Esec constitutional la Chisinau

de | mart. 22, 2010 | R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Liderii partidelor membre ale Alianței pentru Integrare Europeana de la Chisinau nu au ajuns nici astazi la un compromis in ceea ce priveste proiectul noii Constituții a Republicii Moldova si alegerile parlamentare anticipate, relateaza surse guvernamentale locale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Parlamentul de la Chisinau va discuta noua constitutie a republicii

Parlamentul de la Chisinau va discuta noua constitutie a republicii

Liderii partidelor membre ale Alianței pentru Integrare Europeana de la Chisinau nu au ajuns nici astazi la un compromis in ceea ce priveste proiectul noii Constituții a Republicii Moldova si alegerile parlamentare anticipate, relateaza surse guvernamentale locale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Dupa o noua runda de negocieri, liderii AIE au esuat in incercarea de armonizare a pozitiilor. Daca majoritatea liderilor AIE, si anume liderul PDM, Marian Lupu, presedintele PLDM, premierul Vladimir Filat, si Serafim Urecheanu, vicepresedinte al Parlamentului, s-au pronunțat pentru alegerea sefului statului prin vot direct, de catre popor, potrivit proiectului noii Constituții, presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, opteaza pentru mentinerea prevederii privind alegerea presedintelui de catre Parlamentul de la Chisinau.
Liderii AIE, care declarau, in urma doua saptamani, ca alegeri anticipate nu vor avea loc, iar Parlamentul actual isi va duce mandatul pana la sfarsit, au recunoscut impasul politic in care se afla. Potrivit presedintelui Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, declarațiile AIE au fost parțial pripite, parțial neințelese corect de catre societate.

Blocaj comunist

Conform surselor citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, la discuții nu a participat niciun reprezentant al Partidului Comunistilor din Republica Moldova. Surse PCRM au declarat, in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS, ca PCRM va prezenta public modificarile pe care le considera necesare pentru deblocarea situatiei politice din fosta republica sovietica.
Totodata, liderii AIE au mai declarat ca la urmatoarea sedinta plenara a Legislativului de la Cjisinau, programata pentru 25 martie 2010, va fi constituita o comisie parlamentara care sa examineze modalitatea modificarii art. 78 din Constitutie, care se refera la alegerea presedintelui. Reamintim ca deputatul independent, fostul lider comunist Vladimir Turcan, s-a pronuntat pentru pastrarea modalitatii actuale de alegere a sefului statului in parlament, cu 3/5 din votul deputatilor la prima tentativa, iar in tentativa a doua cu majoritate simpla.
“Asta nu inseamna ca se renunta la ideea adoptarii unei noi Constitutii prin referendum. Am facut aceste consultari pentru ca sunt prea multe pareri si foarte diferite, inclusiv ale partenerilor nostri externi” a mai declarat presedintele parlamentului Mihai Ghimpu.

Moldova semiprezidentiala

Proiectul noii Constitutii a Republicii Moldova, prezentat sambata, 20 martie 2010, de catre Comisia pentru reforma constitutionala prevede alegerea presedintelui prin vot direct, posibilitatea de a vota de la 16 ani, posibilitatea de a deveni deputat de la 21 ani, limba oficiala a tarii – romana, iar in loc de raioane – sectoare, relateaza mass-media de la Chisinau. Presedintele comisiei, Victor Popa, a declarat ca noul proiect al Constitutiei contine 31 de articole noi, altele au fost modificate si completate, astfel incat legea suprema va contine 156 de articole, fata de 143 in prezent. Constitutia noua va putea fi adoptata doar de catre electorat, iar modificarea acesteia se va putea face atat pe calea unui referendum, cat si in parlament.
Potrivit proiectului prezentat, Republica Moldova ar putea deveni o republica semiprezidentiala, intrucat se propune ca seful statului sa fie ales direct de catre popor, si nu de parlament, asa cum este acum. Mandatul sefului statului ramane de 4 ani, iar presedinte poate deveni persoana care a implinit varsta de 40 de ani. Totodata, se precizeaza ca seful statului va putea fi demis prin referendum.
Expertii in drept constitutional au oferit doua variante pentru articolul cu privire la limba oficiala a Republicii Moldova. Prima varianta spune ca limba oficiala este limba romana, cea de-a doua spune ca „limba oficiala a Republicii Moldova se stabileste prin lege organica”.

Sectoare vs. raioane

Presedintele Comisiei, Victor Popa, citat de mass-media de la Chisinau, a mai spus ca organizarea administrativ-teritoriala nu trebuie schimbata acum, ci abia dupa alegerile locale din 2011. Potrivit proiectului, in noua organizare administrativ-teritoriala, raioanele se vor transforma in sectoare in care se vor plasa serviciile publice desconcentrate conduse de catre subprefect.
Participarea la vot ar putea fi admisa de la 16 ani, o practica existenta in tarile europene. „Juridic maturitatea va ramane la 18 ani, iar maturitatea politica de la 16 ani”, a spus Victor Popa.
Comisia pentru reforma constitutionala a expus si propunerea ca mandatul judecatorilor Curtii Constitutionale sa fie pentru 9 ani, iar numarul acestora sa fie majorat de la 6, in prezent, la 9. La randul lor, procurorii Procuraturii Generale ar putea obtine statut de magistrati. Totodata, se propune ca in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sa fie o camera a procuraturii si una a avocaturii. Procurorul general va putea fi numit de catre parlament, dar la propunerea camerei procurorilor.
Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a cerut membrilor comisiei sa mai analizeze proiectul, iar miercuri, 24 martie, sa vina cu o decizie finala. Dupa aceasta, proiectul noii Constitutii va fi expediat spre avizare Comisiei de la Venetia.

Compromis politic

Deputatul Veaceslav Untila, liderul Miscarii Actiunea Europeana (MAE), citat de mass-media, a declarat ca actuala criza politica care afecteaza Republica Moldova poate fi depasita prin aprobarea unor decizii corecte, indiferent de faptul care dintre partidele politice le-a propus. “In primul rand trebuie sa depasim criza politica cu alegerea Presedintelui si sa gasim o varianta a solutionarii acestei probleme, pentru ca pe viitor sa nu ne impotmolim in noi probleme“, a declarat liderul MAE, accentuand ca “cu cat mai repede vom depasi instabilitatea politica, cu atat mai repede va incepe rezolvarea problemelor economice in tara“. Untila a mai mentionat ca in acest moment exista cateva propuneri privind depasirea crizei politice, incepand cu modificarea articolului 78 din Constitutie si terminand cu adoptarea unei noi Legi Supreme.
Reamintim ca anterior, liderii AIE au declarat in repetate randuri ca tara sufera o criza constitutionala profunda. In acest context, Presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, a semnat un decret prin care a fost creata comisia speciala pentru reformarea Constitutiei, care la randul sau a propus modificarea a peste 70 de articole constitutionale si adoptarea a inca 30 de articole noi.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *