China declara ca UE se umileste in fata SUA

de | dec. 21, 2010 | Alte regiuni, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Dispozitia Europei de a primi instructiuni de la alte puteri mondiale este "jalnica" si "patetica", a declarat ambasadorul chinez la Bruxelles, referindu-se la un demers al Washingtonului privind mentinerea embargoului UE asupra armelor impus Chinei, citat de presa europeana.

Catherine Ashton trage un semnal de alarma privind degradarea relatiilor SUA-UE

Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, trage un semnal de alarma privind degradarea relatiilor SUA-UE

Dispozitia Europei de a primi instructiuni de la alte puteri mondiale este „jalnica” si „patetica”, a declarat ambasadorul chinez la Bruxelles, referindu-se la un demers al Washingtonului privind mentinerea embargoului UE asupra armelor impus Chinei, citat de presa europeana. Ambasadorul Song Zhe se referea la o telegrama diplomatica americana, potrivit careia Washingtonul a facut demersuri, anul acesta, dupa ce presedintia spaniola a Uniunii Europene a sugerat ca blocul ar trebui sa ridice embargoul asupra armelor impus Chinei. „Aceasta este o cerere de trecere la actiune pentru toate ambasadele americane in tarile UE, care sa reitereze pozitia noastra, potrivit careia UE trebuie sa mentina embargoul asupra armelor impus Chinei”, se arata in aceasta telegrama, trimisa la 17 februarie 2010 si semnata de secretarul de Stat american. Intr-o alta telegrama trimisa cu doua saptamani inainte, un oficial european afirma ca o ridicare a embargoului ar fi benefica pentru relatiile intre China si Uniune, dar este improbabila din cauza „consecintelor” negative dinspre Washington. „China si UE sunt acum parteneri strategici, iar mentinerea embargoului nu are sens. Eu cred ca este jalnic si patetic ca Europa nu poate sa ia hotarari singura, fara sa fie influentata de alte puteri”, a declarat Song miercuri, pentru un mic grup de jurnalisti. El a adaugat ca modul „servil” in care UE se comporta lasa sa se creada ca este slaba. UE a oprit vanzarea de arme catre Beijing in urma reprimarii violente a protestelor din Piata Tiananmen, in 1989. O initiativa de ridicare a embargoului, in 2004-2005, a esuat, din cauza opozitiei considerabile a statelor membre, in pofida sustinerii acesteia, la vremea respectiva, de Franta si Germania. Unul dintre motivele oferite Europei, de secretarul de Stat Hillary Clinton, pentru a nu ridica embargoul este tratamentul dur aplicat de Beijing dizidentului chinez Liu Xiaobo, conform telegramei trimisa de Clinton.

Europa se teme ca a iesit din gratiile SUA

Statele Unite se indeparteaza de Europa, a avertizat Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, intr-o serie de rapoarte prezentate recent la un summit UE, in care ea propune lansarea de „cooperari triunghiulare” implicand Beijinul si Washingtonul. „Europa nu mai reprezinta principala preocupare strategica a politicii externe americane. Statele Unite cauta tot mai mult noi parteneri cu care sa discute problemele vechi si noi”, potrivit unuia dintre aceste rapoarte. Documentul solicita europenilor sa dea dovada de mai multa „incredere in ei insisi” si de „unitate”. „Cand suntem un partener eficient si pe care se poate conta, Statele Unite ne iau in serios. Din contra, daca promitem prea mult si rezultatele noastre nu sunt pe masura, daca acordam mai multa importanta procedurii decat substantei sau daca nu stim ce vrem, atunci Statele Unite isi vor indrepta atentia in alta parte”, avertizeaza acest raport. „Statele Unite au identificat nevoia unei implicari mai mari in Asia si exista un risc ca ele sa considere UE drept un partener mai putin important, tinand cont de slabiciunea noastra strategica in zona”, subliniaza raportul. „Pentru a obtine rezultate durabile, avem nevoie de relatii eficiente cu alti parteneri”, propune UE. „Trebuie sa depasim perspectiva bilaterala si sa vedem legaturile intre partenerii strategici. Aceasta ar putea duce si la o cooperare triunghiulara”, se arata in document. Potrivit unui diplomat european, Ashton propune organizarea de „intrevederi trilaterale intre UE, China si Statele Unite”.

Dezinteres strategic

La sfarsitul lunii noiembrie 2010, presedintele american Barack Obama si inalti oficiali din statele membre ale Uniunii Europene s-au intalnit pentru o scurta reuniune la Lisabona, cu ocazia unor summituri NATO, dupa ce in primavara presedintele american a anulat o reuniune la Madrid. Europenii au interpretat atunci aceasta anulare drept o ilustrare a lipsei de interes a lui Barack Obama fata de Europa.
Raportul lui Ashton privind relatiile cu China recunoaste ca „nu va fi usoara depasirea diferendelor” in domeniul drepturilor omului. El arata si ca embargoul asupra vanzarilor de arme „constituie un obstacol major in dezvoltarea unei cooperari mai solide intre UE si China in domeniul politicii externe si problemelor de securitate”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *