China ameninta SUA

de | ian. 30, 2010 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile de la Beijing au inaintat un protest oficial administratiei de la Casei Albe, condamnand decizia SUA de a vinde armament in valoare de aproape 7 miliarde de dolari USD Taiwan-ului, considerand ca acest act ar „dauna grav” relatiilor dintre cele doua state, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS

Flota militara taiwaneza, pregatitat pentru razbiu cu Beijingul

Flota militara taiwaneza, pregatitata pentru razboi cu Beijingul

Autoritatile de la Beijing au inaintat un protest oficial administratiei de la Casei Albe, condamnand decizia SUA de a vinde armament in valoare de aproape 7 miliarde de dolari USD Taiwan-ului, considerand ca acest act ar „dauna grav” relatiilor dintre cele doua state, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Tranzactia reprezinta o grava interventie in treburile interne ale Chinei, pune in preicol grav securitatea nationala a Chinei si creaza impedimente serioase eforturilor de reunificare. China cheama partea americana sa recunoasca toata gravitatea problemei si sa anuleze decizia de a furniza armament Taiwanului”, se arata in declaratia Ministerului de Externe de la Beijing.
Reamintim ca in 2008, China a stopat dialogul militar cu Statele Unite dupa ce administratia Bush a aprobat furnizarea de armament modern Taiwanului, inclusiv avioane si elicoptere de lupta, precum si sisteme de rachete sol-aer si sol-sol. Autoritatile chineze considera ca vanzarea de armament catre Taiwan incalca acordul dintre China si SUA semnat in 1982. Philip Crowlez, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, a replicat ca tranzactia cu armament a fost coordonata de China si SUA in mai multe acorduri.

Amenintari cu repetitie

Regimul de la Beijing da periodic publicitatii declaratii, prin care condamna recentele livrari de arme ale Statelor Unite ale Americii catre Taiwan, considerata provincie rebela de catre China. Ministerul de Externe de la Beijing afirma ca astfel de actiuni risca sa submineze relatia Chinei cu Statele Unite, relateaza agentiile internationale de presa, citate de mass-media de la Bucuresti. Totodata, Ministerul chinez al Apararii a anuntat ca isi rezerva dreptul de a adopta masuri suplimentare in acest sens. Intensificarea divergentelor dintre China si Taiwan vine la scurt timp dupa recenta victorie in alegerile locale partiale a Partidului Democrat Progresist, formatiune politica care sustine declararea independentei unilaterale a Republicii Taiwan.
Reamintim ca saptamana aceasta SUA au dat unda verde vanzarii unui sistem antiracheta catre Taiwan, in cadrul unui acord incheiat in 2008. Pentagonul “a atribuit” companiei Lockheed Martin contractul pentru furnizarea sistemului de aparare antiracheta Patriot catre Taiwan in cadrul unui vast acord privind vanzarea de arme aprobat de Congresul american in 2008”, a declarat un purtator de cuvant al Institutului American din Taiwan, ambasada de facto a SUA in insula.

Dosar sensibil

La sfarsitul lunii decembrie 2009, grupul american de aparare Raytheon a anuntat ca a incheiat un contract de 1,1 miliarde de dolari pentru a furniza sisteme antiracheta Taiwanului. Raytheon este principalul contractor pentru programul Patriot, dar lucreaza cu subcontractanti. Rachetele vor fi furnizate Taiwanului de grupul de aparare si aeronautica Lockheed Martin. Vanzarile de arme pentru Taiwan de catre SUA sunt un dosar sensibil ce provoaca indignare la Beijing, in mod special in urma deciziei SUA de a sprijini procesul de modernizare a fortelor aeriene si navale taiwaneze. Un numar de peste 1.500 de rachete chineze sosl-sol sunt indreptate spre Taiwan au declarat surse militare oficiale de la Taipei, citate de mass-media locala.

Razboi pe net

China nu are nevoie de nicio lectie despre Internet de la Statele Unite ale Americii, a declarat directorul unei asociatii media online chinezesti, apropiate autoritatilor de la Beijing, dupa criticile dure, legate de libertatea accesului la informati in China, lansate recent de administratia americana. Discursul secretarului de Stat Hillary Clinton denota lipsa de respect fata de China, care nu poate accepta nicio conditie in ceea ce priveste „securitatea nationala” sau „stabilitatea sociala”, a afirmat seful Beijing Association of Online Media, Min Dahong, deputat in Legislativul chinez. „Modul in care se dezvolta Internetul in China si felul in care acest proces este condus tin de afacerile interne ale poporului chinez”, a declarat Min, pentru agentia oficiala de stiri Xinhuanet. „In ceea ce priveste Internetul, China nu are nevoie de nicio lectie de la SUA legata de ce trebuie sa faca sau cum trebuie sa procedeze”, a adaugat el.
Reamintim ca in discursul sau, Clinton a criticat China si Iranul pentru politicile legate de Internet si a cerut Beijingului sa investigheze plangerile formulate de Google Inc, care acuza tentative de spionaj si cenzura.
Google, cel mai mare motor de cautare din lume, a afirmat ca ar putea inchide canalul in limba chineza google.cn si birourile din aceasta tara, dupa ce a fost tinta unui atac cibernetic provenit din China care tintea firme si activisti pentru drepturile omului ce foloseau serviciile Gmail. Site-urile Facebook, Twitter si YouTube sunt blocate in China, care foloseste filtre firewall pentru a impiedica internautii sa acceseze site-uri web cu continut critic la adresa Partidului Comunist Chinez si a politicilor promovate de acesta.
Disputele legate de libertatea informatiei s-au adaugat la subiectele tensionate aflate pe agenda bilaterala a discutiilor dintre prima si a treia putere economica mondiala, alaturi de dezechilibrele comerciale, subevaluarea cursului de schimb al monedei nationale chineze, vanzarile de arme catre Taiwan sau respectarea drepturilor omului in Tibet.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *