FMI, intre Chisinau si Budapesta

de | iul. 20, 2010 | Alte regiuni, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Fondul Monetar International (FMI) va debloca 90 de milioane de dolari, in cadrul unui imprumut de aproximativ 500 de milioane de dolari acordat in ianuarie 2010, pentru a ajuta Republica Moldova sa depaseasca criza economica grava cu care se confrunta, se precizeaza intr-un comunicat al organizatiei, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS

Premierul slovac Iveta Radicova conditioneaza finantarea economiei falimentare a Ungariei

Premierul slovac Iveta Radicova conditioneaza finantarea economiei falimentare a Ungariei

Fondul Monetar International (FMI) va debloca 90 de milioane de dolari, in cadrul unui imprumut de aproximativ 500 de milioane de dolari acordat in ianuarie 2010, pentru a ajuta Republica Moldova sa depaseasca criza economica grava cu care se confrunta, se precizeaza intr-un comunicat al organizatiei, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. In cadrul acestui imprumut, din care fosta repubkica sovietica a primit o transa de 93 de milioane de dolari, „autoritatile au realizat progrese incurajatoare pentru restabilirea stabilitatii economice si reinstaurarea cresterii”, a declarat Naoyuki Shinohara, directorul adjunct al FMI. „Versiunea amendata a bugetului pe 2010 conserva cea mai mare parte a noilor surse de venit, alocand in acelasi timp fonduri investitiilor publice si protectiei sociale”, a precizat oficialul. „Noul sistem de protectie sociala tintit contribuie la reducerea saraciei extreme”, a continuat Shinohara

Budapesta, pusa la zid

FMI si UE au suspendat revizuirea programului de finantare pentru Ungaria, convenit in 2008 pentru a salva tara de criza financiara, afirmand ca guvernul de la Budapesta trebuie sa ia decizii dure pentru reducerea deficitului bugetar, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Prin suspedarea discutiilor Ungaria nu va mai avea acces la o finantare de 25,1 miliarde dolari. Negocierile cu FMI si UE ar fi trebuit sa se incheie la inceputul saptamanii viitoare. Analistii apreciaza ca forintul ar putea suferi o depreciere rapida luni, din cauza incertitudinilor legate de posibilitatile de finantare ale Ungariei.
Noul guvern de centru-dreapta al Ungariei, care a preluat puterea dupa alegerile din aprilie, a afirmat ca doreste o extindere a actualului acord cu finantatorii internationali pana la sfarsitul anului 2010, urmat de un nou acord de tip precautionary pentru 2011 si 2012. La randul sau, ministrul maghiar al Economiei, Gyorgy Matolcsy, a subliniat ca guvernul isi doreste reluarea negocierilor cu FMI. „Guvernul va continua discutiile cu organizatiile internationale, inclusiv cu FMI si UE”, precizeaza el, intr-o declaratie preluata sambata de agentia de stiri MTI.

Pedeapsa UE

UE a publicat o declaratie separata, in care anunta ca se amana discutiile cu Ungaria pentru o etapa ulterioara. „Ungaria a revenit pe drumul unei cresteri economice pozitive si acum are unul dintre cele mai reduse deficite bugetare din UE. Salut angajamentul autoritatilor in ceea ce priveste tinta de deficit bugetar pentru 2010”, afirma Olli Rehn, comisar european pentru economie si afaceri monetare. „Cu toate acestea, corectarea deficitului excesiv din 2011 va necesita decizii dure, in special in ceea ce priveste cheltuielile”.
Ungaria are nevoie de acordul de ajutor financiar cu FMI si UE pentru a mentine increderea investitorilor de la care imprumuta bani. Tara ramane vulnerabila din cauza datoriei publice mari, de 80% din PIB, si din cauza dependentei de finantarea externa.

Conditii slovace

Premierul slovac Iveta Radicova a anuntat, saptamana trecuta, ca guvernul sau va sustine conditionat infiintarea unui fond de urgenta destinat tarilor indatorate ale zonei euro, Slovacia fiind ultima membra a zonei care nu a aderat inca la acesta. “Guvernul precedent a facut o promisiune serioasa de a semna acordul pentru mecanismul de imprumut. Noi consideram aceasta promisiune drept obligatie si nu-i vom bloca pe ceilalti membri ai zonei euro”, a declarat Radicova, citata de mass-media de la Bucuresti.
Reamintim ca fondul de stabilizare infiintat luna trecuta este dotat in total cu 250 de miliarde de euro pentru imprumuturi potentiale din partea FMI, cu 60 de miliarde de euro pusi la dispozitie de UE si 440 de miliarde pentru garantii de imprumut furnizate de diferite tari ale zonei euro. Premierul slovac a precizat ca tara sa va pune conditii participarii sale la acest mecanism conceput pentru a veni in ajutorul membrilor zonei euro aflati in dificultate.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *