Fortele speciale din Romania, dotate de SUA

de | apr. 26, 2012 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Forţele pentru Operaţiuni Speciale in România vor primi dispozitive de vedere pe timp de noapte ce urmeză să fie folosite în Afganistan.

Forţele pentru Operaţiuni Speciale in România vor primi dispozitive de vedere pe timp de noapte ce urmeză să fie folosite în Afganistan.
În data de 23 aprilie 2012, Biroul pentru cooperare în domeniul Apărării din cadrul Ambasadei SUA a coordonat livrarea a 20 de seturi de dispozitive de vedere pe timp de noapte Forţelor armate române. Plata echipamentului în valoare de 194.000 de dolari s-a făcut din fondurile aferente anului fiscal 2010 în baza prevederilor Articolului 1206 din National Defense Authorization Act. Dispozitivele de vedere pe timp de noapte vor fi utilizate de către Forţele pentru Operaţiuni Speciale, structură din cadrul Forţelor armate române, ce participă la misiunile Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF).
În luna august 2011, o echipă de militari români din Direcţia Generală de Informaţii a Apărării (DGIA) a fost trimisă în Afganistan, în cadrul misiunii NATO, pentru a opera Sisteme de supraveghere continuă cu baza la sol (Persistent Ground Surveillance System – PGSS), în sprijinul Comandamentului Regional de Sud al Forţei Internaţionale de Asistenţă de Securitate – ISAF. Această misiune se desfăşoară în baza unui parteneriat cu armata SUA care şi-a dat acordul ca militarii români din DGIA să desfăşoare, în premieră, pregătirea specifică pentru operarea sistemelor PGSS şi să întrebuinţeze aceste echipamente, aflate în proprietatea armatei SUA, în teatrul de operaţii din Afganistan.
Potrivit Ambasadei SUA la Bucureşti, “încredinţarea acestei misiuni militarilor români este o dovadă a profesionalismului lor şi a încrederii de care aceştia se bucură în cadrul NATO şi din partea armatei SUA, care i-a pregătit pentru operarea acestor sisteme de cercetare de ultimă generaţie.”
Sistemele PGSS sunt platforme de cercetare aeriană moderne, dotate cu senzori performanţi, montaţi pe aerostate umplute cu heliu, ancorate de sol sau pe turnuri telescopice mobile. Introducerea lor în teatrul de operaţii din Afganistan a contribuit la creşterea capacităţilor de culegere de informaţii şi a permis obţinerea unei imagini mai precise a situaţiei din zonele supravegheate, în scopul protecţiei forţelor.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *