Cutremur la Atena. Guvernul grec a pierdut majoritatea

de | nov. 3, 2011 | Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Potrivit unui anunţ de ultimă oră al televiziunii NET, preluat de AFP, guvernul Greciei a pierdut majoritatea necesară pentru votul de încredere.

greciaPotrivit unui anunţ de ultimă oră al televiziunii NET, preluat de AFP, guvernul Greciei a pierdut majoritatea necesară pentru votul de încredere. Premierul elen Giorgos Papandreou a convocat o reuniune de urgenţă a cabinetului său pentru joi, ora 10.00 GMT, transmit agenţiile internaţionale de presă, citând un comunicat oficial de la Atena. Potrivit unui anunţ al televiziunii publice NET, grupul parlamentar al PASOK, partidul socialist de guvernământ, se va întruni în cursul zilei. Mai mulţi deputaţi ai PASOK s-au pronunţat împotriva unui referendum şi au cerut guvern de unitate naţională sau alegeri anticipate. În această situaţie, devine problematic dacă Papandreou va obţine vineri un vot de încredere din partea legislativului.Ministrul de finanţe elen Evangelos Venizelos şi ministrul dezvoltării, Michalis Chryssohoidis au anunţat că se opun referendumului privind apartenenţa Greciei la zona euro. „Apartenenţa Greciei la zona euro reprezintă o cucerire istorică a ţării, care nu poate fi pusă sub semnul întrebării. Această realizare a poporului grec nu poate depinde de un referendum”, a insistat ministrul elen într-un comunicat difuzat joi la Atena. Declaraţia a fost făcută după întâlnirea pe care premierul Giorgos Papandreou a avut-o la Cannes cu lideri europeni şi cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, cu ocazia summitului G-20. Următoarea tranşă, de opt miliarde de euro, din pachetul de salvare destinat Greciei va fi blocată până după referendumul convocat de guvern, ce ar putea avea loc în 4 sau 5 decembrie, au anunţat preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel.

Iesirea din zona Euro inseamna iesirea din UE

Un eşec la referendumul anunţat de guvernul elen asupra noului plan de salvare negociat de Atena cu partenerii europeni ar însemna ‘o intrare dezordonată în incapacitate de plată’ pentru Grecia, ţară care nu va putea cere să renunţe la zona euro fără să iasă şi din Uniunea Europeană, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Benedicta Marzinotto, cercetător în cadrul think tank-ului Bruegel, cu sediul la Bruxelles. „În primul rând, cred că nu trebuie să considerăm ca fiind sigură organizarea unui referendum şi că rezultatul va fi unul negativ. Cred că este încă prea devreme pentru a spune acest lucru. Există incertitudine. Dar, bineînţeles, dacă referendumul va avea loc, iar dacă răspunsul la referendum va fi ‘nu’ – vreau să subliniez încă o dată, acestea sunt două lucruri ce trebuie confirmate -, rezultatul va fi, bineînţeles, o intrare dezordonată în incapacitate de plată pentru Grecia”, a afirmat Benedicta Marzinotto, care a precizat că acesta ar fi cel mai rău scenariu posibil. O respingere de către populaţie a planului de ajutor pentru Atena ar însemna ca Grecia să nu mai primească bani de la Uniunea Europeană şi să nu-şi mai poată refinanţa datoria şi plăti creditorii, a explicat expertul Bruegel. Benedicta Marzinotto a semnalat că o intrare dezordonată a Greciei în incapacitate de plată ar fi ‘un dezastru financiar’, cu consecinţe ‘dramatice pentru zona euro’. „Anunţul privind un referendum a creat multă incertitudine. Pieţele financiare sunt astăzi extrem de volatile şi au o reacţie dezordonată. Dacă referendumul va avea loc – nu cred că acest lucru este 100% sigur – şi dacă răspunsul va fi ‘nu’ – lucru de care nu sunt de asemenea extrem de sigură -, consecinţele vor fi dramatice pentru zona euro pentru că, practic, acest lucru va semnaliza moartea proiectului numit zona euro”, a precizat expertul. În ceea ce priveşte posibilitatea ca Atena să renunţe la moneda unică, Benedicta Marzinotto a afirmat că Grecia nu poate solicita să iasă doar din zona euro, ci va fi nevoită să părăsească întreaga Uniune Europeană.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *