Franta, analizata de Comitetului ONU de combatere a discriminarii

de | aug. 11, 2010 | Alte regiuni, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presedintia si Guvernul francez au decis, in ultimele saptamani, sa inchida o serie de locuri de campare in care isi facusera tabere, mai mult sau mai putin legal, cetateni europeni de etnie roma. Unii dintre ei provin din Romania si Bulgaria - iar in cazul acestora, autoritatile de la Paris au decis expulzarea lor catre tarile de origine.

Presedintele francez Sarkozy, apostrofat de ONU

Presedintele francez Sarkozy, apostrofat de ONU

Presedintia si Guvernul francez au decis, in ultimele saptamani, sa inchida o serie de locuri de campare in care isi facusera tabere, mai mult sau mai putin legal, cetateni europeni de etnie roma. Unii dintre ei provin din Romania si Bulgaria – iar in cazul acestora, autoritatile de la Paris au decis expulzarea lor catre tarile de origine. Actiunile acestora nu au ramas fara raspuns. Astfel, politica Frantei fata de minoritati va fi examinata, incepand de miercuri, in cadrul Comitetului ONU de combatere a discriminarii, dezbaterile urmand sa fie dominate de situatia romilor, a nomazilor si de probleme legate de identitatea nationala. Comitetul, care examineaza periodic situatia din fiecare stat membru, a prezentat deja seria de intrebari pe care intentioneaza sa le adreseze Parisului, dupa prezentarea raportului francez.
Intrebarile vizeaza mai ales marea dezbatere asupra identitatii nationale, lansata de Ministerul Imigratiei, Integrarii, Identitatii Nationale si Dezvoltarii Solidare, asupra politicii din domeniul imigratiei, dar si discriminarea fata de romi, subiecte care incita lumea politica franceza de cateva luni, transmite RRA. In Franta, asistam la o regresie in domeniul dreptului minoritatilor, care se indreapta catre o ruptura in privinta tratamentului egal, a afirmat sefa Departamentului juridic din cadrul Ligii pentru Drepturile Omului, Isabelle Denise, citata de France Presse. In privinta romilor si a nomazilor, exista un amalgam intre cele doua, care conduce la declaratii dure, subliniaza ea, precizand ca nomazii reprezinta un mod de viata, nu o identitate. In ceea ce ii priveste pe romi, spune Isabelle Denise, majoritatea acestora sunt din Romania, tara care face parte din Uniunea Europeana si beneficiaza de dreptul la libera circulatie. Aceste persoane sunt supuse unui fenomen de stigmatizare, al carei scop este sa induca frica, sustine Isabelle Denise. Parisul a fost aspru condamnat, in 2005, pentru tratamentul aplicat romilor, in cadrul ultimei examinari pe care Comitetul a efectuat-o asupra Frantei. Insa, potrivit Ligii pentru Drepturile Omului, recomandarile de atunci nu au fost urmate.

Incalcarea principiilor UE

„Exista limite pe care statele Uniunii le pot institui in baza unor reguli stricte. Expulzarea sau deportarea sunt deja masuri considerate ca fiind extreme. Cetatenii europeni pot fi expulzati din motive de politici publice, securitate publica sau sanatate publica. Fiecare caz individual, insa, trebuie evaluat de statul membru – iar aceasta inseamna ca nu pot exista expulzari ale unor serii de cetateni europeni. Apoi, fiecare cetatean expulzat are dreptul sa atace in instantele nationale decizia si sa ceara anularea aplicarii ei pana nu se incheie procedurile juridice”, a explicat purtatorul de cuvant al Comisiei pentru Justitie si Afaceri Interne, Michele Cercone, pentru Deutsche Welle. Intrebat daca responsabilii UE au luat in calcul posibilitatea de a interveni in aplanarea tensiunilor din Franta, Cercone a declarat ca „integrarea romilor dispune de instrumente si politici europene”, oferind ca exemplu fondurile structurale si Fondul Social European.

Francezii s-au saturat de utilizarea temei nediscriminarii

In luna iulie, Guvernul francez a ridicat la nivel european preocuparile sale referitoare la delincventa romilor. „Nu este vorba despre stigmatizarea unei comunitati sau a unor state. Dar ne confruntam cu o problema reala si a venit vremea sa ne ocupam de ea”, a declarat Pierre Lellouche. Exista 11 milioane de romi in Europa si noua milioane au pasaport al UE, a afirmat secretarul de stat francez, subliniind ca principala responsabilitate le revine tarilor de origine ale acestor persoane. Romania este vizata in mod special, precizeaza Le Monde.
Evocand cresterea importanta („peste 150% in Paris”) a anumitor acte de delincventa comise de minori romi romani, Lellouche a facut apel la o actiune europeana comuna, in conditiile in care o conferinta recenta din Spania nu a servit la nimic, in opinia sa. Presedintia belgiana a UE, Italia si Comisia Europeana s-ar fi declarat pregatite sa reactioneze. Potrivit lui Lellouche, trebuie sa inceteze utilizarea temei nediscriminarii, in conditiile in care se amplifica fluxurile de „oameni care nu incearca sa se integreze”. El a evocat retele de trafic de copii, de prostitutie si de cersetorie care se extind, in special in Franta. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, evocase anterior o noua campanie impotriva insecuritatii axata pe „problemele puse de comportamentele unora dintre nomazi si romi”. El anuntase de asemenea expulzarea locuitorilor din „toate taberele aflate in situatie ilegala”.

Sarcozy, criticat de presa americana

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, incurajeaza, „in mod periculos, sentimentele antiimigratie” prin noile masuri pentru siguranta publica, comenta recent New York Times intr-un editorial care condamna „calculele politice pe termen scurt” ale liderului de la Paris. Reamintind ca in Statele Unite cetatenia americana este protejata prin al 14-lea amendament, New York Times scrie ca „Nicolas Sarkozy, caruia ii place sa i se spuna Sarko americanul, stimuleaza in mod periculos sentimentele antiimigratie prin calcule politice pe termen scurt”. „Iar acest lucru se intampla intr-o tara care a sustinut mult timp, cu orgoliu, principiul egalitatii in fata legii a tuturor cetatenilor francezi”, continua New York Times, reamintind ca sotia lui Sarkozy este de origine italiana si tatal presedintelui de origine ungara. „Principiul egalitatii se aplica sotiei si tatalui presedintelui Frantei si trebuie sa se aplice tuturor”, subliniaza New York Times, reamintind de masurile privind desfiintarea taberelor de romi si expulzarea locatarilor acestora in Romania si Bulgaria, „doua state membre UE”. „Campaniile electorale impotriva imigrantilor sunt populare in Franta, iar Sarkozy nu s-a ascuns niciodata. si-a construit campania inaintea prezidentialelor din 2007 pe masurile sale energice luate cat timp era ministru de Interne”, adauga publicatia.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *