Contre electorale la Chisinau

de | mai 30, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), condus de premierul Vladimir Filat, propune organizarea unui referendum constitutional privind alegerea presedintelui prin vot direct si organizarea alegerilor parlamentare anticipate si a celor prezidentiale in toamna, relateaza mass-media de la Chisinau, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS

Premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, increzator in sansele sale electorale

Premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, increzator in sansele sale electorale

Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), condus de premierul Vladimir Filat, propune organizarea unui referendum constitutional privind alegerea presedintelui prin vot direct si organizarea alegerilor parlamentare anticipate si a celor prezidentiale in toamna, relateaza mass-media de la Chisinau, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Premierul Vladimir Filat a formulat aceasta initiativa saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte de presa, unde au fost prezenti mai multi deputati si ministri ai PLDM, membrii ai conducerii partidului. “Propunem organizarea unui referendum constitutional pentru modificarea unui articol, in urma caruia presedintele sa fie ales prin vot direct. Iar in toamna anului 2010 alegerile parlamentare anticipate sa fie petrecute concomitent cu alegerile prezidentiale si asa sa punem punct pe criza constitutionala care s-a transformat in una politica”, a precizat premierul Filat. El a spus ca in acest caz, referendumul ar trebui organizat pana la sfarsitul verii. Premierul va promova initiativa in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), care va lua decizia finala.
Vlad Filat a mai spus ca PLDM este deschis pentru negocierea oricaror alte solutii cu partidele politice, inclusiv ca articolul respectiv din Constitutie sa fie votat in parlament. De asemenea, el a precizat ca guvernul are dreptul de a initia un referendum constitutional, scrie sursa citata, preluata de mass-media din Romania.
Reamintim ca presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a vorbit de asemena despre un posibil referendum, care insa, ar urma sa se desfasoare in toamna, iar alegerile prezidentiale si eventual, parlamentare anticipate – in primavara 2011. Exista o prevedere potrivit careia intre referendum si alegeri trebuie sa fie o distanta de 120 de zile, iar conform spuselor lui Filat, aceasta prevedere urmeaza sa fie modificata.

Joaca de-a alegerile

Criza prin care trece Republica Moldova este constitutionala, iar dizolvarea Parlamentului si alegerile anticipate sunt o problema politica, a declarat presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, liderul Legislativului de la Chisinau, citat de mass-media locala. “Rezolvarea acestei probleme ne-ar permite sau promovarea politicilor pe care ne-am propus sa ne axam, sau sa ne jucam de-a alegerile” a afirmat presedintele Ghimpu intr-o conferinta de presa. “Sunt omul care constientizeaza doua lucruri: criza in care se afla R. Moldova este constitutionala, dar dizolvarea Parlamentului si alegerile anticipate sunt o problema politica”, a afirmat Mihai Ghimpu in cadrul unei conferinte de presa. Rugat sa comenteze discutiile din interiorul tarii, dar si din afara, privind data alegerilor anticipate, presedintele a spus: “E bine in colhoz, dar e mai bine in casa ta, unde iei singur decizii”. Legat de pozitia Partidului Democrat, care a declarat la inceputul saptamanii ca alegerile parlamentare anticipate trebuie sa aiba loc in toamna 2010, Mihai Ghimpu a spus ca unii zic da, altii ba, dar pana la decizia finala mai este, potrivit aceleiasi surse.
Reamintim ca recent, reprezentantii conducerii Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), considerat de orientare pro-rusa, au declarat ca, dupa 16 iunie 2010, actualul Parlament al Moldovei va fi dizolvat, iar alegerile anticipate urmeaza sa aiba loc intr-un termen rezonabil. PDM a specificat ca sintagma “termen rezonabil” presupune o perioada de timp de cateva saptamani sau luni, si in nici un caz ani. “Alegerile parlamentare sunt inevitabile si ele vor avea loc in aceasta toamna” – este pozitia PDM, anuntata la inceputul saptamanii.

Moldova instabila

Premierul rus Vladimir Putin a afirmat recent, intr-un interviu acordat televiziunii de stat Mir, ca situatia politica din Republica Moldova este una incerta si a comparat-o cu cea din Kargazstan, relateaza ahentia de presa Agerpres, preluata de mass-media. El a afirmat ca intalnirea pe care a avut-o cu premierul moldovean Vlad Filat, in marja summitului sefilor de guvern din Comunitatea Statelor Independente, a fot utila si a spus ca Federatia Rusa va ajuta fostele republici sovietice, devenite tari independente, membre ale Comunitatii Statelor Independente (CSI). „Discutiile au fost utile. Am abordat probleme concrete, practice, dar importante pentru fiecare cetatean. /…/ In ceea ce priveste Moldova, situatia politica din aceasta tara este incerta. Poate nu este la fel de incordata ca situatia din Kargazstan, dar totusi putin difera. Am dori ca in tot perimetrul granitelor Rusiei sa fie nu doar liniste, dar si o stare politica si economica pozitiva, pentru ca ea are influente si asupra noastra. Le vom acorda ajutor tuturor vecinilor, inclusiv Moldovei”, a spus Vladimir Putin, citat de mass-media.
Reamintim ca premierul Vladimir Filat si omologul sau rus, Vladimir Putin, au avut recent o intalnire bilaterala, in cadrul careia premierul moldovean i-a transmis omologului sau rus ca Republica Moldova isi construieste relatiile cu Federatia Rusa pe baza unui parteneriat strategic. Totodata, premierul s-a oprit asupra a doua probleme in relatiile bilaterale, care preocupa Republica Moldova, si anume exportul vinurilor moldovenesti, despre care a spus ca „trebuie solutionat cat mai rapid”, precum si inregistrarea cetatenilor moldoveni care merg in Rusia. El i-a solicitat premierului rus sa prelungeasca termenul in care cetatenii moldoveni ce merg in Federatia Rusa se pot inregistra. La momentul actual, strainii care ajung in Federatia Rusa au la dispozitie trei zile pentru aceasta procedura, mai relateaza mass-media locala.

Armistitiu constitutional

Formatiunea politica Miscarea Actiunea Europeana (MAE) se declara partial multumita ca PLDM a acceptat ideea, lansata de catre presedintele MAE, deputatul Veaceslav Untila, in urma cu doua luni de zile, de comasare a alegerilor intr-un singur scrutin electoral, relateaza serviciul de presa al partidului. MAE sustine, totusi, ca toate tipurile de alegeri, parlamentare, prezidentiale si locale, ar trebui sa se desfasoare simultan, in cursul anului 2011. MAE mai atrage atentia clasei politice ca scrutinul electoral prevazut pentru toamna acestui an ar trebui amanat cateva luni, astfel incat sa coincida cu alegerile desfasurate la nivel local. “Argumentele noastre sunt solide si de bun simt. Organizarea unui referendum care sa permita construirea cadrului legal pentru alegerea democratica, prin vot direct, a presedintelui tarii, reprezinta un efort – financiar si organizatoric – suficient de mare pentru acest an. Republica Moldova are nevoie de un cadru politic stabil si de legi functionale, nu de certuri electorale”, a declarat presedintele MAE, deputatul Veaceslav Untila.
Pentru sustinerea pozitiei MAE, Veaceslav Untila a mai adus argumentul cresterii economice din acest an si care, din cauza crizei politice, nu se resimte si in viata de zi cu zi a moldovenilor. “Suntem politicieni. Si suntem responsabili sa luam deciziile corecte, de pe urma carora sa beneficieze in primul rand cetatenii. Organizarea, simultan, de alegeri locale, parlamentare si prezidentiale, in primavara anului viitor – ar fi varianta democratica cea mai putin costisitoare pentru populatia Republicii Moldova”, a completat deputatul MAE.
MAE a mai propus inclusiv adoptarea de urgenta, de catre Parlamentul de la Chisinau, a unui plan cu etape clare, care sa fie respectat pana la viitoarele alegeri de catre toti actorii politici. Acesta ar trebui sa prevada data organizarii referendumului si data la care va avea loc scrutinul pentru cele trei tipuri de alegeri.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *