Disponibilizari si taieri in MAI. Politistii ameninta

de | iun. 2, 2011 | România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Disponibilizările la Ministerul Administraţiei şi Internelor vor începe în aproximativ 30 de zile, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Traian Igaş. De asemenea, salariaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) vor avea norma de hrană pe luna iunie micşorată la 130 de lei. În aceste condiţii, politistii amenintă cu proteste.

proteste1- cvlpress.roDisponibilizările la Ministerul Administraţiei şi Internelor vor începe în aproximativ 30 de zile, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Traian Igaş. De asemenea, salariaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) vor avea norma de hrană pe luna iunie micşorată la 130 de lei. În aceste condiţii, politistii amenintă cu proteste. Igaş a precizat că, în prezent, MAI este într-o amplă evaluare şi şi-a manifestat speranţa ca, până vineri seară, să fie trecute prin „filtru” toate organigramele. Potrivit ministrului, se urmăreşte ca disponibilizările să nu afecteze personalul aflat în misiune „în stradă”, ci pe cel din structurile suport şi din aparatul central al MAI. „Vom diminua din structurile suport şi din cea centrală. Mai sunt poziţii care nu se justifică. Sunt decis să duc acest proces de reformă până la capăt”, a spus Igaş. Salariaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) vor avea norma de hrană pe luna iunie micşorată la 130 de lei, a declarat, joi, ministrul administraţiei şi internelor Traian Igaş. El a precizat că începând cu luna iulie, personalul MAI îşi va primi integral norma de hrană, urmând ca din al treilea trimestru să-şi recupereze şi banii pe care nu i-au primit în iunie. „Micşorarea normei de hrană se va aplica doar pe luna iunie, urmând ca din iulie banii să se primească integral, iar diferenţa se va recupera în trimestrul trei”, a punctat demnitarul, potrivit Agerpres. El a spus că în perioada mandatului său nu au fost acordate salarii de excelenţă şi nici salarii de merit şi a acuzat liderii de sindicat că dezinformează atunci când susţin aceste lucruri. În ceea ce priveşte investiţiile de aproximativ trei milioane de euro de la Academia de Poliţie, Igaş a arătat că au fost economisiţi lunar, prin schimbarea managementului unităţii, trei miliarde şi jumătate de lei vechi.

Precizari de la MAI

Potrivit Notei-raport aprobate în data de 1 iunie 2011, măsura acordării a 130 de lei din valoarea financiară a normei de hrană pentru lucrătorii MAI va fi aplicată numai în luna iunie, urmând ca din trimestrul III al anului în curs să se acorde diferenţa aferentă. Măsura a fost luată pentru încadrarea în prevederile bugetare aprobate pentru semestrul I al anului 2011, în baza Legii bugetului de stat pe anul 2011. “Vreau să asigur pe toţi lucrătorii MAI că este vorba despre o situaţie temporară, despre o amânare şi nu despre o tăiere a drepturilor, iar diferenţa de bani va fi returnată integral. Este regretabil faptul că Legea privind unele măsuri speciale pentru încadrarea în limitele bugetare pentru MAI în anul 2011 a fost respinsă de Parlament şi că suntem nevoiţi în acest moment să afectăm – chiar dacă pentru o perioadă scurtă de timp – drepturile salariale ale tuturor angajaţilor. Asigur personalul MAI că procesul de reformă pe care l-am demarat se va desfăşura într-o manieră corectă, în beneficiul modernizării instituţiei şi în folosul angajaţilor care îşi fac datoria cu profesionalism şi responsabilitate. Întotdeauna salariaţii şi-au primit drepturile cuvenite, chiar dacă au fost şi în trecut situaţii asemănătoare, când au fost amânate plăţile pentru drepturi suplimentare cum ar fi dreptul la banii de haine sau dreptul la norma de hrană. Mă aştept de la liderii de sindicat să aibă o reacţie echilibrată, să informeze corect membrii pe care îi reprezintă şi să nu mai facă spectacol mediatic inducând ideea că este vorba despre tăieri salariale”, a declarat ministrul Igas.

Politistii sunt nemultumiti si ameninta cu proteste

„Noi am venit cu propuneri viabile. Mâine se analizează. Luni, marţi va fi o reîntâlnire cu ministerul. Cea mai bună propunere e suspendarea a celor care doresc pe o perioadă de doi, trei ani. Noi am spus că o parte din cei care se suspendă şi îşi găsesc un alt loc de muncă în această perioadă e posibil să nu revină în activitate. E posibil să nu se ajungă la disponibilizări sau să fie chiar foarte puţine. E o analiză care poate fi făcută de minister. E o soluţie la care ministrul nu s-a gândit pentru că propunerile noastre făcute săptamâna trecută nu au ajuns la minister. Ministrul chiar a fost interesat şi a solicitat conducerii să fie analizată propunerea. Din informaţiile pe care le avem în poliţie, poliţia de frontieră şi celelalte structuri sunt peste 1000 de persoane care au rapoarte de suspedare a activităţii”, a declarat Marin Gruia, lider sindical. În privinţa tăierilor salariale, sindicaliştii au primit promisiunea că din iulie poliţiştii vor fi plătiţi integral. „Norma de hrană a fost redusă cu 500 de lei pentru că conform indicatorilor în plată nu s-au făcut aceste disponibilizări şi nu există fonduri pentru plata salariilor pentru toţi. E provizoriu numai pe această lună şi apoi va fi returnată tuturor poliţiştilor în integralitate. Urmează ca luni, marţi să găsim o soluţie şi cu suspendările se va rezolva 70% din disponibilizările propuse. Mesajul pe care îl vom trasmite e că dacă până luni marţi nu găseşte soluţii nu vor pleca poliţiştii din stradă”, a adăugat liderul sindical. Dacă ministrul nu va agrea soluţia propusă, poliţiştii vor ieşi luni în stradă. Declaraţiile au fost făcute de Marin Gruia, liderul sindical al poliţiştilor.

Taierea normelor de hrana

Ministrul de Interne Traian Igaş a semnat miercuri un ordin prin care valoarea normei de hrană a scăzut de la 700 de lei la aproximativ 150 de lei. În urma acestei măsuri salariul angajaţilor din MAI va fi redus considerabil. De la 1 iunie, poliţiştii vor avea un salariu mai mic. Sindicaliştii consideră că ordinul este ilegal, pentru că ar încălca prevederile contractului colectiv de muncă. “Salariile agenţilor de poliţie sunt cu 530 de lei mai mici, deci o să avem salariul de poliţist sub 1.000 de lei. Acest ordin e ilegal total. Dacă nu se revine asupra acestui ordin, probabil că, începând de săptămâna viitoare, veţi asista la proteste de mari proporţii“, a declarat Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie. Liderul Pro Lex, Vasile, Lincu, a declarat că s-a interesat la Ministerul Administraţiei şi Internelor în legătură cu această măsură şi i s-a comunicat că măsura a fost luată pentru că nu sunt fonduri pentru plata integrală a acestor venituri. Lincu a făcut referire la Legea 69/2010 care prevede că MAI are obligaţia, pentru a se încadra în buget, să ajusteze sporurile facultative şi care nu sunt în cuantum fix, respectvi salariul de merit ţi de execelenţă. Liderul sindical a susţinut că în continuare se vor da aceste salarii de merit şi de excelenţă. El a precizat că un salariu de excelenţă înseamnă 50% din venitul salarial şi este acordat pentru cinci la sută din personal, 90% dintre cei care-l încasează fiind şefi. Vasile Lincu a mai spus că salariul de merit reprezintă 20 la sută din salariu şi este plătit pentru 30 la sută din efectiv. Potrivit lui Lincu, acest salariu de excelenţă înseamnă un salariu primit de un poliţist în execuţie. El a precizat că în nota ministerului se arată că diferenţa oprită din norma de hrană va fi dată la sfârşitul lunii iunie sau luna viitoare, dar a subliniat că acest lucru este posibil să nu se întâmple pentru că nu sunt fonduri.

Control la MAI

Premierul Emil Boc a solicitat Corpului de Control să efectueze o anchetă la Ministerul Administraţiei şi Internelor, legată inclusiv de modul de calcul al salariilor pentru unii angajaţi. Acest control a fost demarat din 19 mai. Ministrul de resort, Traian Igaş, a declarat, marţi, că restructurarea MAI trebuie făcută neapărat, întrucât în caz contrar există riscul să nu mai poată fi plătite în integralitate salariile celor angajaţi în structurile MAI. Acesta a mai precizat că restructurările ar fi trebuit făcute de mulţi ani şi că lipsa reorganizării a condus la situaţia în care România are cu o sută de poliţişti la 100.000 de locuitori, peste media europeană. Întrebat dacă mai sunt suficienţi bani pentru plata angajaţilor din structurile MAI de la 1 iulie, ministrul a evitat să dea un răspuns exact, susţinând că nu doreşte să discute despre cifre şi că în momentul când va anunţa numărul celor care vor fi disponibilizaţi va oferi toate detaliile legate de acest aspect. Traian Igaş declara, luni, la Guvern, că angajaţii MAI vor primi în luna decembrie salarii reduse cu 30 la sută dacă programul de disponibilizare a poliţiştilor nu va fi derulat. Camera Deputaţilor nu a adoptat, marţi, proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, fiind înregistrate 150 de voturi “pentru”, 132 “împotrivă” şi opt abţineri. Pentru adoptare ar fi fost necesare 167 de voturi favorabile.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *