Exclusiv: Gaurile neagre ale banilor publici de la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” si ICR

de | ian. 13, 2012 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Dezinteresul și administrarea eronata a banilor publici este de mult o cutuma bine inradacinata in cadrul unor instituții de stat. Acesta realitate este consemnata si in ultimul raport al Curtii de Conturi (CC) pe anul 2010 care scoate la iveala o serie de nereguli legate de cheltuirea banilor publici si evaporarea lor prin tot felul […]

Institul Hurmuzachi 543Dezinteresul și administrarea eronata a banilor publici este de mult o cutuma bine inradacinata in cadrul unor instituții de stat. Acesta realitate este consemnata si in ultimul raport al Curtii de Conturi (CC) pe anul 2010 care scoate la iveala o serie de nereguli legate de cheltuirea banilor publici si evaporarea lor prin tot felul de canale obscure. Doua dintre aceste institutii luate in vizor de reprezentantii Curtii de Conturi sunt Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” (aflat sub patronajul MAE) si Institutul Cultural Roman (ICR). Curtea de Conturi a evidențiat nejustificarea unor sume in cuantum de peste 60.000 euro ce ar fi trebuit sa ajunga in visteria statului. „Evidentierea eronata in contul de executie, la categoria veniturilor proprii, a unor venituri ce se cuvin bugetului de stat. Valoarea estimativa a abaterilor constatate insumeaza 272 mii lei”, se arata in document. Pe langa acestea, se adauga si o suma de circa 200.000 de euro, bani obtinuti din inchirierea unor spatii ce apartin acestei institutii. Reprezentantii CC semnaleaza „nevirarea la bugetul statului a sumelor incasate din inchirierea spatiilor situate in cladiri apartinand domeniului public al statului. Valoarea estimativa a abaterii insumeaza 855 mii lei reprezentand venituri suplimentare cuvenite bugetului de stat”. De asemenea, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” a inchiriat „spatii destinate activitatii de invatamant cu plata, fara recuperarea costurilor aferente intretinerii acestora”. Alte fonduri nejustificate de peste 45.000 de euro se regasesc si in anumite lucrari administrative sistate prin care acesti bani au fost aruncati practic pe apa sambetei. „Efectuarea de cheltuieli neeconomicoase prin angajarea unor lucrari de investitii, de alimentare cu apa, pentru care nu existau avizele legale si care au fost ulterior abandonate. Valoarea estimata insumeaza 191 mii lei”, se mai arata in documentul citat. Confirm descrierii facute pe propriul sait, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni este o institutie publica de interes national, cu personalitate juridica proprie, aflata in subordinea Ministerului Afacerilor Externe, unica prin programele pe care le ofera tinerilor etnici romani de pretutindeni care traiesc astazi in afara frontierelor statului roman. Acesta institutie a fost creata in 1998 iar luna trecuta, prezent la ceremonia de deschidere a Reuniunii absolventilor cursurilor de an pregatitor organizata de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” din comuna damboviteana Crevedia, ministrul Baconschi afirma urmatoarele: „Punem la cale acum cu Patriarhia Romana un protocol de colaborare intre Ministerul Afacerilor Externe si BOR pentru a transforma Centrul Hurmuzachi intr-o platforma de proiect pentru romanii de pretutindeni. Date fiind noile realitati, constituirea unei diaspore masive in multe tari europene, e normal sa conlucram pe proiecte, nu doar sa ne intalnim protocolar”.

Carti de 500.000 de euro mucegaiesc in ICR

Astfel de nereguli se regasesc si la Institutul Cultural Roman. Aici, au fost incheiate o serie de contracte privind publicarea de lucrari si materiale cu caracter cultural care nu fac altceva acum decat sa zaca in depozite de ani de zile. Asta in conditiile in care comunitatile romanesti din jurul granitelor au un deficit major de carte in limba romana. Numai valoarea cartile care stau si se deterioreaza in depozitele ICR au o valoare de peste 500.000 de euro. „In lipsa unei fundamentari judicioase, bazata pe o analiza atenta si exigenta, sa ajuns in situatia ca, la finele anului 2010, entitatea sa detina stocuri mari de bunuri de peste 3.375 mii lei, din care carti si reviste in valoare de 2.318 mii lei, produse sau achizitionate din bani publici, majoritatea fiind bunuri cu miscare lenta sau fara miscare, conducerea entitatii neluand masurile necesare de prevenire si pentru diminuarea acestor stocuri, asigurand buna gestiune financiara, potrivit principiilor de economicitate, eficacitate si eficienta in utilizarea fondurilor publice; Mentinerea in patrimoniul ICR a acestor stocuri de carti si reviste, de timp indelungat (unele de 6-7 ani), fara a fi luate masuri de valorificare, pe langa faptul ca a condus la imobilizarea de fonduri banesti, nu s-a atins nici scopul pentru care au fost editate si achizitionate asemenea materiale”, precizeaza raportul Curtii de Conturi pe 2010. In ultimii ani , ICR a acumulat un fond foarte mare de carte romaneasca care in prezent nu este materializat in comunitatile romanesti care duc lipsa de astfel de carti. In schimb, conducerea ICR prefera ca aceste carti si reviste sa ramana aruncate in depozitele acestei institutii in loc sa faca donatii masive.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *