Dodon visează la o întrevedere cu Poroșenko. Rusia, destinația favorită a președintelui RM

de | dec. 5, 2018 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, R. Moldova, R. Moldova, Știri, Ucraina, Ucraina | 0 comentarii

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, considerat unul din principalii exponenți politici pro-ruși de la Chișinău, a declarat că dorește să aibe întrevederi cu liderii de la Kiev, se arată într-un interviu publicat în buletinul „Mijnarodna polityka ta suspilistvo” (Politica internațională și societatea), coordonat de Fondul german „Friedrich Ebert”, transmite Evropeiska Pravda (Adevărul European), citat de […]
Liderul rus, Vladimir Putin, rămâne țarul federal rus până în 2036
Președintele Liderul rus, Vladimir Putin, principalul aliat politic extern al președintelui Dodonrus, Vladimir Putin, acuzat de pregătirea unor asasinate în Ucraina

Liderul rus, Vladimir Putin, principalul aliat politic extern al președintelui Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, considerat unul din principalii exponenți politici pro-ruși de la Chișinău, a declarat că dorește să aibe întrevederi cu liderii de la Kiev, se arată într-un interviu publicat în buletinul „Mijnarodna polityka ta suspilistvo” (Politica internațională și societatea), coordonat de Fondul german „Friedrich Ebert”, transmite Evropeiska Pravda (Adevărul European), citat de Libertatea Cuvântului, preluat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Dodon s-a declarat convins că va primi consimțământul părții ucrainene pentru aceste întâlniri, oficialul dorind să discuta reglementarea problemei transnistrene.

Viziune prezidențială

„La prima întâlnire cu înalții oficiali de la Kiev, voi prezenta viziunea mea asupra reglementării conflictului transnistrean. Sunt convins că partea ucraineană va aprecia modul în care voi prezenta perspective respective”, a spus el.
Menționăm că în vara acestui an președintele Republicii Moldova a declarat de mai multe ori că dorește să aibe contacte oficiale cu lideri de la Kiev. Cu toate acestea, președintele Petro Poroșenko, a declarat că dialogul poate avea loc doar în cazul în care Igor Dodon va recunoaște agresiunea rusească împotriva Ucrainei, inclusiv anexarea ilegală a Crimeei. În cadrul campaniei sale electorale din anul 2016, liderul de la Chișinău a fost acuzat că susține anexarea peninsulei de către Rusia.

Rusia, destinație favorită

Președintele moldovean, Igor Dodon a plecat din nou în Rusia pentru a participa la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, precum și la reuniunea informală a șefilor de state ale CSI. Vizita lui Dodon vine la doar o săptămână după mai multe întrevederi pe care le-a avut președintele moldovean cu oficiali ruși și diaspora moldovenească la Moscova și Sank-Petersburg.
Șeful statului, Igor Dodon, însoțit de Irina Vlah, guvernatoarea Găgăuziei, a declarat că la Sankt Petersburg va avea întrevederi bilaterale cu liderii altor state, precum și cu autoritățile regionale.

Statut contestat

”Republica Moldova participă pentru prima dată la summitul Uniunii Economice Eurasiatice în calitate de stat-observator, după ce la ședința din luna mai, de la Soci, R.Moldova a devenit prima țară-observator în cadrul acestei structuri economice”, afirmă președintele moldovean. La rândul său, guvernul de la Chișinău contestă acțiunile administrației prezidențiale, mizând pe apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
”Obținerea statutului de observator ne va permite să colaborăm cu mai mult succes cu țările Uniunii Economice Eurasiatice în domeniul comerțului, agriculturii, industriei, IT, economiei digitale și în multe alte sfere economice”, declara atunci Dodon.
Propunerea de a oferi R.Moldova acest statut a venit din partea președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin și a fost susținută de liderii țărilor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice.
Cei care au votat în mai pentru ca R.Moldova să devină stat observator în cadrul Uniunii Ecomice Eurasiatice, pe lângă Vladimir Putin, au fost președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, cel al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, președintele Kîrgîzstanului, Sooronbay Jeenbekov, dar și primul ministru al Armeniei, Nikol Pașinyan, aliați de încredere ai Kremlinului. (N.G.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *