Decizie CSAT: Armata romana se va inzestra cu avioane F-16

de | mart. 23, 2010 | România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT) a aprobat, marti, la finalul sedintei CSAT, propunerea Ministerului Apararii Nationale de achizitionare a 24 de avioane F16 in uz, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

f_16_4Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT) a aprobat, marti, la finalul sedintei CSAT, propunerea Ministerului Apararii Nationale de achizitionare a 24 de avioane F16 in uz, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale. Propunerea va fi transmisa Parlamentului, care va lua in dezbatere acest aspect. Romania trebuie sa inlocuiasca actualele avioane MIG-21 Lancer al caror temen de uz expira in 2011. Potrivit unei intelegeri cu firma americana Lockheed Martin care produce avioanele F-16, varianta achizitionarii unor astfel de aparate de zbor ar fi un pas intermediar in vederea inzestrarii ulterioare cu avioane F-35. Argumentul principal invocat de reprezentantul Lockheed Martin pentru achizitionarea de F-16 – noi sau la mana a doua – este ca acest tip de avion de vanatoare este “standardul NATO la care se refera toate celelalte avioane”, fiind cea mai buna tranzitie catre avionul F-35, singurul avion de generatia a 5-a care se construieste la ora actuala in lume. Ambasada SUA a anuntat, in urma cu cateva luni, ca Statele Unite au transmis informatii preliminare catre MApN referitoare la avioanele F-16, raspunzand astfel unor intrebari formulate de Armata romana. „SUA au oferit doar informatii preliminare Ministerului Apararii Nationale referitor la avioanele F-16, ca raspuns la intrebari formulate de Armata romana”, a precizat ambasada fara a oferi detalii. MApN a anuntat la 11 septembrie ca Romania a trimis o „scrisoare tip «Letter of Request»” Guvernului SUA in legatura cu avioanele F16, explicand ca demersul este o procedura specifica in relatia cu SUA, in concordanta cu prevederile acordului referitor la programele de asistenta economica si tehnica. „Scrisoarea tip «Letter of Request»” a fost trimisa Guvernului SUA la sfarsitul lunii iulie 2009. Potrivit Ministerului Apararii Nationale, transmiterea documentului s-a facut in concordanta cu prevederile acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul SUA referitor la programele de asistenta economica, tehnica si in domenii conexe, ratificat prin Ordonanta numarul 25 din 31 iulie 1996. De asemenea, potrivit MApN, aceasta procedura este specifica doar in relatia cu Guvernul SUA, nu cu o firma anume, iar in cazul in care s-ar ajunge la un acord, acesta ar fi incheiat cu Guvernul SUA si nu cu o anume companie.

Inzestrare militara

MApN a lansat, in 2007, cele sase programe strategice de inzestrare a Romaniei pentru perioada urmatoare, demers care, potrivit conducerii ministerului, „va asigura coerenta politicii de dotare si instruire a Armatei Romane, cresterea interoperabilitatii cu partenerii (aliatii) si sporirea protectiei si capacitatii de manevra a detasamentelor noastre dislocate in teatrele de operatii”. inlocuirea actualelor avioane MIG-21 Lancer, avioanele de lupta din dotarea Statului Major al Fortelor Aeriene (SMFA) al caror ciclu de viata se va incheia in curand, este printre primele probleme ale Ministerului. Analiza caracteristicilor tehnico-economice ale celor mai performante avioane multirol a determinat identificarea a cinci tipuri care satisfac cerintele operationale elaborate de aparare. Este vorba despre F-16 – Lockheed Martin, SUA, JAS-39 Gripen – SAAB, Suedia, Eurofighter Typhoon – consortiu Germania, Marea Britanie, Italia si Spania, F-18 – Boeing, SUA si Rafale – Dassault Aviation, Franta. Cerintele operationale emise pentru achizitionarea a 48 de avioane multirol si a suportului logistic initial au fost aprobate in luna iulie 2005.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *