Decizie PE: Mai multe fructe moldovenesti pe masa europenilor

de | dec. 18, 2014 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Producatorii agricoli din Republica Moldova vor putea exporta o cantitate mai mare de fructe in Uniunea Europeana, in raport cu ce era prevazut in Acordul de Asociere dintre UE si RM. O rezolutie adoptata joi de Parlamentul European cu mare majoritate de voturi, prevede ca vor putea fi exportate fara taxe pe pietele europene pana la 40.000 de tone de […]

fructeProducatorii agricoli din Republica Moldova vor putea exporta o cantitate mai mare de fructe in Uniunea Europeana, in raport cu ce era prevazut in Acordul de Asociere dintre UE si RM. O rezolutie adoptata joi de Parlamentul European cu mare majoritate de voturi, prevede ca vor putea fi exportate fara taxe pe pietele europene pana la 40.000 de tone de mere, 10.000 de struguri si zece mii de tone de prune. Dupa ce in septembrie 2013, Rusia a incetat sa mai importe vinuri moldovenesti, in vara acestui an, ca reactie la aprofundarea relatiilor dintre Chisinau si Bruxelles, Moscova a impus embargo la fructele si conservele moldovenesti. Pana la finele lunii noiembrie pierderile agricultorilor moldoveni in urma embargoului rusesc se ridica la 170 de milioane de dolari. Proiectul de rezolutie a fost votat cu 551 de voturi pro, 67 impotriva si 23 de abtineri.

”Regulamentul aprobat este o demonstratie de solidaritate in fata greutatilor, o gura de aer pentru un sector de importanta vitala pentru economia Republicii Moldova afectata de embargoul irational rusesc, embargou care afecteaza si Uniunea Europeana”  a mentionat in discursul de dupa vot, europarlamentarul roman,  raportor  pentru relatii comerciale cu Republica Moldova, Sorin Moisa. Uniunea Europeana a propus o concesiune la importul de fructe proaspete moldovenesti ca raspuns la un apel urgent de sustinere, venit din partea Chisinaului. Masura vine in contextul unor relatii comerciale preferentiale stabilite odata cu semnarea Acordului de Asociere intre Republica Moldova si UE, acord ratificat de Parlamentul European luna trecuta, se arata in comunicatul de presa al Parlamentului European. Dupa votul de la Bruxelles, raportorul roman Sorin Moisa, a spus ca masura este „o dovada de solidaritate in fata greutatilor”. Conditiile avantajoase se aplica retroactiv de la 1 august 2014 si vor fi mentinute cel putin pana la sfarsitul anului viitor. Deşi 90% din toate importurile din Republica Moldova au intrat in UE fara taxe din 2008, conform regulamentului de „preferinte comerciale autonome”, fructele proaspete fac parte din cele 10 la suta importuri care nu erau incluse in acest regim.

Share our work

1 Comentariu

  1. nicu

    o gura de aer…moldova are nevoie de aer?mare sustinere…dece nu ati scris si cit produce moldova pentru a putea face comparatie intre cit se produce si cit ne permit ue…mare comert…ce face agricultura moldovei cu o gura de aer cind se sufoca?

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *