Dosarul „7 aprilie” finalizat in proportie de 60% dupa trei ani de cercetari

de | apr. 9, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Dosarul „7 aprilie” este finalizat in proportie de 60%, a declarat duminica seara la postul de televiziune Prime, procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Zubco. Acesta a mentionat ca este vorba de un dosar complex si a evitat sa spuna cand ar putea fi finalizat. Atat Zubco, cat si directorul interimar al Serviciului de Informatii […]

Dosarul „7 aprilie” este finalizat in proportie de 60%, a declarat duminica seara la postul de televiziune Prime, procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Zubco. Acesta a mentionat ca este vorba de un dosar complex si a evitat sa spuna cand ar putea fi finalizat. Atat Zubco, cat si directorul interimar al Serviciului de Informatii si Securitate Valentin Dediu, prezent la aceeasi emisiune, au lasat sa se inteleaga ca este examinata si versiunea potrivit careia in organizarea protestelor ar fi fost implicati comunistul Mark Tkaciuk si scriitorul rus Eduard Baghirov. Ei au facut aceste afirmatii in contextul unui film, difuzat de presa de la Chisinau, in care sunt incriminati cei doi. Unele date prezentate in film sunt continute si in dosarul pe numele lui Baghirov, care a fost expediat in judecata, a declarat Zubco. Eduard Baghirov a fost retinut in vara anului trecut de autoritatile de la Chisinau, dar a reusit sa evadeze dupa cateva luni, atunci cand a fost eliberat din arest si trimis in arest la domiciliu. Pana in prezent au fost vehiculate mai multe versiuni in privinta protestelor din 7 aprilie 2009, una dintre ele fiind ca acestea au fost organizata de fosta opozitie anticomunista si ca ar fi fost implicata si Romania.

Incidente similare in 2005

Dediu a mai declarat ca incercari de a se organiza provocari ca la 7 aprilie 2009 au existat si in 2005. „in 2005 si 2009 au avut loc practic aceleasi lucruri. Unica diferenta – in 2005 nu au fost mase in strada, in 2009 – au fost. Provocatori au existat in ambele cazuri. Ei trebuiau depistati pana la 5 aprilie 2009. Acest lucru era posibil. SIS dispune de toate resursele pentru aceste lucrurile. Avem resursele umane si tehnice. Aici trebuie sa spun ca acele persoane care aveau practica din cadrul SIS, cele care s-au prezentat bine in martie 2005, au fost inlaturati din functii. (perioada alegerii lui V. Voronin in calitate de sef de stat pentru al doilea mandat). Atunci SIS a intreprins o serie de masuri despre care la sigur va amintiti: doua vagoane cu persoane din strainatate au fost blocate, cetateni izolati la Vadul lui Voda, circa 30 de persoane expulzate din tara”, a spus Dediu, citat de portalul Unimedia.md. Totodata, acesta a lasat sa se inteleaga ca echipa lui Eduard Baghirov ar fi studiat practica serviciilor speciale din Moldova din 2005, motiv pentru care in aprilie acesta nu mai era in tara noastra deja. „In aprilie 2009, daca nu se ajungea la torturarea tinerilor, totul era in favoarea PCRM. Comunistii au pierdut numai din acest motiv. S-a depasit limita. Daca actiunile violente se opreau la distrugerea edificiilor statului, nu stiu ce ar fi fost acum in R. Moldova”, a declarat la randul sau si avocatul Vitalie Nagacevshi , fost presedinte al Comisiei parlamentare de ancheta pentru elucidarea cauzelor si consecintelor evenimentelor de dupa 05 aprilie 2009.

Violentele puteau fi evitate

Directorul SIS a mai sustinut ca violentele puteau si evitate. „Au fost informatii ca pe 16 vor fi proteste, ca vor intra in Palatul Republicii, ca va fi blocata tribuna Parlamentului, ca nu se va permite alegerea presedintelui. Noi am evitat cele mai rele scenarii cand am luat masurile de protectie”, a declarat Dediu. El a mai spus ca aceste informatii ar fi un motiv al modificarii, pe ultima suta de metri, a orei sedintei in care a fost ales presedintele, fata de ora care se anuntase anterior. „Daca la 7 aprilie se coordona atat de bine cum am coordonat noi pe 16 martie, nu se intampla asa ceva, va asigur”, a declarat si procurorul general, Valeriu Zubco.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *