Europarlamentarii romani condamna Ucraina la CE

de | iul. 18, 2011 | România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Purtarea nedemocratica a Ucrainei care a blocat studenti si jurnalisti in vama de la Reni, samabata, in timp ce acestia se deplasau la sfintirea unui biserici din satul Hagi-Curda, nu a fost trecuta cu vederea nici la Bruxelles. Gestul xenofob a fost imediat taxat in inima Europei. Eurodeputatul PSD Corina Cretu a reclamat Ucraina la […]

corina_cretu_74765800

Purtarea nedemocratica a Ucrainei care a blocat studenti si jurnalisti in vama de la Reni, samabata, in timp ce acestia se deplasau la sfintirea unui biserici din satul Hagi-Curda, nu a fost trecuta cu vederea nici la Bruxelles. Gestul xenofob a fost imediat taxat in inima Europei. Eurodeputatul PSD Corina Cretu a reclamat Ucraina la CE pentru incidentele recente de la punctul de trecere a granitei si cere autoritatilor europene sa conditioneze parteneriatul cu autoritatile de la Kiev de aplicarea Conventiei-cadru cu privire la respectarea drepturilor minoritatilor nationale. Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte PSD, a sesizat Comisia Europeana cu privire la incidentele de la frontierea romano-ucraineana, prin care autoritatile din Ucraina au incercat sa impiedice intrarea in aceasta tara a unor cetateni romani ce doreau sa participe la sfintirea unei biserici ortodoxe dintr-o zona cu populatie majoritar romaneasca, informeaza un comunicat de presa. ”Autoritatile ucrainene au incalcat dreptul la libera circulatie al cetatenilor romani ce au dorit sa participe la slujba de sfintire a bisericii ortodoxe din satul Camasovca. Doar interventia Consulatului Romaniei la Odessa a facut posibila trecerea frontierei de catre circa 130 de reprezentanti ai societatii civile si presei. Doi jurnalisti, insa, nu au primit dreptul de acces, sub pretextul unei interdictii emise in anul 1999, perioada in care au relatat despre incalcarile drepturilor romanilor din Ucraina”, se arata in sesizarea Corinei Cretu.

Apel la diplomatia romana

Europarlamentarul roman critica totodata, in interpelarea adresata Comisiei, nerespectarea de catre autoritatilor ucrainene a standardelor internationale in materie de drepturi ale minoritatilor nationale. In acest context, Corina Cretu lanseaza un apel catre diplomatia romana sa fie mai activa in apararea drepturilor cetatenilor romani si ale conationalilor nostri din afara granitelor. Eurodeputata solicita Comisiei Europene sa conditioneze, intr-o maniera ferma, aprofundarea parteneriatului UE-Ucraina de aplicarea Conventiei-cadru cu privire la respectarea drepturilor minoritatilor nationale, semnata si ratificata de Ucraina. ”Solicit pentru minoritatea romana din Ucraina un tratament similar celui pe care il au ucrainenii in Romania. Deznationalizarea, sicanarea reprezentantilor romanilor, descurajarea formelor asociative si a presei in limba romana, nerespectarea dreptului la educatie si servicii religioase in limba materna sunt realitati specifice altor epoci si altor zone, nu Europei secolului 21. Daca Ucraina doreste sa fie respectata, trebuie sa-si respecte, in primul rand, toti cetatenii in mod egal, indiferent de nationalitate, nu sa continue abuzurile tipic staliniste”, a mai declarat europarlamentarul roman.

Abuzuri impotriva romanilor

Corina Cretu a precizat ca va continua sa sesizeze forurile europene cu privire la abuzurile comise impotriva romanilor din afara granitelor tarii. ”Exista, de asemenea, probleme grave in Ungaria si Serbia si este datoria noastra, inclusiv a autoritatilor deocamdata incremenite de la Bucuresti, sa actionam pentru apararea identitatii si drepturilor romanilor supusi discriminarilor si deznationalizarii”, mentioneaza vicepresedintele PSD. Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei face demersuri pentru clarificarea situatiei create, dupa ce autoritatile ucrainene nu au permis sambata accesul pe teritoriul ucrainean a doi ziaristi romani, invocand o interdictie de acces in Ucraina emisa anterior. Consulatului General al Romaniei de la Odessa i s-a solicitat sambata sprijinul pentru facilitarea intrarii in Ucraina a unor cetateni romani care doreau sa participe sambata la sfintirea bisericii ortodoxe din localitatea ucraineana Kamisovka. Reprezentantul Consulatului s-a deplasat de la primele ore ale diminetii la punctul de trecere a frontierei Reni, acordand asistenta consulara de specialitate cetatenilor romani in efectuarea formalitatilor, arata MAE intr-un comunicat. Potrivit datelor transmise de Consulatul General al Romaniei la Odesa, incepand cu ora 10.00, in urma demersurilor efectuate, au trecut frontiera aproximativ 130 de cetateni romani,  reprezentanti ai societatii civile si ai mass-media.

Incident inacceptabil

In cazul a doi jurnalisti romani, autoritatile ucrainene nu au permis accesul pe teritoriul ucrainean invocand interdictia de acces in Ucraina, emisa anterior. Mai multe autocare care se deplasau in localitatea Hagi-Curda, pentru sfintirea acestei prime biserici romanesti din sudul Basarabiei, au fost oprit sambata mai multe ore la vama de catre autoritatile ucrainene. Unul dintre autocare, in care se aflau si jurnalisti de la diverse publicatii si televiziuni din Chisinau, enoriasi si studenti, a fost retinut mai bine de cinci ore. Potrivit unora dintre participanti, amanarea si amenintarea cu diverse controale de catre vamesi a fost un gest intentionat, pentru a-i convinge pe participanti sa renunte la deplasare. Relatiile dintre Ucraina si Romania au fost tensionate in ultimii ani din mai multe motive, una dintre teme de divergenta fiind si situatia drepturilor minoritatilor. O vizita a ministrului ucrainean de externe in Romania, care a avut loc in primavara, a parut sa aduca un inceput de dezghet al relatiilor. Mai mult, ministrul roman de externe Teodor Baconschi a anuntat joi ca va face in toamna o vizita de raspuns in Ucraina.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *