Discutii sterile la Liov: Chisinaul si Tiraspolul sunt din nou la cutite

de | feb. 21, 2013 | R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Negociatorii Chisinaului si Tiraspolului au prezentat trei puncte de controversa, care nu au fost solutionate in cadrul negocierilor in format 5+2 la Liov, potrivit Kiev Post. Mentionam ca Ucraina detine in acest moment presedintia rotativa a OSCE. Cele trei puncte au fost libertatea de miscare peste frontiera moldoveana a cetatenilor din Ucraina si Rusia, neutilizarea […]
Pretinsa sefa a diplomatiei transnistrene, Nina Stanki si vicepremierul RM, Eugen Carpov

Pretinsa sefa a diplomatiei transnistrene, Nina Stanki si vicepremierul RM, Eugen Carpov

Negociatorii Chisinaului si Tiraspolului au prezentat trei puncte de controversa, care nu au fost solutionate in cadrul negocierilor in format 5+2 la Liov, potrivit Kiev Post. Mentionam ca Ucraina detine in acest moment presedintia rotativa a OSCE. Cele trei puncte au fost libertatea de miscare peste frontiera moldoveana a cetatenilor din Ucraina si Rusia, neutilizarea in scopuri militare a unui pod din apropiere de satele Bicioc si Gura Bicului si introducerea unor numere de inmatriculare neutre pentru masinile transnistrene implicate in transportul international, potrivit unui corespondent al agentiei Interfax, biroul din Ucraina. Potrivit Ninei Stanski, pretinsa sefa a diplomatiei transnistrene, in Transnistria traiesc aproximativ 100.000 de cetateni ucraineni si peste 180.000 de cetateni rusi. „Acesti cetateni nu pot traversa liber frontiera Republicii Moldova. Daca decidem sa deschidem un nou coridor de transport international, ar trebui sa ne asiguram ca aceste persoane il pot utiliza, la fel ca cetatenii moldoveni”, a subliniat ea. Vicepremierul Republicii Moldova Eugen Carpov a declarat ca Chisinaul a sugerat o abordare mai larga. „Noi nu stabilim limite geografice: in Transnistria exista cetateni din Romania, Bulgaria si alte tari. Astfel, am propus inceperea cu discutii intre serviciile consulare ale Republicii Moldova, Ucrainei si Rusiei cu participarea Transnistriei. Este necesar sa gasim o solutie consistenta cu normele internationale”, a spus el.

Acorduri suplimentare

Vorbind despre pod, Stanski a declarat ca sunt posibile acorduri suplimentare. „Am analizat numeroase optiuni si am sugerat exprimarea respectarii unor acorduri anterioare ca un compromis. Dar nu s-a ajuns la un acord”, a spus ea. Problema este nerelevanta pentru Republica Moldova, a apreciat Carpov. „Exista garantii cu privire la o utilizare non-militara a acestui pod. Podul se afla in zona de securitate, unde sunt stationate trupele de mentinerea pacii”, a subliniat el. in ceea ce priveste introducerea unor numere de inmatriculare neutre pentru vehiculele transnistrene, stanki a declarat ca reprezentantii din Republica Moldova au prezentat propuneri noi la reuniunea de la Liov. Ea a adaugat ca ar prefera „formatul” anterior. „Numerele de inmatriculare sunt subiect de dezbatere”, a spus Carpov, subliniind ca „este necesara o baza de date comuna”. „Am propus o procedura specifica in vederea organizarii bazei de date si controlarii miscarii vehiculelor transnistrene pe rutele internationale ce trec prin Chisinau si Tiraspol”, a mai spus Carpov.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *