Dosarul transnistrean, scos din nou pe masa discutiilor dintre Chisinau si Tiraspol

de | mai 21, 2014 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Separatistii transnistreni si autoritatile de la Chisinau vor relua intalnirile in formatul 5+2 in scopul rezolvarii dosarului transnistrean, a anuntat ambasadorul OSCE Radojko Bogojevici (foto), citat de Novosti PMR. Intalnirea ar urma sa aiba loc la Viena pe 5 si 6 iunie. In cadrul unei intâlniri cu ministrul de Externe al regimului separatist de la […]

Radojko_BogojevicSeparatistii transnistreni si autoritatile de la Chisinau vor relua intalnirile in formatul 5+2 in scopul rezolvarii dosarului transnistrean, a anuntat ambasadorul OSCE Radojko Bogojevici (foto), citat de Novosti PMR. Intalnirea ar urma sa aiba loc la Viena pe 5 si 6 iunie. In cadrul unei intâlniri cu ministrul de Externe al regimului separatist de la Tiraspol, Nina stanski, Bogojevici a declarat ca partile implicate in conflict „au multe subiecte de discutat”. Intrebat cu privire la rolul Ucrainei in calitate de garant la negocieri, el a mentionat ca „formatul 5+2 (intre Chisinau si Tiraspol, cu Rusia, Ucraina si OSCE ca mediatori si Uniunea Europeana si Statele Unite ca observatori) se afla intr-o situatie dificila si voi incerca sa distantez procesul de negocieri de criza din Ucraina”.

Ambasadorul a adaugat ca dupa negocieri reprezentantii tuturor partilor vor participa, in perioada 9-12 iunie, la Munchen, la o conferinta pe tema consolidarii increderii reciproce. Intrerupte timp de sase ani, aceste negocieri s-au reluat in 2011, dar o noua runda de negocieri prevazuta in aprilie nu a avut loc. In aprilie, OSCE a afirmat ca spera ca o noua runda de negocieri pentru rezolvarea conflictului intre Republica Moldova si regiunea separatista prorusa Transnistria va avea loc in mai. De la destramarea fostei URSS la inceputul anilor 1990, Republica Moldova si Transnistria se afla in conflict. Un razboi scurt a avut loc intre 1991 si 1992 si s-a soldat cu sute de morti. Separatistii din Transnistria au beneficiat atunci de sustinerea Rusiei, care isi mentine inca militarii pe acest teritoriu, in ciuda angajamentelor asumate in 1999, la un summit OSCE ce a avut loc la Istanbul.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *