Diplomatie nucleara rusa

de | oct. 31, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Kievul si Moscova au semnat, cu ocazia vizitei oficiale la Kiev a premierului rus, Vladimir Putin, un acord in vederea construirii in Ucraina a unei uzine pentru fabricarea combustibilului nuclear, pentru reactoarele de tip VVER-1000, relateaza surse oficiale de la Moscova, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Energia nucleara, arma politica strategica a Federatiei Ruse

Energia nucleara, arma politica strategica a Federatiei Ruse

Kievul si Moscova au semnat, cu ocazia vizitei oficiale la Kiev a premierului rus, Vladimir Putin, un acord in vederea construirii in Ucraina a unei uzine pentru fabricarea combustibilului nuclear, pentru reactoarele de tip VVER-1000, relateaza surse oficiale de la Moscova, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Aceste instalatii, care ar putea fi puse in functiune din 2013, vor fi capabile sa trateze pâna la 400 de tone de uraniu pe an, se arata intr-un comunicat al intreprinderii ruse TVEL, care a semnat acordul cu societatea de stat ucraineana Combustibil nuclear. „Acordul prevede posibilitatea livrarii (de combustibil) unor parti terte”, se precizeaza in comunicatul TVEL.
„Societatile noastre vor forma o intreprindere comuna care va construi aceasta uzina”, a precizat directoarea societatii ucrainene, Tetiana Amosova, dupa semnarea acordului. Aceste instalatii „vor utiliza tehnologii rusesti” si uraniu ucrainean, a adaugat ea. Grupul ucrainean va detine „50 la suta plus o actiune” din aceasta intreprindere comuna, a adaugat ea, precizând ca TVEL a câstigat o licitatie. Ucraina face parte din primii zece producatori de uraniu din lume.

Mostenirea Cernobal

Centrala nucleara de la Cernobal, situata in nordul fosteu republici sovietice, la circa 100 de kilometri de Kiev, a fost in 1986 teatrul celui mai grav accident nuclear din istorie. Ultimul reactor de la Cernobal a fost oprit in decembrie 2000, dar tara mai are alte patru centrale atomice, dotate cu 15 reactoare de tip VVER, care asigura aproximativ o jumatate din productia electrica nationala. Pe de alta parte, Ucraina si Rusia au semnat deja in iunie 2010 un acord in baza caruia Moscova va finanta partial finalizarea constructiei a doua reactoare, inceputa in perioada sovietica. In aprilie 2010, Putin a declarat ca Moscova ar putea acorda Kievului un credit de 5-6 miliarde de dolari pentru acest proiect.

Acord ruso-vietnamez

Vietnamul şi Rusia au semnat, duminică, la Hanoi, un acord pentru construcţia primei centrale nucleare din Vietnam, însă Japonia se arată, la rândul ei, interesată de construirea a două reactoare pe teritoriul vietnamez, relateaza agentiile regionale de presa. Semnarea documentului s-a făcut în prezenţa preşedintelui Dmitri Medvedev, Rusia dorind să întărească legăturile cu vechiul său aliat comunist. Totodată, primul ministru japonez Naoto Kan, prezent şi el la Hanoi, acolo unde se desfăşoară summitul Asiei de Est, a anunţat, duminică, împreună cu omologul său vietnamez, că cele două ţări au convenit să construiască două reactoare nucleare. „Guvernul vietnamez a ales Japonia ca partener pentru construirea a două reactoare nucleare”, au afirmat premierii vietnamez, Nguyen Tan Dung, şi japonez, Naoto Kan, într-un comunicat. Cei doi oficiali şi-au exprimat speranţa că vor semna acordul definitiv cât mai curând posibil.
În privinţa acordului ruso-vietnamez, Serghei Kirienko, şeful agenţiei ruse pentru energie atomică Rosatom, aflat la rându-i la Hanoi, nu a dorit să evalueze valoarea proaspătului contract, însă un reprezentant al Rosatom a declarat, săptămâna trecută, că centrala compusă din două reactoare ar costa mai bine de patru miliarde euro.

Program civil

Dezvoltarea unui program nuclear civil în Vietnam este urmarea creşterii economice înregistrate şi a unei cereri suplimentare de energie. În 2009, creşterea economică a Vietnamului a fost de 5,3 la sută, ceea ce presupune o nevoie crescută de energie de 10 la sută pe an. Oficialii vietnamezi doresc să construiască două centrale cu câte două reactoare de 1.000 megawatts fiecare şi speră ca până în 2020 să pună în funcţiune cel puţin un reactor. Pe termen ceva mai lung (2030), vietnamezii doresc să aibă pe teritoriul lor opt centrale nucleare.
La rândul lor, Moscova caută să-şi dezvolte piaţa energiei nucleare. În luna martie, primul ministru rus Vladimir Putin a cerut guvernului să majoreze participarea rusească în acest sector pe piaţa internaţională cu până la 25 la sută, faţă de 16 la sută în prezent.

Amenintari moderne

Federatia Rusa mai este implicata si in masivele programe de modernizare si inzestrare a armatei, flotei militare si aviatiei militare vietnameze, presedintele statului asiatic solicitand modernizarea rapida a fortelor armate si dezvoltarea industriei militare nationale, pentru ca tara sa poata infrunta amenintarile impotriva securitatii nationale, care prind contur in Marea Chinei de Sud. Liderul de la Hanoi a subliniat, intr-un discurs tinut cu ocazia celei de-a 65-a aniversari a Fortelor armate vietnameze, ca o armata puternica si fidela Partidului Comunist din Vietnam este un lucru fundamental „pentru a garanta independenta nationala si integritatea teritoriala a patriei”.
Astfel, autoritatile vietnameze au semnat recent cu Rusia, un contract de achizitionare a sase submarine diesel de tipul “Varsavianka”, in valoare totala de 2 miliarde de dolari, in timpul unei vizite a primului ministru vietnamez, Nguyen Tan Dung, la Moscova. Vietnamul studiaza, de asemenea, posibilitatea de a cumpara, din Rusia, 12 avioane de lupta Suhoi Su-30MK2, in valoare de 600 de milioane de dolari, dorind ca, in viitor, sa intre si in posesia unor elicoptere rusesti de tipul Mi-17.
Reamintim ca Vietnamul isi disputa, alaturi de China, Taiwan si Filipine suveranitatea asupra insulelor Paracel, fiind totodata una dintre cele sase natiuni care reclama, total sau partial, insulele Spratly, un arhipelag al Marii Chinei de Sud bogat in petrol, gaze si resurse minerale.

Venezuela nucleara

Rusia şi Venezuela au semnat recent un acord privind construcţia primei centrale nucleare în ţara din America Latină, relateaza mass-media locala. Preşedintele venezuelean Hugo Chavez, aflat în vizită la Moscova, a avut o întrevedere cu omologul său rus, Dmitri Medvedev.
„De ce n-ar avea şi Venezuela o centrală?”, a întrebat retoric, în timpul unei conferinţe de presă, liderul de la Kremlin, după semnarea documentului de către un responsabil venezuelean şi de directorul Agenţiei ruse pentru energie atomică (Rosatom), Serghei Kirienko. Preşedintele rus a ţinut să precizeze că, graţie centralei, Venezuela se va putea bucura de independenţă energetică „în cazul prăbuşirii preţului petrolului”. „Economiile noastre sunt vulnerabile, am discutat despre acest lucru”, a mai spus Dmitri Medvedev.
Acordul privind construcţia centralei fusese negociat în luna aprilie 2010, în timpul vizitei la Caracas a premierului rus, Vladimir Putin. Pe lângă construcţia a două reactoare nucleare, fiecare cu o capacitate de 1200 de MW, înţelegerea mai prevede ridicarea, la Caracas, a unui reactor de cercetare pentru producerea de radioizotopi, care ar urma să fie utilizaţi în medicină, agricultură şi alte sectoare ale economiei venezuelene.

Venezuela spioneaza nuclear SUA

Un cercetator american si sotia sa, care au lucrat pentru principalul centru de cercetari nucleare american, au fost pusi sub acuzare pentru tentativa de a transmite documente secrete Venezuelei, a anuntat serviciul de presa al Departamentul american al Justitiei, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Cei doi americani, care au lucrat la centrul nuclear Los Alamos, “au fost acuzati ca au comunicat date clasificate privind armele nucleare unei persoane despre care credeau ca e reprezentant al guvernului venezuelan si au complotat pentru a participa la producerea unei arme nucleare pentru Venezuela”. Cei doi acuzati – Pedro Mascheroni, in varsta de 75 de ani, si Marjorie Roxby Mascheroni, in varsta de 67 de ani – risca sa fie condamnati la inchisoare pe viata daca vor fi gasiti vinovati pentru toate capetele de acuzare.
In 2008, Mascheroni a discutat cu un agent FBI sub acoperire, care se dadea drept un oficial din Guvernul de la Caracas. “Mascheroni a spus ca ar putea ajuta Venezuela sa dezvolte o bomba nucleara in zece ani si ca, sub programul sau, Venezuela va folosi un reactor nuclear secret din subteran pentru producerea si imbogatirea plutoniului”, potrivit Departamentului Justitiei. Mascheroni a mai spus ca vrea cetatenia venezueleana si se astepta sa fie platit pentru serviciile sale. Pentru unele informatii, Mascheroni a solicitat 793.000 de dolari.

Combustibil nuclear pentru Iran

Autorităţile de la Moscova au anunţat anterior ca se apropie de finalizarea procesului de incarcare a reactorului de 1.000 de MW de la centrala nucleară electrică de la Bushehr din Iran. Proiectul a fost început de Rusia acum 15 ani, după ce eşuase un plan mai vechi al iranienilor de construire a unei asemenea centrale, cu firma Siemens în anii ’70, pe vremea lui Reza Pahlavi Ali Amer. Construcţia centralei construite de ruşi a a mers greoi, cu nenumărate amânări.
Toate lucrările la primul bloc energetic al centralei nucleare de la Busher se află sub controlul AIEA, a declarat recent la o conferinţa de presă de la Moscova, directorul general al agenţiei, Yukiya Amano. Potrivit acestuia, AIEA controlează şi combustibilul nuclear livrat de Rusia către Busher. „Există un acord cu Iranul privind folosirea sa” a mai menţionat Amano. Răspunzând la o întrebare referitoare la dosarul nuclear al Iranului, el a declarat că Teheranul nu-şi îndeplineşte în întregime obligaţiile sale.
Intrarea în exploatare a centralei, iniţial prevăzută pentru 2007, a fost amânată de Rusia, care cel mai probabil a urmărit şi propriile jocuri geopolitice, dat fiind că numai livrarea combustibilului nuclear a început din 2007, de câteva ori se anunţat ca sigură încheierea proiectului, care apoi se amână din nou. De această dată Rusia a anunţat încărcarea combustibilului nuclear, iar fostul ambasador al Statelor Unite la ONU, John Bolton, prevenea Israelul că va rata şansa de a ataca acest obiectiv, care după încărcare, prezintă riscul emisiilor radioactive.

Uzina rusa in SUA

Rusia poarta negocieri pentru construirea unei uzine de imbogatire a uraniului in SUA, a declarat recent directorul Agentiei federale pentru energie nucleara (Rosatom), Serghei Kirienko, citat de mass-media de specialitate. „Avem intentia de a realiza o platforma dinamica care sa serveasca ca baza a implantarii noastre pe pietele de cooperare, a absorbtiei si achizitiei”, a indicat Kirienko, citat de cotidianul Financial Times. Potrivit ziarului, realizarea proiectului depinde de aprobarea acordului ruso-american asupra cooperarii in domeniul nuclear pasnic de catre Congresul SUA. Serghei Kirienko a adaugat ca intentionata achizitionare a blocului de control al grupului canadian Uranium One (U1) ar fi punctul de plecare pentru diversificarea globala a Rosatom.

Acord strategic

Rusia si Africa de Sud au semnat un contract pentru furnizarea de uraniu Rusia si Africa de Sud au semnat un contract pentru furnizarea de uraniu rusesc in perioada 2011-2017. Semnarea contractului a avut loc in cadrul recentei vizite oficiale a presedintelui Africii de Sud, Jacob Zuma, in Rusia, relateaza mass-media locala. Contractul de furnizare a uraniului imbogatit in Africa de Sud a fost semnat intre companiile Techsnabexport si Eskom Holdings Limited.
Rusia va livra in Africa de Sud o cantitate sporita de uraniu imbogatit, care va acoperi aproximativ 45 % din necesitatile Africii de Sud, a explicat seful Rosatom, Serghei Kiriyenko. Potrivit lui, aceasta cantitate de uraniu va fi utilizata drept combustibil pentru centralele nucleare care opereaza in Africa de Sud. Kiriyenko nu a dezvaluit pretul si alte detalii ale contractului, invocand confidentialitatea comerciala.
Presedintele rus Dmitri Medvedev a sugerat autoritatilor si companiilor ruse si sud-africane, care se ocupa de domeniul energetic, sa continue colaborarile in mod activ. “Un domeniu important al cooperarii economice este energia. Noi suntem gata sa dezvoltam cooperarea in constructia infrastructurii energetice”, a declarat Medvedev in urma discutiilor cu presedintele sud-african.

Centrala plutitoare

Anterior, autoritatile ruse au inceput constructia primei centrale nucleare plutitoare. În ciuda tuturor avertismentelor venite din partea organizaţiilor de mediu că o asemenea iniţiativă riscă să declanşeze un dezastru de proporţiile Cernobâlului, Federaţia Rusă a început să construiască prima centrală nucleară plutitoare. „Lomonosov” va costa 150 de milioane de euro şi va fi gata în jurul anului 2014, relateaza mass-media de specilitate. Peste trei ani, Lomonosov va fi lansată propriu-zis la apă în portul Severodvinsk din Marea Albă – nordul Rusiei, chiar în apropiere de coastele finlandeze. În primă instanţă, centrala nucleară pe apă va alimenta facilităţile militare din apropiere. Pur şi simplu, platforma va ancora şi se va cabla la reţeaua din port pentru a da electricitate. Experţii spun însă că centralele plutitoare pot acţiona şi ca o „fabrică de apă”, putând desaliniza şi transforma în apă potabilă aproximativ 240.000 de metri cubi de apă de mare pe zi. O asemenea centrală ar putea funcţiona, considera expertii rusi, timp de 15 ani fără a fi reaprovizionată şi ar urma să aibă o durată de viaţă de 40 de ani, timp în care va avea un grad înalt de siguranţă a radiaţiilor.
Lomonosov va fi însă doar prima centrală dintr-o serie mai lungă, ruşii sperând că vor ajunge să deţină o flotilă de şapte asemenea producătoare mobile de electricitate ieftină. Centralele plutitoare ar trebui să asigure energia necesară pentru regiunile îndepărtate din Rusia, dar la fel de probabil este ca ea să fie exportată. Şeful agenţiei atomice ruseşti, Serghei Kirienko, a declarat că cel puţin 12 state sunt interesate să cumpere astfel de centrale, printre ele numărându-se China, Indonezia, Algeria sau Argentina. Oricum, următoarele vase nucleare vor fi construite pentru regiunile Kamceatka şi Ciukotka, guvernate de patronul de la Chelsea, Roman Abramovici.

Bombe ecologice

Fiecare centrală plutitoare va fi dotată cu două reactoare nucleare, cu o capacitate de 35 de megawaţi, capabile să aprovizioneze un oraş de 200.000 de locuitori. Programul de producere a flotilei nucleare este sprijinit chiar de preşedintele Vladimir Putin, care vizează creşterea producerii de energie nucleară de la 17% la 25%.  Potenţialele „bombe” plutitoare – cum au avertizat ecologiştii – vor fi produse la fabrica Sevmash, cel mai mare complex pentru construcţii navale din Rusia, axat până acum pe producerea de submarine nucleare, în genul submarinului Kursk.
Experţii din domeniul nuclear şi ecologiştii au încercat să blocheze proiectul aducând ca argumente toate dezastrele navale şi nucleare – cel mai răsunător a fost, fără îndoială, cel petrecut în fosta URSS, în 1986, când a explodat centrala nucleară de la Cernobâl. Au urmat însă şi altele, chiar dacă repercusiunile nu au mai afectat atâţia oameni – de pildă, accidentul submarinului nuclear Kursk, din 2000, când toţi cei 118 membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa după explozia unei torpile de la bord, ceea ce a blocat submarinul în adâncuri. Reactorul nuclear a rămas însă intact şi putea fi pus în funcţiune fără riscuri exact în momentul în care submarinul a fost readus la suprafaţă. Autorităţile de la Moscova consideră însă că şi-au învăţat lecţia şi că toate riscurile de producere a unui asemenea incident au fost eliminate. Un alt risc imens este însă cel ca un asemenea dispozitiv să cadă în mâinile teroriştilor, care ar dispune astfel de uraniu.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *