Cernobil inghite sute de milioane de euro

de | feb. 6, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Pentru constructia noului sarcofag, destinat sa izoleze sursa de radiatii la centrala atomica de la Cernobil, a fost colectata doar jumatate din suma necesara, sustin experti britanici, indicind ca pentru continuarea si finalizarea lucrarilor la noul invelis protector ar mai fi nevoie de 740 milioane de euro, potrivit presei britanice. Intre timp, printre ruinele celui […]

chernobyl_sarcophagus_440

Pentru constructia noului sarcofag, destinat sa izoleze sursa de radiatii la centrala atomica de la Cernobil, a fost colectata doar jumatate din suma necesara, sustin experti britanici, indicind ca pentru continuarea si finalizarea lucrarilor la noul invelis protector ar mai fi nevoie de 740 milioane de euro, potrivit presei britanice. Intre timp, printre ruinele celui de-al 4-lea reactor, care a explodat in 1986, mai ramin aproximativ 200 de tone de combustibil radioactiv. Conform analistilor, la finantarea proiectului cel mai mult au contribuit tarile Uniunii Europene. Noul sarcofag va fi construit peste cel vechi, insa pentru finalizarea lucrarilor nu ajung fonduri. Insa chiar si daca acest nou invelis va izola in totalitate reactorul distrus, imprejurimile centralei de la Cernobil vor ramine contaminate inca pentru zeci de mii de ani. Costul ridicarii noului sarcofag a fost estimat la 1,6 miliarde de euro , dar 740 milioane de euro nu au fost colectate in pofida promisiunilor facute in cadrul mai multor summituri G8.

Milioane de oameni traiesc in zone iradiate

Mai mult de un milion si jumatate de persoane traiesc in 4.000 de localitati ce au fost iradiate in urma celui mai mare dezastru din istoria energiei nucleare civile in 1986 la Cernobil, in Ucraina, potrivit unui raport publicat miercuri de Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, citat de presa locala si cea rusa. „La douazeci si cinci de ani de la eveniment, inca 1,5 milioane de oameni traiesc in zone iradiate in peste 4.000 de localitati”, constata raportul amintit. „Masurile luate de catre stat au contribuit la normalizarea situatiei in multe zone contaminate”, sustin autorii raportului, adaugand ca anterior peste 2,6 milioane de persoane traiau in 7.500 de localitati afectate de radiatii. „Punerea in aplicare a masurilor de curatare a permis redarea pentru exploatare a mai mult de 84.000 de hectare de teren iradiat”, se mai arata in raport. In aprilie 1986, reactorul nr.4 al centralei atomo-electrice de la Cernobil, situata la o suta de kilometri nord de Kiev, capitala Ucrainei, a explodat, contaminand o mare parte a Europei, in special Ucraina, Belarus si Rusia, trei foste republici sovietice.

Lichidatori CSI

Peste 25.000 de „lichidatori” – in principal din Rusia, Ucraina, Republica Moldova si Republica Belarus – care au participat la degajarea sitului si construirea unui sarcofag deasupra reactorului deteriorat, au murit prematur, potrivit estimarilor neoficiale. Centrala Cernobil a fost inchisa in decembrie 2000, dar vechiul sarcofag care acopera circa 200 de tone de deseuri radioactive este fisurat si situl ramane o „amenintare la adresa Ucrainei, Rusiei si Europei”, a avertizat inca in vara presedintele ucrainean Viktor Ianukovici. Un consortiu francez construieste un nou sarcofag destinat sa reduca amenintarea de scurgeri radioactive, indica in luna septembrie un purtator de cuvant al centralei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *