EUobserver: Despre cum sa emigrezi din Republica Moldova

de | ian. 26, 2011 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Jurnalistii portalului european Euobserver au publicat miercuri un reportaj realizat in Republica Moldova in care sunt descrise modalitatile prin care cetatenii de peste Prut uneori fraudeaza sistemul de vize pentru a emigra in diverse state din Uniunea Europeana

vama 545

Jurnalistii portalului european Euobserver au publicat miercuri un reportaj realizat in Republica Moldova in care sunt descrise modalitatile prin care cetatenii de peste Prut uneori fraudeaza sistemul de vize pentru a emigra in diverse state din Uniunea Europeana. Ziaristii opineaza ca motivatia materialului de presa o reprezinta apropierea momentului in care UE va ridica vizele pentru moldoveni, fapt ce va alimenta noi temeri pentru occidentali ca forta de munca ieftina din estul Europei le va “invada” societatile. Ca prima optiune pentru cineva care ar vrea sa emigreze ar fi cumpararea unei vize reala iar pentru a intra ilegal in UE cel mai usor este sa mituiesti un oficial consulat din Republica Moldova care sa iti emita o viza reala.

5.000 de euro spaga

Veaceslav Carlig, seful departamentului pentru politica migratiei din Ministerul moldovean de Interne, a declarat pentru EUobserver ca cei care aleg aceasta metoda platesc mita de pana la 5.000 de euro. Daca reusesc, este o metoda sigura de a intra in spatiul Schengen, unde oamenii pot sa ramana dupa expirarea vizei si sa dispara in societate. Oficialii consulari UE sunt destul de greu de corupt. insa in unele cazuri, precum Olanda, tarile UE au ambasade in Ucraina si angajeaza ucraineni sau moldoveni, care sunt dispusi sa accepte mai usor mita, pentru a emite vize pentru Republica Moldova.

Pasaport fals

Cea de a doua metoda este cumpararea unei pasaport polonez sau roman sau a unei vize false. Costul acestuia este cuprins intre 300 si 800 de euro, dar riscul este mai mare. Roman Revenco, directorul serviciului de graniceri moldovean, a declarat ca autoritatile dispun de scannere moderne care detecteaza cu usurinta falsurile. Luni, granicerii au prins un cetatean moldovean care avea o viza poloneza falsa, pe care o cumparase cu 800 de euro. A treia optiune este sa se ascunda intr-un tren sau intr-un camion. Pentru a contracara acest fenomen, Republica Moldova spera sa obtina bani europeni pentru a cumpara 12 scannere moderne pentru vehicule, ce costa 300.000 de euro fiecare. Recenco a precizat sa granicerii au descoperit recent noua turci, inclusiv doi copii in varsta de 12, respectiv 14 ani, care se ascundeau intr-un camion. Imigrantii erau ajutati de cetateni germani. El a precizat, insa, ca astfel de cazuri sunt rare.

Cu barca peste Prut

Unii imigranti ilegali incearca sa treaca inot sau cu barca raul Prut, care marcheaza granita dintre Republica Moldova si Romania. Revenco a subliniat ca raul este periculos, din cauza curentilor puternici. Altii prefera sa mearga pe jos. Ei trec din Republica Moldova in Ucraina, care are o granita lunga cu Polonia. Insa si aceasta metoda este periculoasa. in 2007, trei fete, in varsta de sase, 10 si respectiv 13 ani au murit in muntii Bieszczady, in timp ce incercau sa ajunga in Polonia impreuna cu mama lor. in plus, daca sunt prinsi, imigrantii sunt supusi la conditii dure de detentie in inchisorile ucrainene.

Amenintarea separatista

In octombrie 2010, Republica Moldova a reluat cursele de tren intre Chisinau si Odessa, in Ucraina. Trenul opreste la Tiraspol, principalul oras din teritoriul separatist Transnistria, ce reprezinta o amenintare pentru securitatea granitelor UE, potrivit EUobserver. in Transnistria se produc numeroase documente false si se afla un depozit important de armament din perioada sovietica, insa cei 350.000 de locuitori ai regiunii pot intra si iesi din Republica Moldova fara a fi verificati de vamesi. Potrivit informatiilor disponibile in prezent, principalul trafic din Transnistria este cel cu tigari. Majoritatea imigrantilor ilegali care ajung in Republica Moldova provin din fostele republici sovietice. Cei din Africa, Asia si Orientul mijlociu incearca sa foloseasca granita dintre Grecia si Turcia, care este mult mai aglomerata.

Viza pentru contactul cu Europa

Intre timp, moldovenii se intorc in tara din UE, din cauza crizei economice cu care se confrunta Uniunea. Iar transnistrenii emigreaza in Turcia. Comisarul UE pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a declarat luni la Chisinau ca Uniunea Europeana a oferit Republicii Moldova un plan de actiuni in vederea ridicarii vizelor. Ea a refuzat sa ofere o data pentru eliminarea vizelor, precizand ca populatia nu ar trebui sa abuzeze de viitoarele libertati. “Liberalizarea vizelor nu este ceva ce va aduce locuri de munca in Europa. Este pentru vizitare, cunoastere, contacte”, a spus ea. Expertul in imigratie de la universitatea Oxford, Franck Duvell, le-a explicat unui numar de 19 delegatii UE ca persoanele care vin in blocul european cu viza legala si stau mai mult decat este permis sunt mult mai numeroase decat cele care intra ilegal. “Daca situatia acestor oameni va fi regularizata cumva, o mare parte a imigratiei ilegale va fi eradicata”, a subliniat el. In ceea ce priveste imigrantii ilegali angajati de familii de la Bruxelles, Malmstrom a admis ca se stie ca multi oficiali UE angajeaza menajere sau bone la negru. “Daca acest lucru contravine legii belgiene, este ilegal si nu ar trebui sa o faca”, a spus ea. “In ceea ce priveste eventuala lor exploatare, sunt convinsa ca o parte dintre ele sunt tratate foarte bine. Dar daca este impotriva legii, nu ar trebui sa o faca”, a declarat comisarul.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *