Filat la Moscova. Nariskin vrea protejarea limba ruse din R. Moldova

de | sept. 11, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, a lansat, luni, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, un apel la dialog în privinţa protejării limbii ruse.

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, a lansat, luni, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, un apel la dialog în privinţa protejării limbii ruse.
Oficialul rus a declarat că deţine informaţii despre faptul că în Republica Moldova „creşte îngrijorarea” referitoare la restricţiile vizând limba rusă în instituţiile de învăţământ, considerând necesară menţinerea unui dialog privind utilizarea în continuare a limbii ruse în Republica Moldova. De asemenea, şeful camerei inferioare a legislativului de la Moscova a menţionat şi interesul părţii ruse privind deschiderea unui consulat general în Transnistria, „deoarece, într-adevăr, cetăţenii ruşi care locuiesc pe malul stâng al Nistrului au nevoie de asistenţă juridică”.
Narîşkin a adăugat că susţine şi „intenţiile pragmatice ale conducerii de la Chişinău în privinţa extinderii relaţiilor cu CSI”, menţionând faptul că guvernul de la Chişinău a aprobat proiectul privind ratificarea Acordului de liber schimb în cadrul acestei organizaţii. Referitor la reglementarea conflictului transnistrean, el a menţionat că au fost înregistrate evoluţii, chiar dacă nesemnificative, iar în zilele următoare va avea loc o nouă reuniune în această problemă.
La rândul său, Filat a declarat că relaţiile dintre R.Moldova şi Federaţia Rusă au devenit mult mai pragmatice în ultimul timp. În privinţa statutului limbii ruse, el a declarat că a discutat această chestiune şi cu ambasadorul rus, Farit Muhametşin, menţionând că statutul limbii ruse este protejat prin lege. „Limba rusă în Republica Moldova este protejată de lege. Ceea ce trebuie să facem este ca această lege să funcţioneze”, a declarat el. Vlad Filat s-a declarat interesat de sporirea investiţiilor ruse în Republica Moldova. În privinţa reglementării conflictului transnistrean, el a menţionat că este necesară creşterea încrederii reciproce. „În ultimul timp, am reuşit nu doar să dezgheţăm relaţiile, nu doar să discutăm, dar şi să facem paşi concreţi”, a declarat el, referindu-se la reluarea circulaţiei feroviare şi activitatea grupurilor comune de lucru.

Şi cu UE şi cu CSI

Cursul de integrare europeană al Republicii Moldova nu contravine dezvoltării cooperării cu Rusia şi CSI, a declarat, într-un interviu acordat Itar-Tass, premierul Vlad Filat, cu prilejul vizitei de două zile i în Federaţia Rusă. „Cursul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu înseamnă deteriorarea relaţiilor cu Rusia şi CSI”, a evidenţiat şeful guvernului de la Chişinău, amintind că volumul schimbului comercial între Rusia şi UE depăşeşte în acest moment 130 miliarde de euro.”Ar fi nerezonabil din partea noastră să refuzăm beneficiile oferite de cooperarea cu Europa”, a adăugat el.
Potrivit acestuia, executivul moldovean intenţionează să obţină de la Bruxelles liberalizarea regimului de vize cu UE, accesul la tehnologii avansate şi pieţele europene.
„În acelaşi timp, ne îndreptăm şi spre Est. În timpul apropiat ne vom concentra eforturile pentru ratificarea în Parlament a acordului privind zona de liber schimb în cadrul CSI”, a menţionat Vlad Filat, indicând că documentul pe care l-a semnat în octombrie 2011 a fost aprobat deja la nivel de executiv.
„Acesta este un document foarte important, care va da un nou impuls cooperării economice între ţările CSI”, a mai subliniat premierul moldovean, remarcând că, în trecut, politicienii de la Chişinău au greşit nu o dată când au schimbat vectorul de dezvoltare în funcţie de conjunctura externă.
„Nu voi uita niciodată cum, în 2009, după desemnarea mea ca prim-ministru, s-a apropiat de mine ambasadorul rus cu un teanc de hârtii care conţineau problemele apărute în ultimii ani în relaţiile noastre bilaterale. În aceşti trei ani din urmă, multe din ele au fost rezolvate pentru că noi înţelegem caracterul strategic al relaţiilor cu Federaţia Rusă şi acţionăm în mod pragmatic”, a afirmat Filat, indicând că şi partenerii occidentali ai Chişinăului, precum Germania, îndeamnă la construirea unor relaţii bune cu Moscova. „Ultima discuţie pe această temă am avut-o cu Angela Merkel, care a efectuat o vizită în august în Republica Moldova”, a adăugat el.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *