Chisinau – Congresul diasporei. Discutii aprinse in privinta limbii vorbite in R Moldova

de | oct. 12, 2012 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Congresul al V-lea al diasporei moldoveneşti, care şi-a deschis joi lucrările la Chişinău, a fost marcat în debut de dezbateri ce ţin de identitatea, denumirea limbii şi istoria studiată în şcoli, chestiuni care au fost abordate în mod diferit, provocând deopotrivă aplauze şi proteste.

Congresul al V-lea al diasporei moldoveneşti, care şi-a deschis joi lucrările la Chişinău, a fost marcat în debut de dezbateri ce ţin de identitatea, denumirea limbii şi istoria studiată în şcoli, chestiuni care au fost abordate în mod diferit, provocând deopotrivă aplauze şi proteste.
Tema a fost abordată de preşedintele unei asociaţii de moldoveni din Odesa, Anatol Fetescu. Acesta a criticat dur AIE pentru că promovează valorile culturale „ale altui stat” şi nu pe cele moldoveneşti. „Conducerea Moldovei timp de 20 de ani promovează în instituţiile de învăţământ limba şi literatura altui stat, impune Istoria Românilor în loc de Istoria Moldovei. Conducerea actuală închide ochii când prin oraşele moldoveneşti mărşăluiesc organizaţiile româneşti unioniste, înregistrate în România cu lozinci „Basarabia, pământ românesc”. Acesta a fost întrerupt de aplauzele unor participanţi la congres şi de huiduielile altora, iar organizatorii i-au atras atenţia că s-a abătut de la tema pe care trebuia să o prezinte.
Pe de altă parte, preşedintele comunităţii de moldoveni din Quebec, Ala Mândâcanu, a apreciat eforturile conducerii de la Chişinău, pentru dezvoltarea ţării, menţionând că promovarea adevărului istoric este o condiţie pentru progresul Republicii Moldova. „Dacă adevărul istoric al identităţii noastre româneşti va fi pronunţat fără frică pentru viitorul Republicii Moldova, iar limba română îşi va ocupa locul cuvenit în Constituţie şi în viaţa de fiecare zi, va fi o condiţie a progresului nostru”, a declarat ea.

Filat şi Lupu au incercat sa linisteasca spiritele

În urma acestor dispute au intervenit premierul Vlad Filat şi preşedintele parlamentului Marian Lupu, care au chemat reprezentanţii diasporei la unitate şi respect reciproc. „Noi toţi suntem cetăţeni ai Republicii Moldova şi pornind de la acest statut trebuie să contribuim, nu doar prin sfaturi şi analize de la distanţă, la fortificarea lui, promovând valori şi adevăruri istorice”, a declarat Filat.
Congresul V al Diasporei se desfăşoară la Chişinău în perioada 11-13 octombrie şi este organizat de Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Misiunea în Moldova. Pe parcursul a trei zile, reprezentanţii a mai mult de 50 de Asociaţii ale Diasporei din 33 de ţări din întreaga lume vor avea posibilitatea să se informeze şi să-şi sporească reciproc experienţa. Participanţii la Congres vor lucra în cadrul atelierelor tematice, organizate cu participarea reprezentanţilor instituţiilor de stat de referinţă.
A doua zi a Congresului va include prezentarea programelor OIM Moldova destinate Diasporei, şi anume rezultatele Programului Pilot de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1”; ale Studiului „Cartografierea Diasporei Moldoveneşti în Rusia şi în 4 ţări Europene de destinaţie”; şi Prezentarea rezultatelor Campaniei de informare şi sensibilizare „Nimeni nu e singur pe pământ” pentru cetăţenii moldoveni migranţi din Italia. Congresul V al Diasporei va fi încheiat cu sesiunea plenară, în cadrul căreia se va adopta un proiect de Rezoluţie care va cuprinde concluzii şi acţiuni ulterioare, implicarea în realizarea cărora va fi asumată de către toţi participanţii la Congres

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *