ucraina s-au inrautatit la cinci categorii, prezentând un declin abrupt in independenta sistemului judiciar si un scor de ansamblu la capitolul democratie care se apropie rapid de nivelul din perioada de dinainte de „revolutia portocalie”, subliniaza organizatia. Traiectoria descendenta a Ucrainei si trendul negativ al aspirantilor din Balcani la integrarea europeana pus sub semnul indoielii extinderea cercului statelor democratice in Europa. in Rusia, alegeri legislative frauduloase si anuntul unei succesiuni deja stabilite la presedintie au declansat proteste ample in decembrie, insa autoritatile s-au retinut de la reprimari masive asupra reprezentantilor societatii civile. Cu toate acestea, regimul a continuat sa utilizeze sistemul judiciar ca pe un instrument de intimidare si persecutare a activistilor, subliniaza FH. Pe de alta parte, in aproape toate tarile din Balcani, reforme considerate critice au stagnat, iar rolul banilor in politica si vulnerabilitatea economica a mass-media creeaza ingrijorare.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *