Cetatenii fac legea in UE

de | ian. 13, 2011 | România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a salutat recent adoptarea de catre Consiliul UE, la 20 decembrie 2010, a Regulamentului privind Initiativa cetateneasca la nivel european, dupa ce acest document fusese anterior agreat si la nivelul Parlamentului European, prin votul desfasurat la 15 decembrie 2010.

Tratatul de la Lisabona a demarat reformarea Uniunii Europene

Tratatul de la Lisabona a demarat reformarea Uniunii Europene

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a salutat recent adoptarea de catre Consiliul UE, la 20 decembrie 2010, a Regulamentului privind Initiativa cetateneasca la nivel european, dupa ce acest document fusese anterior agreat si la nivelul Parlamentului European, prin votul desfasurat la 15 decembrie 2010. Parlamentul European a aprobat regulile de baza pentru „initiativa cetateneasca”, prevazuta in Tratatul de la Lisabona. „Din acest moment, Uniunea Europeana adopta democratia participativa. Cetatenii au acum acelasi drept de initiativa politica pe care il avem aici, in Parlament si in Consiliu. De acum, decizia de a actiona este in mainile lor”, a declarat raportorul Alain Lamassoure (PPE, FR) in dezbaterea ce a precedat votul, in care textul a fost aprobat cu 628 de voturi pentru, 15 impotriva si 24 de abtineri. Co-raportorul Zita Gurmai (S&D, HU) a adaugat „‘initiativa cetateneasca” este o oportunitate unica. Pentru prima data, cetatenii se pot asocia si ne pot transmite daca ne facem treaba in mod corespunzator. Avem neaparata nevoie de acest lucru.” Odata ce legislatia este in vigoare, un „comitet al cetatenilor”, format persoane din cel putin sapte state membre diferite vor putea sa se inregistreze o initiativa la Comisia Europeana. Dupa ce Comisia a facut o verificare initiala a admisibilitatii, comitetul va putea incepe strangerea de semnaturi, fie pe hartie sau on-line. Initiativa va avea 12 luni pentru a aduna milionul de semnaturi necesare, fiind necesar ca semnaturile sa provina din cel putin un sfert din statele membre ale UE. Un numar minim de declaratii de sustinere trebuie sa fie obtinute in fiecare stat membru pentru ca acestea sa conteze pentru acest sfert, numarul variind de la 3750 de semnaturi in Malta la 74.250 de semnaturi in Germania. Pentru Romania, numarul minim de declaratii pentru o astfel de initiativa este de 24.750.

Termen de un an

Statele membre vor verifica valabilitatea declaratiilor de sustinere. Toti semnatarii trebuie sa fie cetateni ai Uniunii Europene si varsta minima necesara pentru drept de vot la alegerile europene. In final, Comisia va decide, in termen de trei luni, daca o noua lege va putea fi propusa si va trebui sa justifice aceasta decizie in public. Statele membre vor avea un an la dispozitie pentru adoptarea legislatiei nationale necesare. Cetatenii UE ar trebui sa fie in masura sa lanseze initiative cetatenesti de la inceputul anului 2012. Tratatul de la Lisabona prevede faptul ca la initiativa a cel putin un milion de cetateni ai Uniunii, resortisanti ai unui numar semnificativ de state membre, Comisia Europeana poate fi invitata sa prezinte, in limitele atributiilor sale, o propunere corespunzatoare in materii in care acesti cetateni considera ca este necesar un act juridic al Uniunii, in vederea aplicarii tratatelor.
Dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeana a prezentat la 31 martie 2010 un proiect de Regulament privind initiativa cetateneasca la nivel european. Pe durata Presedintiei spaniole a Consiliului UE (semestrul I 2010) au avut loc discutii intre statele membre asupra proiectului de regulament, care au condus la agrearea unei orientari generale in cadrul Consiliului Afaceri Generale din 14 iunie 2010. In baza acestei orientari generale si dupa inceperea discutiilor in Parlamentul European asupra regulamentului (septembrie – octombrie 2010), Presedintia belgiana a gestionat negocierile inter-institutionale pe aceasta tema. Urmare acestor discutii, a rezultat un text de compromis agreat atat la nivelul Consiliului, cat si al Parlamentului European.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *