Diaconescu, cu cartile pe fata: R. Moldova are sanse reduse sa intre in UE cu dosarul transnistrean nerezolvat

de | iun. 26, 2014 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Fostul ministru de Externe al Romaniei, Cristian Diaconescu, a declarat joi, la RFI, ca sansele de aderare la UE sunt extrem de mici in conditiile in care exista o problema teritoriala nerezolvata , o referire evidenta la regiunea separatista transnistreana. El a precizat ca „reticentele la nivelul Uniunii Europene, prezenta unui grup antieuropean destul de […]

UE RMFostul ministru de Externe al Romaniei, Cristian Diaconescu, a declarat joi, la RFI, ca sansele de aderare la UE sunt extrem de mici in conditiile in care exista o problema teritoriala nerezolvata , o referire evidenta la regiunea separatista transnistreana. El a precizat ca „reticentele la nivelul Uniunii Europene, prezenta unui grup antieuropean destul de puternic, chiar daca nu s-a constituit ca si grup deocamdata inauntrul Parlamentului European, vor cea dificultati foarte serioase de decizie. Circula deja pe coridoarele Comisiei si ale Parlamentului o serie de idei care nu-si propun decat sa dilate cat mai mult acest termen de extindere a Uniunii Europene, sa puna conditii de validare, sa asigure o serie de mecanisme de verificare, de control si sensul pe care merge acum gandirea politica la nivel european nu este foarte favorabil si foarte incurajator noilor veniti. Deci din acest punct de vedere, atat prin performanta proprie, dar si prin sprijinul pe care tari precum Romania il pot asigura, vor fi foarte-foarte multe probleme de rezolvat si de inlaturat in perioada urmatoare in ceea ce priveste aceasta chestiune specifica a extinderii”.

Intrebat de ce ar accepta liderii europeni in UE o tara cu probleme teritoriale, cum e Republica Moldova, Cristian Diaconescu a raspuns: „Trebuie sa discutam cat se poate de cinstit, cu cartile pe masa: cata vreme exista o problema teritoriala nerezolvata, sansele sunt foarte reduse pentru Republica Moldova de a deveni membra a Uniunii Europene. Chestiunea Transnistriei, modul in care se va gasi o formula juridica comun acceptata de catre cei care sunt direct implicati si ma refer, evident, la Republica Moldova si zona separatista, va avea un efect foarte-foarte serios in ceea ce priveste viitoarea solutie proeuropeana pentru Republica Moldova”. De altfel, comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, a declarat joi ca admiterea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana a pus sub semnul intrebarii credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene, atat statele membre cat si cele candidate devenind nemultumite de ritmul lent al procesului integrarii.

Share our work

1 Comentariu

  1. Trinca

    Dar totusi sansele sunt mai reale dechit a gasi solutie privind reglementarea acestui conflict raminind sub calcaiul FR

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *