Chisinaul a rupt recordul mondial negativ si are in sfarsit presedinte pe Nicolae Timofti

de | mart. 16, 2012 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Dupa ce a reusit sa stabileasca un record mondial negativ ca tara fara presedinte pentru aproape trei ani de zile, Republica Moldova a reusit in cele din urma sa isi aleaga un lider in pesroana lui Nicolae Timofti. Noul presedinte al R. Moldova este Nicolae Timofti si a fost votat de 62 de deputati (AIE + Mihai Godea + „grupul Dodon”). Toate buletinele au fost declarate valabile de comisia speciala iar scrutinul urmeaza a fi validat de Curtea Constitutionala, pentru ca procesul sa fie finalizat

Dupa ce a reusit sa stabileasca un record mondial negativ ca tara fara presedinte pentru aproape trei ani de zile, Republica Moldova a reusit in cele din urma sa isi aleaga un lider in pesroana lui Nicolae Timofti. Noul presedinte al R. Moldova este Nicolae Timofti si a fost votat de 62 de deputati (AIE + Mihai Godea + „grupul Dodon”). Toate buletinele au fost declarate valabile de comisia speciala iar scrutinul urmeaza a fi validat de Curtea Constitutionala, pentru ca procesul sa fie finalizat. Nicolae Timofti are 63 de ani si a detinut pana in prezent functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Noul presedinte al Republicii Moldova a fost carcterizat ca o persoana corecta, demna si cu verticalitate de catre liderii Aliantei pentru Integrare Europeana, care l-au propus pentru aceasta functie. Candidatura sa este una de compromis a Aliantei pentru Integrare Europeana, care a fost nevoita sa propuna o persoana apolitica pentru a fi sustinuta si de deputatii neafiliati. Nicolae Timofti a declarat vineri in plenul parlamentului, inainte de a fi ales in functie, ca integrarea europeana a Republicii Moldova trebuie sa devina o idee care sa uneasca societatea Republicii Moldova, care in prezent este divizata pe criterii politice, etnice si culturale. Referindu-se la politica externa a Republicii Moldova, el a declarat ca trebuie sa fie una echilibrata, iar Republica Moldova sa devina un cap de pod care sa lege Vestul de Estul Europei. „Politica externa echilibrata si eficienta trebuie sa devina cartea de vizita care ne va ajuta sa deschidem toate usile”, a declarat Nicolae Timofti.

Dosarul transnistrean

in privinta reglementarii conflictului transnistrean, el s-a pronuntat in favoarea solutionarii acestuia pe cale pasnica, in cadrul formatului de negocieri 5+2. Nicolae Timofti a accentuat si inadmisibilitatea prezentei militare straine (ruse – n.red) pe teritoriul Republicii Moldova si s-a pronuntat in favoarea transformarii misiunii de pacificare de pe Nistru intr-o misiune civila sub mandat international. Referindu-se la subiectul unirii Republicii Moldova cu Romania, promovat de o parte a societatii de pe ambele maluri ale Prutului, Nicolae Timofti a declarat miercuri, in cadrul unei emisiuni televizate, ca nu poate fi pus in discutie la acest moment. ‘Nu este momentul potrivit pentru a discuta despre acest aspect. Unirea nu este subiectul cel mai fierbinte acum. Nu avem conditii pentru unire cu Romania. Nu stim daca Romania este gata sa primeasca o tara atat de saraca cum este Republica Moldova pentru a fi parte integranta din ea. Si acest act nu depinde doar de dorinta Moldovei’, a declarat Nicolae Timofti.

Cine este Nicolae Timofti

Nicolae Timofti s-a nascut la 22 decembrie 1948 in satul Ciutulesti, raionul Floresti (Nord-est), in familia unor deportati in timpul regimului sovietic. in anul 1972 a absolvit facultatea de drept de la Universitatea de Stat din Moldova, dupa care a activat cativa ani la Ministerul Justitiei. Are o experienta judiciara de 36 de ani, timp in care a detinut mai multe functii, inclusiv pe cea de presedinte al Curtii de Apel Chisinau, de unde a fost demis in 2001, la scurt timp dupa venirea Partidului Comunistilor la putere. Din martie 2011 este presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, institutie care are ca scop asigurarea independentei puterii judiciare si efectuarea controlului asupra activitatii judecatorilor. Presa de la Chisinau a scris ca numele sau figureaza si in cateva procese pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Nicolae Timofti este casatorit, are trei fii, dintre care unul este jurnalist. Nicolae Timofti s-a declarat un adept al reformelor constitutionale si in domeniul justitiei si al combaterii coruptiei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *