Dunarea, in centrul atentiei Europei

de | feb. 16, 2010 | România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Un numar de 14 ministri din statele riverane Dunarii au convenit marti la Viena sa curete si sa protejeze cursului celui de-al doilea fluviu din Europa ca lungime, dupa Rin. In cadrul reuniunii Comisiei Internationale pentru protectia fluviului Dunarea, la care Romania a fost reprezentata de ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, reprezentantii statelor riverane […]

brat dunareUn numar de 14 ministri din statele riverane Dunarii au convenit marti la Viena sa curete si sa protejeze cursului celui de-al doilea fluviu din Europa ca lungime, dupa Rin. In cadrul reuniunii Comisiei Internationale pentru protectia fluviului Dunarea, la care Romania a fost reprezentata de ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, reprezentantii statelor riverane (Germania, Austria, Ungaria, Croatia, Bosnia, Bulgaria, Romania, Republica Ceha, Slovacia, Serbia, Slovenia, Ucraina, Muntenegru si Republica Moldova), precum si responsabili ai Comisiei Europene, au adoptat Planul de management al bazinului hidrografic care are in vedere “ameliorarea starii de mediu a fluviului si a afluentilor acestuia”. Este vorba in special de reducerea poluarii de origine umana a acestei importante cai fluviale printr-o serie de masuri care merg de la constructia unor noi centrale hidroelectrice pana la interzicerea detergentilor ce contin fosfati, trecand prin gestionarea riscurilor de poluare accidentala si intretinerea luncilor si a digurilor de-a lungul fluviului. De asemenea, au fost prevazute de asemenea planuri privind prevenirea si combaterea efectelor inundatiilor.

Preocupare sporita

Problema poluarii Dunarii se afla in atentia mai multor ONG-uri europene, cum ar fi WWF (World Wide Fund for Nature) si Uniunea pentru protectia naturii in Bavaria, care au transmis marti ministrilor o petitie semnata de 100.000 de persoane care traiesc in bazinul Dunarii si care cer respectarea mediului in proiectele de dezvoltare a navigatiei pe fluviu. Militantii ecologisti au denuntat totodata proiectele de extindere a caii navigabile in Ungaria si in aval de aceasta, care risca sa duca la disparitia bancurilor de sturioni din regiune. Ei au promis sa urmareasca cu atentie aplicarea promisiunilor facute marti de ministri si au cerut interzicerea imediata la nivel european a prezentei fosfatilor in detergentii casnici.

Share our work

1 Comentariu

  1. dana

    dunarea este un portal principal pentru intreaga europa,se pot desvolta proiecte importante,bani sunt tot timpul ,trebuie doar initiativa.exista ong-uri,exista perspective trebuie sa incepem la un moment dat sa muncim.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *