Diplomatia de la Chisinau, in fruntea Congresului Uniunii Latine

de | dec. 12, 2010 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Oleg Serebrian, Ambasadorul Republicii Moldova in Franta, a fost ales recent presedinte al Congresului Uniunii Latine, inlocuind-o in aceasta functie pe Pilar Armanet, ex-ministru de stat al Republicii Chile. Oleg Serebrian va prezida aceasta organizatie internationala timp de doi, pina in decembrie 2012, fiind primul vorbitor de limba romana ales in acest post.

Ambasadorul Republicii Moldova, Oleg Serebrian, va conduce Uniunea Latina

Ambasadorul Republicii Moldova, Oleg Serebrian, va conduce Congresul Uniunii Latine

Oleg Serebrian, Ambasadorul Republicii Moldova in Franta, a fost ales recent presedinte al Congresului Uniunii Latine, inlocuind-o in aceasta functie pe Pilar Armanet, ex-ministru de stat al Republicii Chile. Oleg Serebrian va prezida aceasta organizatie internationala timp de doi, pina in decembrie 2012, fiind primul vorbitor de limba romana ales in acest post. Uniunea Latina este o organizatie internationala interguvernamentala creata la Madrid in 1954 si reuneste 40 de state vorbitoare de limbi romanice, inclusiv Romania, Italia si Spania. Scopul de baza al acestei organizatii internationale este promovarea limbilor si culturilor neolatine si a solidaritatii latine pe plan international. Congresul XXV al Uniunii Latine si-a inceput astazi lucrarile in capitala Frantei, delegatia Republicii Moldova fiind condusa de Gheorghe Postica, viceministru al Culturii.

Uniunea Latina, fondata in 1954

Uniunea Latina este o organizatie internationala fondata in 1954 prin Conventia de la Madrid cu scopul de a pune in valoare si a difuza mostenirea culturala si identitatea lumii latine. Prezenta pe patru continente, ea reuneste 36 de state membre si a acordat statutul de observator altor 3 state (Sfantul Scaun, Republica Argentina, Ordinul Suveran de Malta). Uniunea Latina dezvolta proiecte multilaterale care privesc toate statele membre. Pentru a-si indeplini misiunea, ea si-a creat o retea de reprezentante in 20 de tari.
Uniunea Latina acorda prioritate constientizarii importantei culturilor si limbilor neolatine, actionand in trei domenii: Cultura si Comunicare, Promovarea si Predarea Limbilor si Terminologie si inginerie lingvistica. Popoarele de limbi romanice sunt de origini foarte diferite, ele au insa in comun acelasi patrimoniu lingvistic si acelasi sistem de referinte istorice, juridice si culturale. Este deci firesc ca aceasta familie, desi dispersata si foarte intinsa, sa-si fi creat o institutie dedicata promovarii si difuzarii mostenirii comune si identitatii lumii latine . Aceasta actiune este cu atat mai necesara la ora actuala, cand pastrarea diversitatii culturale constituie una dintre preocuparile majore ale lumii contemporane.
Colocviul stiintific international „La Latinité en question”, organizat la Paris in 2004, cu prilejul sarbatoririi a 50 de ani de existenta a Uniunii Latine, a confirmat validitatea si noua tinerete a ideii de latinitate, caracterizata printr-o deschidere constanta catre dialogul egal intre culturi si prin aptitudinea pentru toate formele de simbioza si de integrare.

Vocatie internationala

Uniunea Latina este constienta mai mult ca oricand de vocatia sa de a pune in practica prevederile Conventiei Constitutive din 1954. Ratiunea sa de a fi este de a da o expresie vizibila si un continut concret solidaritatii care trebuie sa-i uneasca pe membrii familiei latine, precum si de a intari schimburile lor cu statele nemembre. In acest spirit, Uniunea Latina se consacra elaborarii, in dialog permanent cu statele membre si cu organismele interguvernamentale, in special cu cele regionale, a unor programe bazate pe principiile de complementaritate si de subsidiaritate, orientate catre formarea de specialisti, incurajarea creatiei si promovarea limbilor si a industriilor culturale. Uniunea Latina are ambitia sa activeze pentru punerea in valoare a mostenirii comune in slujba unei viziuni profund increzatoare in rolul comunitatii latine in lumea de azi.
Principalul organ al Uniunii Latine sunt Congresul, care cuprinde toate statele membre ale organizatiei si se reuneste din doi in doi ani in sesiune ordinara. Congresul voteaza bugetul si orientarile generale ale activitatii Uniunii Latine, si totodata, primeste noile state care adera la Uniunea Latina si alege statele membre ale instantelor conducatoare.
Consiliul Executiv este ales de Congres, este format din 12 state membre al caror mandat este de 4 ani. Consiliul urmareste cu regularitate activitatile organizatiei, pregateste programul de lucru si proiectul de buget corespunzator.
Totodata, Uniunea Latina este condusa de un Secretar General, numit pentru patru ani de catre Congres. El raspunde de executarea programelor si a hotararilor Congresului si ale Consiliului Executiv in ceea ce priveste bugetul si orientarile generale. Structura organizatiei include si organele auxiliare stabilite de Congres si de Consiliul Executiv. Bugetul Uniunii Latine este alimentat in principal prin contributiile obligatorii ale statelor membre. Pentru realizarea anumitor actiuni, organizatia colaboreaza cu institutii publice si/sau private care ii acorda sprijin.

Share our work

1 Comentariu

  1. Razvan

    UNIUNEA LATINA TREBUIE SA SPUNA RUSIEI SI UE CA REPUBLICA MOLDOVA ESTE MULT MAI APROPIATA DE VALORILE ROMANE SI EUROPENE DECAT DE CELE DIN RUSIA SI CSI.

    Acest lucru astept eu.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *