Comisia Europeana sprijina financiar Armenia si Georgia

de | ian. 3, 2010 | Caucaz, Info Caspica, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Comisia Europeana a propus recent guvernelor celor 27 de tari din Uniunea Europeana oferirea unor ajutoare de aproape 100 milioane euro pentru Armenia si de 46 milioane euro pentru Georgia, pentru a le ajuta sa faca fata crizei financiare mondiale

Republica Georgia va beneficia de fonduri europene

Republica Georgia va beneficia de fonduri europene

Comisia Europeana a propus recent guvernelor celor 27 de tari din Uniunea Europeana oferirea unor ajutoare de aproape 100 milioane euro pentru Armenia si de 46 milioane euro pentru Georgia, pentru a le ajuta sa faca fata crizei financiare mondiale, relateaza agentiile de presa internationale. Pachetul de ajutor pentru Armenia ar consta intr-un imprumut de pana la 65 milioane euro si intr-o subventie nerambursabila de 35 milioane euro. Ajutorul pentru Georgia urmeaza sa fie alcatuit dintr-o subventie de 46 milioane euro. Aceste sume fac parte dintr-un pachet global deblocat de UE in octombrie 2008, pentru a ajuta la reconstructia tarilor afectate de conflictele armate cu Federatia Rusa. Pachetul este valabil pana in 2010, putand fi suplimentat.
Reamintim ca economia Georgiei a suferit enorm in urma conflictului militar cu Rusia, din august 2008. Potrivit estimarilor Uniunii Europene, produsul intern brut (PIB) al Georgiei ar urma sa scada cu peste 4% in 2009. In iulie 2009, Fondul Monetar International (FMI) a acordat ajutoare de 420 milioane dolari, sub forma unui imprumut, ridicand valoarea ajutorului total la 1,164 miliarde euro.
La randul sau, situatia economica din Armenia este de asemenea extrem de fragila, din cauza consecintelor mai grave decat era anticipat ale crizei financiare mondiale. UE se asteapta ca produsul intern brut al Armeniei sa scada cu 15,6% in acest an si ia in calcul un deficit bugetar de 7,5% din PIB. In iulie 2009, FMI a acordat Armeniei un imprumut de 823 milioane dolari.

Relatii strategice

Uniunea Europeana urmeaza sa stabileasca termenii de negociere a unor relatii mai stranse cu tari din Caucazul de Sud, cum sunt Georgia, Armenia si Azerbaidjanul, au declarat surse oficiale europene, citate de mass-media internationala. Convorbirile ar urma sa aiba loc la inceputul anului 2010, si sa se soldeze cu incheierea unor importante acorduri in domeniul comertului si al securitatii regionale. Ministrii de Externe din tarile membre ale Uniunii, reuniti recent la Bruxelles, si-au exprimat certitudinea ca dorinta europenilor de a dezvolta relatii speciale cu acea parte a lumii nu va starni ingrijorare la Moscova, chiar daca cele trei tari au facut parte, la un moment dat, din fosta Uniune Sovietica. In consecinta, ei au dat Comisiei Europene unda verde pentru pregatirea convorbirilor din 2010. Aceasta decizie va permite Georgiei, Armeniei si Azerbaidjanului sa negocieze acorduri de asociere la Uniunea Europeana, prin care tarile vor promite ca isi vor reforma domeniile politic, economic, comercial si pe cel al drepturilor omului si vor primi in schimb exceptare de la taxe in toate pietele din UE, precum si asistenta tehnica si financiara.
Reamintim ca intr-o recenta conferinta de presa, Ollie Rehn, comisarul pentru extindere, a declarat ca departamentul pe care il conduce va fi capabil sa pregateasca proiectul mandatelor de negociere pentru 2010. Uniunea Europeana doreste sa stabileasca legaturi mai stranse cu tari din fosta Uniune Sovietica ce sunt fie bogate in petrol si gaze, fie detin pozitii cheie in tranzitul energiei dinspre Rusia si alte state. Comisarul Rehn a mai spus ca obiectivele UE sunt acelea de a stabili zone cuprinzatoare de comert liber cu tarile din Caucazul de Sud. „Au dreptul sa-si aleaga destinul, si-au exprimat viziunile in sensul unei relatii apropiate cu Uniunea Europeana”, a afirmat ministrul suedez de Externe Carl Bildt, tara care a detinut presedintia rotativa a UE. „Au dreptul sa isi aleaga viitorul, nu sa fie restrictionati de cineva”, a adaugat el.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *