China investeste puternic in Uniunea Europeana

de | nov. 12, 2010 | Asia Centrală, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Asteptarile oamenilor de afaceri din Franta se bazeaza pe evolutia investitiilor Chinei, in state ale Uniunii Europene. Cel mai recent exemplu in acest sens il reprezinta parteneriatele comerciale, incheiate de Beijing, cu Grecia. E vorba de mai multe miliarde de euro, care merg in domenii precum transporturi maritime, proiecte de logistica si transport aerian

China ocupa economic Uniunea Europeana

China ocupa economic Uniunea Europeana

Asteptarile oamenilor de afaceri din Franta se bazeaza pe evolutia investitiilor Chinei, in state ale Uniunii Europene. Cel mai recent exemplu in acest sens il reprezinta parteneriatele comerciale, incheiate de Beijing, cu Grecia. E vorba de mai multe miliarde de euro, care merg in domenii precum transporturi maritime, proiecte de logistica si transport aerian. Acordurile au fost semnate in timpul unei recente vizite, la Atena, a premierului chinez, Wen Jiabao. Vizita premierului Chinei in Grecia a fost o adevarata gura de oxigen pentru economia elena, puternic afectata de criza economico-financiara, transmite RRA.
Pe langa recentul imprumut din partea institutiilor europene, in valoare de 120 de miliarde de euro, Atena are nevoie de multi alti bani, iar singurul investitor cu exces de lichiditati e chiar China. Beijingul s-a angajat sa cumpere obligatiuni grecesti, in cazul in care statul va decide, din nou, sa vanda. Premierul Wen Jiabao vorbea, recent, despre deschiderea unei linii de credit, de circa trei miliarde de euro, in favoarea constructorilor de vapoare din Grecia, dar banii vor fi folositi, aproape in totalitate, pentru cumpararea de nave construite in China.

Filiera greceasca

Iar asta vine la scurt timp dupa ce Beijingul, folosind o mica parte din rezerva valutara, a cumparat aproape 450 de milioane de euro din datoria Spaniei. Numai ca ambitiile Chinei nu se opresc aici, iar investitia in Grecia pare a reprezenta doar o poarta de intrare spre piata Uniunii Europene.
Anul trecut, China a castigat o licitatie, la concurenta cu firme europene, pentru construirea unei autostrazi in Polonia. O buna parte din banii pentru acest proiect sunt subventii europene, dar muncitorii vin din China. In plus, China cumpara, masiv si repede, active din Europa, a caror valoare a scazut puternic in timpul crizei. Asa s-a intamplat nu numai in Grecia, ci si in Irlanda ori Spania. Iar Irlanda si Ungaria sunt in competitie pentru a atrage investitii chineze, sperand ca, in acest fel, vor aparea cateva mii de noi locuri de munca. In plus, China isi concentreaza eforturile asupra porturilor din Grecia si Italia, dar si asupra autostrazilor care leaga Europa de Est, de Germania si Turcia. Beijingul a oferit, deja, miliarde de dolari, finantand state ale caror proiecte publice importante sustin participarea companiilor de stat chineze si a muncitorilor chinezi. Iar in anii urmatori, China vrea sa se implice in alte noi proiecte, cum ar fi curatarea Dunarii de munitia ramasa din timpul razboaielor, construirea unei cai ferate intre Germania si Macedonia. dar si construirea de noi autostrazi din Germania spre Turcia

Guvernul Romaniei vrea relatii economice stranse cu RP Chineza

Primul-ministru Emil Boc i-a spus, marti, vicepresedintelui Adunarii Nationale Populare Chineze, Simayi Tieliwaerdi, ca Romania doreste sa reia relatiile economice bune cu Republica Populara Chineza, in perioada crizei economice. In cadrul unei intrevederi dintre cei doi oficiali, la Palatul Victoria, premierul roman i-a reamintit oaspetelui sau ca „Romania a fost a treia tara care a recunoscut China”. „Vizita dumneavoastra va fi un bun prilej de dezvoltare a relatiilor noastre politice, economice si culturale. Tarile noastre au o lunga traditie de colaborare. Dupa cum stiti, Romania a fost a treia tara care a recunoscut China, in 1949, si avem atat relatii economice, culturale, cat si politice foarte bune si am dori ca aceasta perioada de criza economica sa fie un moment in care sa reluam aceste relatii economice, astfel incat colaborarea noastra sa fie foarte buna”, i-a spus Boc oficialului chinez.
La randul sau, Simayi Tieliwaerdi i-a transmis lui Emil Boc „urarile de bine” din partea premierului chinez, Wen Jiabao. „Va adresez sincere multumiri ca v-ati facut timp sa ne primiti si urarile de bine din partea domnului Wen Jiabao, premierul chinez”, a spus vicepresedintele Adunarii Nationale Populare Chineze.

Piata chineza pentru vinurile romanesti

Producatorii romani de vin isi indreapta atentia spre piata din China deoarece considera ca aceasta va fi una dintre cele mai profitabile afaceri pentru ei in urmatorii trei ani. Fermierii romani din domeniul viticulturii, una dintre cele mai importante sectoare ale agriculturii din tara, considera piata din China ca fiind cea mai mare din Asia si mult mai profitabila decat pietele traditionale europene.
Producatorii romani de vinuri au facut primul pas spre piata chineza, prezentandu-si produsele la o expozitie de vinuri in China in 2009. Prezenta lor a fost un succes si a fost urmata curand de primele livrari de vin romanesc catre China. Studiile de marketing efectuate pe piata din China de importanti producatori romani de vin s-au dovedit a fi mai mult decat optimiste – un potential de aproximativ 91 milioane de litri sau 121,4 milioane de sticle exportate. Patru dintre cei mai mari producatori de vin din Romania au apreciat ca in urmatorii trei ani, in pofida crizei economice mondiale, exportul romanesc de vin catre China s-ar putea transforma intr-o afacere importanta, daca nu cea mai importanta din agricultura Romaniei. Pentru a indeplini acest obiectiv, cel mai important pas va fi construirea unui terminal special pentru incarcarea vinului in portul romanesc de la Galati. Cativa exportatori de vin romanesc si investitori chinezi construiesc deja depozite mari exclusiv pentru depozitarea vinurilor, terminale cu capacitate mare de incarcare si alte unitati in portul din Galati.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *