Chisinau. Sedinta Parlamentului, fara comunisti

de | feb. 16, 2012 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Deputaţii din AIE se declară dezamăgiţi de boicotul PCRM. "Locul opoziţiei este în Parlament şi nu în piaţă", a opinat liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ în cadrul şedinţei Legislativului.

Parlament MoldovaDeputaţii din AIE se declară dezamăgiţi de boicotul PCRM. „Locul opoziţiei este în Parlament şi nu în piaţă”, a opinat liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ în cadrul şedinţei Legislativului.
Sesiunea parlamentară de primăvară-vară a început cu discursurile liderilor fracţiunilor parlamentare, care s-au arătat dezamagiţi de acţiunile opoziţiei. „Organul legislativ nu e complet, odată ce lipseşte o fracţiune atât de numeroasă. Comuniştii nu au o abordare serioasă. Trebuie să punem capăt bătăliilor interminabile”, a spus, la rândul său, Dumitru Diacov, liderul fracţiunii PD.
Deputatul liberal Corina Fusu a opinat că Parlamentul trebuie să se apuce intens de lucru, iar fracţiunea din care face parte va vota un candidat pentru funcţia de preşedinte care îşi va asuma continuarea programului de guvernare şi vectorul pro-european al Republicii Moldova. Anterior PCRM a anunţat că boicotează şedinţele în plen ale Parlamentului, precum şi cele ale comisiilor pe motiv că Legislativul ar fi nelegitim.

Discuţii depre data alegerilor

Deputaţii ar fi trebuit să examineze joi un proiect de lege propus de deputatul Igor Dodon, care prevede ca alegerile prezidenţiale să fie organizate la 29 februarie. La începutul şedinţei plenare, deputatul Igor Dodon a propus includerea pe ordinea de zi a unui proiect de lege ce prevede stabilirea datei alegerii preşedintelui ţării. „Noi am înregistrat de ceva timp acest proiect. Din acest motiv, cerem ca el să fie examinat nu mai târziu de săptămâna viitoare, chiar dacă nu are avizele comisiilor parlamentare”, a spus Dodon.
Preşedintele Parlamenteului, Marian Lupu a afirmat că proiectele de lege care nu dispun de avizul comisiilor, în cazul dat al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, nu vor fi introduse pe ordinea de zi. „Avem Regulamentul Parlamentului, care prevede calea pe care trebuie să o parcurgă iniţiativele legislativele. Ţinând cont de priorităţile sesiunii curente, însă, vom lua o pauză pe parcursul şedinţei de astăzi şi vom discuta proiectul privind numirea datei alegerilor”, a menţionat Lupu.
La rândul său, deputatul neafiliat Mihai Godea a propus în Legislativ un proiect de lege care prevede modificări la procedura de desfăşurare a alegerii preşedintelui. Godea a declarat că propune micşorarea până la cinci a numărului de deputaţi care au dreptul să înainteze un candidat pentru funcţia de şef de stat, verificarea mai amănunţită a candidaţilor şi organizarea alegerilor prezidenţiale în termen de cel mult un an de la dizolvarea Parlamentului.
Mihai Godea mai propune ca buletinele care vor fi făcute publice să fie anulate de comisia specială, iar scrutinul să fie declarat nul dacă la el nu vor participa 61 de deputaţi. Proiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi, urmând să fie examinat în comisii.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *