Croatia se inhama la South Stream

de | mart. 4, 2010 | Balcani, Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Croatia a semnat un acord cu Federatia Rusa referitor la trecerea gazoductului South Stream prin teritoriul croat, in cursul unei recente intalniri dintre premierii celor doua tari la Moscova, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
South Stream da lovitura de gratie Nabucco

South Stream da lovitura de gratie Nabucco

Croatia a semnat un acord cu Federatia Rusa referitor la trecerea gazoductului South Stream prin teritoriul croat, in cursul unei recente intalniri dintre premierii celor doua tari la Moscova, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Acordul privitor la trecerea si exploatarea gazoductului prin teritoriul croat a fost semnat de ministrul rus al energiei Serghei Smatko si de omologul sau croat, Djuro Popijac, in prezenta premierilor Vladimir Putin si Jadranka Kosor.
„Asa cum stiti, proiectul beneficiaza de o ampla sustinere internationala, Bulgaria, Ungaria, Serbia si Slovenia s-au alaturat deja realizarii sale”, a spus Putin. „Avantajul pentru toti participantii la acest proces, printre care Croatia, este evident. In primul rand, este vorba despre stabilitatea livrarilor energetice in Europa si de avantaje economice pentru toti participantii”, a mai subliniat fostul presedinte rus.

Sprijin conditionat

Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a declarat, in timpul unei vizite in Bulgaria, ca Uniunea Europeana sustine proiectul rus South Stream, cu conditia ca acesta sa indeplineasca cerintele tehnice de securitate. Participand la un forum despre securitate energetica in regiunea Marii Negre, el a subliniat ca proiectul South Stream sporeste capacitatea de import si ca proiectul european Nabucco permite diversificarea surselor de gaz pentru Europa. Comisarul a rezumat, spunand ca „trebuie construita o situatie in care toata lumea sa aiba de castigat”.
Potrivit comsiarului european, va avea loc un dialog intens intre Bulgaria si CE pentru armonizarea pozitiilor legate de proiectele energetice bulgare. „Bulgaria este importanta si pentru alte tari din regiune”, a subliniat el. Oettinger a adaugat ca interesele Bulgariei si ale UE sunt similare cand este vorba despre domeniul gazului.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *