Filat mizeaza pe cartea europeana

de | nov. 24, 2010 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Intr-un comentariu postat pe EUObserver, portalul al Uniunii Europene, seful Executivului de la Chisinau este de parere ca expresia tuturor realizarilor coalitiei proeuropene instalate de peste un an la Chisinau va fi aderarea intr-un viitor cat mai apropiat la structurile UE.

vlad-filat 654

Intr-un comentariu postat pe EUObserver, portalul al Uniunii Europene, seful Executivului de la Chisinau este de parere ca expresia tuturor realizarilor coalitiei proeuropene instalate de peste un an la Chisinau va fi aderarea intr-un viitor cat mai apropiat la structurile UE. Aproape 70% din populatie sprijina aderarea la UE, peste 50% din comertul exterior este cu UE, limba este o limba oficiala a UE, avand in vedere ca Romania a aderat la UE in 2007, este de parere Filat. in prima parte a comentariului, intitulat “intoarcerea R.Moldova la Europa”, Filat face o trecere in revista a succeselor guvernarii sale, enumerand reformele demarate, ameliorarea imaginii tarii, masurile adoptate pentru depasirea crizei economice si acceptate de populatie sau obtinerea de fonduri de la UE, Statele Unite, FMI si Banca Mondiala. El subliniaza, de asemenea, ca pentru cetatenii moldoveni este foarte importanta liberalizarea regimului de vize cu UE, precizand ca oficialii vamali din R.Moldova si granicerii colaboreaza cu misiunea UE de modernizare a infrastructurii de frontiera, pentru ca tara sa sa fie un vecin sigur pentru UE si un bun partener in controlarea fluxului de emigranti. R.Moldova a lansat in aceasta primavara, la Bruxelles, o strategie de reforma pe termen mediu intitulata “Regandeste R.Moldova”, care a obtinut angajamente de sprijin in valoare de 1,9 miliarde de euro din partea UE, SUA, FMI, Bancii Mondiale si altor donatori. tara a reusit totodata sa imbunatateasca mediul de afaceri si climatul investitional prin reducerea birocratiei si simplificarea sarcinilor administrative in ceea ce-i priveste pe investitorii straini. Banca Mondiala a plasat R.Moldova printre cei zece reformatori de top din lume, atunci cand vine vorba de costurile pentru a face afaceri. Totodata, guvernul a infiintat un “Centru de E-Guvernanta” pentru a reduce drastic formalitatile, birocratia si coruptia atunci cand vine vorba de orice interactiune intre stat si cetatenii sai. UE si R.Moldova negociaza in prezent un Acord de Asociere, iar Chisinaul va semna si un amplu acord de liber schimb cu UE, a amintit Filat.

Dosarul transnistrean

Premierul Vlad Filat sustine, de asemenea, ca au fost inregistrate progrese si in reglementarea conflictului transnistrean, adaugand ca scopul urmarit de R.Moldova pe plan intern este sa devina un stat atractiv pentru locuitorii din stanga Nistrului. “De aceea fiecare pas care aduce R.Moldova mai aproape de UE (…) este un pas inainte catre rezolvarea conflictului”, explica premierul moldovean. Enumerand implicarea cancelarului german Angela Merkel sau sustinerea acordata de Statele Unite pentru rezolvarea acestui conflict, Filat sustine ca este important ca aceste initiative sa se transforme in “progrese palpabile pe teren, cum ar fi internationalizarea formatului existent de mentinere a pacii si reenergizarea negocierilor”. “Nu exista nicio indoiala ca R.Moldova mai are multe provocari de infruntat. Prima dintre ele o reprezinta alegerile din 28 noiembrie. Dar R.Moldova a ales deja – vrea sa devina un stat european prin integrarea in UE si cred cu tarie ca rezultatul acestor alegeri va reflecta acest lucru”, conchide Vlad Filat.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *