Cooperarea romano-turca la Marea Neagra

de | ian. 20, 2011 | România, Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Relatiile romano-turce capata pe zi ce trece substanta in ceea ce priveste interesele comune pe care cele doua state le au la Marea Neagra.  Din acest motiv, secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a efectuat, joi, o vizita de lucru la Istanbul, in contextul preluarii de catre Romania a presedintiei in exercitiu (PiE) […]

Bogdan-Aurescu-Relatiile romano-turce capata pe zi ce trece substanta in ceea ce priveste interesele comune pe care cele doua state le au la Marea Neagra.  Din acest motiv, secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a efectuat, joi, o vizita de lucru la Istanbul, in contextul preluarii de catre Romania a presedintiei in exercitiu (PiE) a OCEMN, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2011, informeaza MAE. Vizita a avut ca obiectiv prezentarea, la sediul Secretariatului International Permanent al OCEMN, a prioritatilor si calendarului de evenimente ale PiE OCEMN. La eveniment au participat delegatiile Statelor Membre OCEMN, statele care detin statutul de observator sau partener de dialog sectorial, precum si organismele inrudite OCEMN.

Prioritati la carma OCEMN

Interventia secretarului de stat Bogdan Aurescu a subliniat importanta pe care Romania o acorda OCEMN, in calitate de stat membru fondator al Organizatiei, cu prezentarea initiativelor si proiectelor de cooperare regionala promovate recent de Romania, precum si a demersurilor privind cresterea interactiunii UE – OCEMN. “Presedintia in exercitiu a Romaniei la OCEMN va viza consolidarea mandatului economic al Organizatiei, precum si a rolului acesteia de platforma de dialog si consultare pentru Statele Membre OCEMN. Cele aproape 50 de evenimente organizate pe perioada mandatului Presedintiei-Œn-Exercitiu a Romaniei la OCEMN reflecta importanta pe care o acordam OCEMN si exemplifica materializarea prioritatilor noastre”, a declarat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

UE la Pontul Euxin

Vizita a inclus si participarea la masa rotunda privind rolul Uniunii Europene in regiunea extinsa a Marii Negre, organizata de Fundatia ARI Movement si German Marshall Fund la Universitatea Kadir Has. In calitate de keynote speaker, demnitarul roman a subliniat importanta implicarii UE in regiune, a principalelor politici si initiative la nivel european care vizeaza aceasta regiune (Sinergia Marii Negre, Politica Europeana de Vecinatate, Parteneriatul Estic, Strategia UE pentru regiunea Dunarii). Cu referire la contributia Romaniei pentru materializarea acestora, a accentuat ca “regiunea Marii Negre este de importanta strategica pentru UE, iar Marea Neagra este, cel putin partial, o mare europeana. Raspunsul la problemele cu care se confrunta statele regiunii nu poate fi decat unul comun, care rezulta din cooperarea stransa. In acest sens, un raspuns la provocarile regionale este o prezenta sporita a UE in regiune, dar si o atentie sporita a UE pentru regiune. Consideram ca numai prin participarea tuturor actorilor implicati putem transforma provocarile in oportunitati”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *