Criza economica: Ucraina adopta codul fiscal in ciuda protestelor

de | nov. 23, 2010 | Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Rada Suprema a Ucrainei a adoptat recent, in ultima lectura, noul Cod Fiscal, vehement criticat de opozitie si de mediile de afaceri, informeaza agentiile de presa intrenationale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Documentul a fost aprobat cu voturile a 269 deputati din cei 450 ai Radei Supreme, in conditiile in care erau necesare numai 226 de voturi pentru a fi aprobat.

FMI arunca in aer scena politica din Ucraina

FMI arunca in aer scena politica din Ucraina

Rada Suprema a Ucrainei a adoptat recent, in ultima lectura, noul Cod Fiscal, vehement criticat de opozitie si de mediile de afaceri, informeaza agentiile de presa intrenationale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Documentul a fost aprobat cu voturile a 269 deputati din cei 450 ai Radei Supreme, in conditiile in care erau necesare numai 226 de voturi pentru a fi aprobat. Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii au protestat de mai multe ori in ultimele luni impotriva acestui proiect vizand regruparea mai multor legi in acest cod fiscal care urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011. Mediile de afaceri, opozitia si expertii au criticat noul cod fiscal, estimand ca acesta va creste presiunile fiscale asupra intreprinderilor mici si mijlocii, fara sa afecteze marile intreprinderi, ai caror patroni fac parte din gruparea politica prezidentiala, Partidul Regiunilor. Printre masurile cele mai controversate figureaza cresterea impozitului forfetar si reducerea numarului de sectoare de activitate autorizate sa aplice acest sistem simplificat de taxare.

Teroare fiscala

Peste 2.000 de manifestanti, in principal intreprinzatori, reprezentanti ai intreprinderilor mici si mijlocii, au protestat din nou, joi, la Kiev impotriva a ceea ce ei numesc “teroarea fiscala”, in timp ce deputatii examinau controversatul proiect de reforma fiscala, transmite si Agerpres. “Rusine!”, “Nu Codului!”, au scandat protestatarii reuniti in fata Radei Supreme, care continua discutarea proiectului in a doua lectura. Potrivit agentiilor de presa internationale, manifestantii purtau pancarte pe care se putea citi: “Opriti teroarea fiscala a presedintelui!” (Viktor Ianukovici). Precedenta manifestatie de marti a reunit circa 30.000 de persoane la Kiev, cea mai mare mobilizare de la venirea la presedintie a lui Viktor Ianukovici.
In sala parlamentului, in semn de protest fata de noul Cod fiscal, mai multi deputati de opozitie au varsat o galeata de monede in fata reprezentantilor guvernului prezenti la sedinta. Parlamentarii pro-guvernamentali au intervenit, provocand o busculada cu cei din opozitie.
Mediile de afaceri, opozitia si expertii au criticat noul cod fiscal, estimand ca acesta va creste presiunile fiscale asupra intreprinderilor mici si mijlocii, fara sa afecteze marile intreprinderi, ai caror patroni fac parte din partidul prezidential (Partidul Regiunilor). Printre masurile cele mai controversate figureaza cresterea impozitului forfetar si reducerea numarului de sectoare de activitate autorizate sa aplice acest sistem simplificat de taxare.

Spectrul sumbru al FMI

Misiunea Fondului Monetar International in Ucraina a apreciat, marti, 16 noiembrie, progresele realizate de guvernul de la Kiev cu programul sau economic, deschizand calea pentru ca FMI sa elibereze cea de a doua transa din acordul stand-by in valoare de 14,9 miliarde de dolari. Fondul a anuntat ca Ucraina a indeplinit toate tintele cantitative fixate pentru sfarsitul lunii septembrie. De asemenea, autoritatile de la Kiev si-au reinnoit angajamentul de a reduce deficitul bugetar la 3,5 procente din Produsul Intern Brut in 2011 de la 5,5 procente din PIB in acest an.
In luna iulie 2010 Ucraina a ajuns la un acord preliminar cu FMI pentru un nou acord de imprumut in valoare de 14,9 miliarde de dolari, destinat acoperirii deficitului bugetar. Acesta este al doilea program de imprumut convenit cu Fondul, dupa cel in valoare de 16,4 miliarde de dolari convenit in toamna lui 2008. Ucraina a primit 10,6 miliarde dolari din acest program, pana in luna noiembrie 2009, cand a fost suspendat de FMI, dupa ce fosta conducere de la Kiev a refuzat sa-si respecte promisiunile in domeniul restrictiilor financiare.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *