Expert de la Chisinau: Rusia cheltuie bani cu Transnistria pentru a evita o catastrofa umanitara

de | dec. 9, 2014 | Caucaz, Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa (ADEPT), Igor Botan, a declarat luni la Radio Europa Libera ca Rusia are deja o mare greutate in a mentine financiar republicile separatiste create in Georgia, Ucraina si Republica Moldova si ca, pe fondul deteriorii situatiei economice, aceasta povara se va resimti. „Noi stim cu certitudine ca Rusia […]

transnistria1

Directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa (ADEPT), Igor Botan, a declarat luni la Radio Europa Libera ca Rusia are deja o mare greutate in a mentine financiar republicile separatiste create in Georgia, Ucraina si Republica Moldova si ca, pe fondul deteriorii situatiei economice, aceasta povara se va resimti. „Noi stim cu certitudine ca Rusia se prabuseste in recesiune economica. stim ca din vara pana in luna noiembrie Rusia a taiat ajutorul financiar pentru Transnistria. Doar in luna noiembrie, dupa vizita lui sevciuk la Moscova, au fost reluate platile sociale pentru cetatenii rusi din regiunea transnistreana. Dar presiunea asupra Federatiei Ruse, asupra bugetului acesteia creste. Am citit si eu acest interviu al domnului Rijkov pentru Echo Moskvi, in care explica cat de mult o costa pe Rusia suportul regiunilor separatiste si promisiunile pentru Crimeea, lucru care dezamageste populatiile din aceste regiuni. Dar sloganul rusilor este: „Nu putem lasa de izbeliste rusii din aceste regiuni”. Deci, Rusia va continua sa-i sustina prin aceste convoaie umanitare.

Pentru Republica Moldova conteaza ca la acest moment noi nu avem o solutie pentru problema transnistreana. Ramanem in acest regim de negocieri „5+2” si este bine ca Federatia Rusa sa aiba grija sa cheltuie pentru mentinerea pe linia de plutire a Transnistriei, pentru a nu admite o catastrofa umanitara. Doamne fereste de o catastrofa umanitara in Transnistria, daca s-ar intampla, si Republica Moldova ar trebui cumva sa contribuie. De aceea, sa plateasca Rusia pentru ca a creat-o, iar sarcina Republicii Moldova este sa incerce in aceasta situatie sa-si gaseasca linia de comportament, astfel incat atunci cand situatia se va imbunatati, se va solutiona, ma refer la situatia legata de securitatea regionala, sa aiba un plan cu care sa vina si sa spuna ca in procesul de reglementare a relatiilor dintre Moscova, Bruxelles si Washington trebuie sa ia in consideratie si necesitatea solutionarii problemei transnistrene”, a spus Botan. El a mai adaugat ca UE nu va investi bani in regiunea transnistreana la fel ca in restul Republicii Moldova din moment ce Tiraspolul denunta Acordul de Asociere si Liber Schimb dintre Republica Moldova si UE.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *