China si marea batalie pentru resursele din Marea Chinei de Sud

de | nov. 13, 2011 | Asia Centrală, Razboi energetic, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

China, cel mai mare consumator mondial, ar putea beneficia de rezerve uriase de hidrocarburi, informeaza agentia de presa economica Bloomberg. Jurnalistii agentiei opineaza ca depozitele petroliere din Marea Chinei de Sud sunt estimate la 213 miliarde de barili de petrol. Aceasta cifra reprezinta in jur de 80% din rezervele Arabiei Saudite, potrivit Agentiei Americane pentru Informatii Energetice

SS_top_oil_producer_china

China, cel mai mare consumator mondial, ar putea beneficia de rezerve uriase de hidrocarburi, informeaza agentia de presa economica Bloomberg. Jurnalistii agentiei opineaza ca depozitele petroliere din Marea Chinei de Sud sunt estimate la 213 miliarde de barili de petrol. Aceasta cifra reprezinta in jur de 80% din rezervele Arabiei Saudite, potrivit Agentiei Americane pentru Informatii Energetice. China, cea de-a doua a lumii revendica „suveranitate indiscutabila” asupra unei parti majore a marii, titreaza Bloomberg. Disputele teritoriale intre China si alte state asiatice care pretind ca au drept de proprietate asupra unor regiuni din Mare impiedica exploatarea depozitelor si ameninta stabilitatea maritima a regiunii. Divergentele teritoriale asupra suveranitatii au afectat legaturile Chinei cu vecinii sai. La tensionarea relatiilor a contribuit si acuzatia Vietnamului potrivit careia vasele sub pavilion vietnamez sunt hartuite de ambarcatiuni chinezesti. Frictiunile dintre tari ameninta stabilitatea maritima a zonei. Suveranitatea asupra Marii Chinei de Sud va fi unul dintre punctele importante de pe agendele de discutii a doua summituri asiatice ce vor avea loc in Indonezia saptamana viitoare, scrie Reuters. Desi presata de eforturile comune ale tarilor asiatice de a-i limita revendicarile teritoriale, probabilitatea ca aceasta sa faca concesii in ceea ce priveste controlul asupra vastelor zone disputate este foarte mica.

Dispute teritoriale

China pretinde ca detine parti importante din Marea Chinei de Sud, in care sunt inclusi si atoli nelocuiti din apropierea coastei insulei Borneo. Vietnam, Filipine, Taiwan, Malaezia si Brunei isi revendica, de asemenea, parti din mare. Tarile asiatice, sprijinite de SUA si Japonia, incearca sa puna presiuni asupra administratiei de la Beijing pentru a avansa in chestiunea spinoasa a suveranitatii. Potrivit analistilor, China, care se bucura de o pozitie militara si economica favorabila, nu va ceda. „Este destul de proeminenta si destul de puternica acum, asa ca de ce sa dea inapoi? Ar fi ciudat sa o faca, daca luam in calcul care ii sunt nevoile strategice, nevoile energetice, si potentialul pe care teritoriile disputate il au in a raspunde acestor nevoi”, a explicat Kerry Brown, directorul Programului Asiatic al institutului londonez de politici externe Chatham House. Statele asiatice incearca sa detensioneze relatiile pe care le au cu China dupa o serie de dispute din acest an. China si Vietnam au semnat luna trecuta o intelegere cu privire la aceasta situatie, insa acordul nu a adus prea multe elemente noi fata de compromisurile negociate anterior. Guvernul de la Beijing este ingrijorat ca pozitia ii va fi amenintata de o posibila cresterea a prezentei fortelor navale americane in Marea Chinei de Sud, chiar daca administratia de la Washinton sustine ca trupele sunt necesare pentru a proteja libertatea navigatiei. China insista ca disputa poate fi rezolvata doar prin discutii bilaterale intre partile direct interesate astfel incat a reactionat negativ la incercarile Statelor Unite sau ale Japoniei de a se implica. China a devenit cel mai mare consumator de energie din lume, peste Statele Unite, depăşind 2,4 miliarde de tone de petrol consumate anul trecut. Comertul cu produse minerale din China a crescut, in 2010, cu 42,9%, comparativ cu perioada similara a anului precedent. 54,8% din cantitatea de petrol si 53,6% din cea de minereuri de fier sunt de import, se arata intr-un raport publicat de Ministerul Fondului Funciar si al Resurselor. Productia principalelor energii si a produselor minerale si neminerale a inregistrat, in 2010, o crestere evidentă. Consumul de petrol a fost de 380 milioane de tone, in timp ce productia din tara a fost doar 203 milioane de tone, ceea ce inseamna ca o cantitate esentiala de titei a trebuit să fie importata.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *