DW: Recunoasterea independentei Transnistriei, doar o chestiune de timp pe axa Moscova-Tiraspol

de | dec. 28, 2013 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ultimele miscari politice de la Moscova si Tiraspol indica apropierea iminenta de recunoasterea independentei acestei regiuni separatiste a Republicii Moldova de catre Rusia, scriu jurnalistii de la Deutsche Welle intr-o analiza recenta. In urma cu doar doua zile, Parlamentul de la Tiraspol a votat in prima lectura actul normativ care permite implementarea legilor Rusiei in […]

transnistria am2Ultimele miscari politice de la Moscova si Tiraspol indica apropierea iminenta de recunoasterea independentei acestei regiuni separatiste a Republicii Moldova de catre Rusia, scriu jurnalistii de la Deutsche Welle intr-o analiza recenta. In urma cu doar doua zile, Parlamentul de la Tiraspol a votat in prima lectura actul normativ care permite implementarea legilor Rusiei in regiunea transnistreana. Initiativa de a prelua legislatia Federatiei Ruse a fost inaintata de liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk. Oficialii de la Chisinau au reactionat imediat si au declarat ca decizia Tiraspolului “poarta un caracter provocator”. „Aceste actiuni vin in contradictie cu pozitia oficiala a OSCE, a Uniunii Europene, a Statelor Unite, a Ucrainei, inclusiv a Federatiei Ruse – deci a actorilor implicati in procesul de negocieri in formatul 5+2”, a declarat presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman. El a adaugat ca autoritatile moldovene au solicitat Moscovei sa ia atitudine. „Pentru ca administratia clandestina de la Tiraspol vorbeste despre aplicarea legislatiei Federatiei Ruse, noi asteptam o reactie oficiala din partea Rusiei. Pentru noi este important ca Federatia Rusa sa-si reitereze acum pozitia oficiala in ceea ce priveste integritatea teritoriala a Republicii Moldova, pentru ca in conformitate cu dreptul international, Transnistria este parte a Republicii Moldova si pe acest teritoriu poate fi aplicata doar legislatia Republicii Moldova. Respectiv, asteptam ca Federatia Rusa sa reconfirme acest lucru”, a spus Corman. Tiraspolul a adoptat decizia dupa ce, cu 2 saptamani in urma, deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Roman Hudyakov, a propus recunoasterea independentei Transnistriei si eventuala integrare a regiunii in Federatia Rusa.

 „Nistrenia” lui Putin

Liderul de la Kremlin a si ales un nume pentru noua republica ce urmeaza a fi recunoscuta dupa modelele abhaz si osetin din Georgia. La ultima sa conferinta de presa, presedintele rus Vladimir Putin a fost rugat de catre un jurnalist pro-rus din regiunea transnistreana sa spuna daca Rusia ar fi de acord sa absoarba Transnistria, facand trimitere la rezultatele asa-zisului „referendum” din 2006 (nerecunoscut de nimeni) in cadrul caruia peste 90% din locuitorii raioanelor de Est ale Republicii Moldova s-ar fi pronuntat pentru alipirea Transnistriei la Rusia. Putin a raspuns: „Numai poporul nistrean, poporul care locuieste in Nistrenia, poate sa-si determine soarta. Iar comunitatea internationala, inclusiv Rusia, vor avea o atitudine respectuoasa fata de aceasta alegere”, a spus Putin. La randul sau, asa-zisul ministru transnistrean al Justitiei, Alexandru Kisnicean, a enumerat recent trei etape de implementare a legislatiei ruse in regiunea transnistreana: “La prima etapa, pe teritoriul Transnistriei vor fi aplicate legile Federatiei Ruse, ce necesita doar unele ajustari. Este vorba de legislatia cu privire la dreptul civil. A doua etapa se va referi la proiectele de lege ce presupun reorganizarea unor autoritati publice. Ultima etapa prevede unificarea completa a legislatiei transnistrene cu cea rusa si intrarea republicii in componenta Rusiei”, a mentionat Kisnicean. Recunoasterea Transnistriei de catre Federatia Rusa s-ar putea produce in ajunul semnarii Acordului de asociere Republica Moldova – UE in 2014, sunt de parere analistii politici de la Chisinau.

Desant diplomatic la Chisinau

Pe acest fundal politic care devine tot mai evident, diplomatii rusi urmeaza sa vina in perioada urmatoare la Chisinau pentru a avea discutii cu omologii din Republica Moldova. Astfel, viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, se va afla intr-o vizita in Republica Moldova la inceputul anului viitor, dar este posibila si o vizita a sefului diplomatiei ruse, Serghei Lavrov. intr-un interviu pentru Europa Libera, ministrul de Externe al Republicii Moldova a spus ca l-a invitat pe omologul sau rus, iar recent a primit un raspuns afirmativ. „In dialogul moldo-rus nu exista subiecte tabu. Discutam despre toate evolutiile si dezvoltarea relatiei bilaterale transparent, pragmatic, cu mentinerea si promovarea intereselor nationale ale Republicii Moldova. Mesajul oficial al partenerilor rusi nu a fost schimbat: Rusia intelege si respecta alegerea suverana a Republicii Moldova in favoarea integrarii europene. Deci, partenerii rusi acum doresc sa avem mai multe runde de consultari pe subiecte si elemente ale acestei integrari europene”, a afirmat Natalia Gherman.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *