Capcana South Stream pentru Romania

de | iun. 18, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, R. Moldova, Razboi energetic, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Compania rusa Gazprom a inceput negocierile cu autoritatile romane privind posibilitatea participarii Bucurestiului in proiectul energetic South Stream, anunta mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Gazprom a anuntat ca preconizeaza sa dea start proiectului in 2013, conducta de gaz South Stream avand drept scop livrarea directa a resurselor energetice din Federatia Rusa spre Uniunea Europeana ocolind teritoriul Ucrainei.

Gazprom, arma Kremlinului impotriva Romaniei

Gazprom, arma Kremlinului impotriva Romaniei

Compania rusa Gazprom a inceput negocierile cu autoritatile romane privind posibilitatea participarii Bucurestiului in proiectul energetic South Stream, anunta mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Gazprom a anuntat ca preconizeaza sa dea start proiectului in 2013, conducta de gaz South Stream avand drept scop livrarea directa a resurselor energetice din Federatia Rusa spre Uniunea Europeana ocolind teritoriul Ucrainei. Concomitent, in data de 13 aprilie 2010, ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu, ministrul azer al Industriei si Energiei, Natig Aliyev, si ministrul georgian al Energiei, Alexander Khetaguri, au semnat „Memorandumul de Intelegere pentru realizarea proiectului AGRI (Azerbaidjan Georgia Romania Interconect)”, prin intermediul caruia vor fi transportate gaze naturale din Marea Caspica spre Europa, din Azerbaidjan prin Georgia si Romania, valoarea investitiei fiind estimata intre doua si patru miliarde de euro.
Intr-o miscare politica ce contrazice fundamental sprijinul politic declarat al liderilor politici de la Bucuresti pentru proiectul european Nabucco, concurentul direct al conduceti South Stream, ministrul roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adrian Videanu, a discutat miercuri la Moscova cu seful concernului “Gazprom“, Alexei Miller, perspectivele participarii Romaniei in proiectul South Stream. In cadrul intalnirii au asistat ambasadorul roman in Federatia Rusa Constantin Grigore si sefii companiilor romanesti Romgaz si Transgaz. Anuntul a fost facut pentru presa de catre directia informatii a concernului rus “Gazprom“, mass-media de la Bucuresti fiind evitata de oficialii romani in perioada premergatoare debarcarii diplomatice a grupului de oficiali romani la Kremlin. “In rezultatul negocierilor se poate spune ca am deschis o intrebare ce tine de posibilitatea participarii Romaniei in proiectul South Stream“, a declarat la finele intrevederii presedintele consiliului “Gazprom“. Sursa citata sustine ca in cateva luni se va calcula posibilitatea construirii segmentului South Stream pe teritoriul romanesc, iar in toamna Alexei Miller va vizita Romania pentru continuarea negocierilor.
Conform surselor citate, Romania nu va fi o tara de tranzit, acest rol fiind indeplinit de Bulgaria, de unde gazul se va livra mai departe catre Serbia, Ungaria, Slovenia si Italia. Daca si alte state vor adera la acest proiect atunci se vor construi extensiuni de la conducta de baza, in cazul Romaniei gazul putand fi livrat fie din Bulgaria, fie din Marea Neagra, au conchis sursele citate.

Negocieri electorale

Negocierile cu Romania au inceput dupa ce autoritatile bulgare au refuzat proiectele energetice comune cu Rusia, intr-o miscare destinata scenei politice interne, confruntata cu proximele alegeri prezidentiale, unde partidul premierului Boiko Borisov, GERB, aflat la guvernare la Sofia incearca preluarea mandatului de presedinte de la Partidul Socialist Bulgar. Delegatia romana a plecat la Moscova doar la cateva zile dupa declaratia viceministrului bulgar de Externe, Marin Raikov, care a declarat ca South Stream starneste “multe intrebari“, iar proiectul energetic european Nabucco este pentru tara mai important.
Reamintim ca gazoductul South Stream AG cu o capacitate de pana la 63 mlrd metri cub pe an va trece pe sub Marea Neagra din Rusia spre Europa (pana in prezent punctul de baza al iesirii gazoductului se considera Bulgaria), iar din anul 2015 prin intermediul acestuia se vor livra gaze in Grecia, Italia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia si Austria. Actionarii proiectului – concernul rus “Gazprom“ si compania italiana ENI (cate 50%), 20 la suta trebuie sa revina companiei EdF din Franta.

Moscova crede in gaz

Proiectul South Stream a fost principalul subiect de discutie din cadrul intalnirii de saptamana aceasta de la Moscova dintre ministrul economiei din Romania, Adriean Videanu, si directorul companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller. In cadrul discutiilor s-a convenit ca in urmatoarele luni va fi facut un studiu de fezabilitate privind construirea unei magistrale de tranzit a gazului natural din cadrul proiectului “South Stream” si crearea unei depozit subteran de gaze. Pentru imbunatatirea  eficientei economice a conductei de gaz South Stream pe teritoriul romanesc, partile au convenit sa ia in considerare posibilitatea de cooperare in sfera energetica si in alte domenii, se arata intr-un comunicat de presa al Companiei “Gazprom”, citat de mass-media.
Cele doua parti au ajuns la concluzia ca relatiile ruso-romane in domeniul energiei au un mare potential pentru dezvoltare, iar prin realizarea de catre companiile “Gazprom”, “Romgaz” si Transgaz” a unor proiecte in comun in domeniul gazier va fi garantata  bunastarea a milioane de consumatori de energie. Potrivit presedintelui “Gazprom” Alexei Miller “a avut loc un dialog deschis si obiectiv. In urma discutiilor putem spune ca a fost deschisa posibilitatea participarii Romaniei in proiectul South Stream”. „Problema cooperarii presupune investitii foarte mari. /…/ Problema extractiei presupune si anumite comenzi prealabile si investitii din partea bugetului de stat”, i-a mai spus seful Gazprom oaspetelui roman.
La randul sau, Adriean Videanu si-a exprimat aprecierea pentru discutiile purtate in luna februarie 2010, la Bucuresti, cu vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev. Partile au convennit ca vor continua discutiile in toamna acestui an in cadrul unei vizite oficiale a presedintelui Gazprom in Romania.
Federatia Rusa livreaza gaze naturale in Romania din anul 1979, relateaza agentia inforusia. In anul 2009 au fost  livrate circa 2,5 miliarde metri cubi. Exportul gazelor naturale rusesti in Romania se efectuiaza in baza a doua contracte pe termen lung valabile pana in 2030. Prin teritoriul romanesc este efectuata tranzitarea gazelor catre Bulgaria, Macedonia, Turcia si Grecia. In anul 2009 volumul gazelor tranzitate catre statele balcanice enumarate a constituit circa 12,5 miliarde metri cubi.

Parteneriat energetic la Marea Neagra

Reamintim ca in data de 13 aprilie 2010, ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu, ministrul azer al Industriei si Energiei, Natig Aliyev, si ministrul georgian al Energiei, Alexander Khetaguri, au semnat „Memorandumul de Intelegere pentru realizarea proiectului AGRI (Azerbaidjan Georgia Romania Interconect)”, prin intermediul caruia vor fi transportate gaze naturale din Marea Caspica spre Europa, din Azerbaidjan prin Georgia si Romania, valoarea investitiei fiind estimata intre doua si patru miliarde de euro. Conform surselor oficiale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, alternativa AGRI a demarat prin intelegeri bilaterale intre statele partenere, urmate de semnarea, in aprilie, la Bucuresti, a unui Memorandum de transport al gazelor intre cele trei tari, urmand ca in perioada iunie-iulie 2010 sa se convina si asupra statului companiei ce se va ocupa de proiect si al carei sediu va fi la Bucuresti. Proiectul nu va fi nici substitut, nici alternativa pentru Nabucco, intrucat prin capacitatea sa, avuta in vedere, de 12 miliarde mc de gaze nu poate modifica sensibil actuala configuratie a Coridorului energetic sudic evocat de europenii ce vor sa reduca dependenta lor in materie fata de Rusia, au mai declarat sursele citate. Dar AGRI are o conotatie simbolica si poate fi realizat mai rapid, desi este mai costisitor. Nu va fi o conducta continua, caci presupune si o transbordare, prin imbuteliere, pe Marea Neagra, ceea ce inseamna si puncte de lichefiere (in Georgia) si de delichefiere (in Romania) a gazului, ceea ce va conduce automat la modernizarea si extiderea infrastructurii petroliere şi portuare din porturile româneşti, respectiv georgiene.

Nabucco la butelie

Azerbaidjanul este dispus sa asigure gazul necesar proiectului caci, cu sale estimate la 2200 miliarde mc, poate face fata tuturor proiectelor in care este implicat, cum afirma ministrul Industrei si Energiei de la Baku, dar isi rezerva dreptul de a opta pentru e cele mai oportune, cum a tinut, tot el, sa precizeze.
Reamintim ca, in 2009, Azerbaidjanul a mai convenit o optiune de transport, de gaz natural comprimat, cu Georgia si Bulgaria. Triada de proiecte Nabucco, AGRI si cel ce include Bulgaria ar putea scoate din joc varianta conductei submarine romano-georgiene numita White Stream. Oricum, oficialii romani vor sa propuna UE sa faca din AGRI proiect european prioritar.
In timp ce preşedintele Federatiei Ruse, Dmitrii Medvedev, se afla la Ankara, ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu semna pe 12 martie, la Baku, protocolul privind constituirea companiei de proiect AGRI, proiect la care vor participa firmele Romgaz, SOCAR (azera) si GOGC (georgiana). Prin noua ruta astfel creata vor putea fi transportate pana la 12 miliarde de metri cubi de gaze, respectiv cat intreaga productie anuala medie a Romaniei. Daca acest proiect se va dovedi ca fiind functionabil, Romania s-ar putea constitui intr-un fel de cap de pod pentru gazele azere de la Marea Caspica care vor fi apoi transportate inspre vest prin conducta Arad-Szeged si apoi spre sud prin conducta Giurgiu Ruse.

Divizia South Stream

Reamintim ca Nord Stream si South Stream sunt promovate de monopolul rus Gazprom. La aceste proiecte s-au asociat si mai mari companii europene in domeniu, precum EDF (Franta), GDF-Suez, E.ON din Germania sau ENI din Italia, pe fondul intensificarii presiunilor politice pentru includerea unui numar de state europene in proiectele de anvergura ale Gazprom.
Gigantul energetic rus Gazprom a infiintat recent un departament pentru coordonarea activitatilor de realizare a proiectului ruso-italian South Stream, potrivit unui comunicat al companiei, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “In responsabilitatea departamentului intra coordonarea activitatilor de proiectare si construire a gazoductului South Stream(…), realizarea sectorului maritim al proiectului, modernizarea infrastructurii de transportare a gazului, precum si infiintarea de infrastructuri in statele participante la proiectul South Stream”, precizeaza comunicatul.

Terminalul independentei

Guvernul de la Chisinau realizeaza studii pentru construirea unui terminal de gaze lichefiate in portul maritimo-dunarean Giurgiulesti, pentru a diminua dependenta de gazele rusesti, a declarat Ilarion Popa, vice-ministru al Economiei din Republica Moldova, prezent la Neptun la forumul regional pe teme energetice FOREN. „Republica Moldova depinde in totalitate de gazele rusesti. Si pentru producerea de energie, centrala care aprovizioneaza tara functioneaza tot pe gaze de la Gazprom”, a aratat Popa, citat de mass-media de la Bucuresti. „Trebuie sa gasim solutii pentru acest lucru, altfel rusii ne arata degetul energetic”, a mai spus oficialul de la Chisinau. Mai mult, sistemul energetic moldovenesc a acumulat datorii de 2,4 miliarde de dolari catre Gazprom, a mai precizat oficialul de la Chisinau.
Mass-media de la Bucuresti mai subliniaza faptul ca Romania are, de asemena, in plan realizarea unui terminal de gaze lichefiate. Gazele ar urma sa provina din Azerbaidjan, lichefiate in Georgia, apoi transportate cu vase speciale la Constanta. In portul romanesc vor fi regazeificate si incarcate pe conducte, pentru a ajunge in restul Europei. Concomitent, si Ucraina a anuntat ca analizeaza posibilitatile tehnice de construire a unui terminal de gaze lichefiate, de mare capacitate, in regiunea portului Odessa.

Bucurestiul, calul de bataie al Gazprom

Anterior, serviciul de presa al Ministerului Economiei de la Bucuresti a reiterat ca Romania ar putea fi una dintre tarile care vor fi tranzitate de gazoductul South Stream, avand in vedere pozitia sa geografica, dar traseul definitiv al conductei nu a fost inca stabilit.
Anuntul autoritatilor de la Bucuresti venea la scurt timp dupa ce Alexei Miller, director general al grupului rus Gazprom, a declarat, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, ca Romania nu mai poate lua locul Bulgariei in proiectul South Stream, dar ar putea fi construit un tronson catre aceasta, fie pe sub Marea Neagra fie pe teritoriul bulgaresc. “Poate fi construit un tronson maritim sau pe teritorul Bulgariei (care sa lege South Stream de Romania, n.r.). Deocamdata este vorba doar despre idei”, a declara Miller, citat de mass-media rusa. El a subliniat ca Romania si-a aratat interesul fata de acest proiect si ca discutiile cu Bulgaria au avut succes, iar proiectul evolueaza conform programului.
Reamintim ca in decembrie 2009, directorul general adjunct al grupului rus de stat, Alexandr Medvedev, a declarat ca Gazprom are si alte optiuni, printre care Romania, pentru construirea gazoductului South Stream, in cazul in care Bulgaria renunta sa participe la dezvoltarea proiectului.
La randul sau, ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu, declara, la inceputul lunii martie 2010, ca Transgaz a primit o invitatie oficiala pentru a adera la South Stream, stire neconfirmata de serviciul de presa al Gazprom.

Romania deschide Marea Neagra pentru South Stream

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat anterior la Tokyo, unde participa la un important forum economic romano-japonez, ca Romania a dat un raspuns pozitiv Federatiei Ruse in vederea inceperii prospectarilor in zona economica exclusiva a Romaniei de la Marea Neagra. ”Va pot informa ca am dat deja un raspuns pozitiv rusilor, care ne-au cerut sa le permitem sa inceapa prospectarea in zona economica a Romaniei care e situata pe Marea Neagra”, a spus Basescu, raspunzand astfel unei intrebari adresate de reprezentantul unei companii japoneze. Reamintim ca anterior, mai multe companii japoneze si-au manifestat periodic interesul pentru a participa la construirea viitoarelor gazoducte din regiunea Marii Negre.
Traian Basescu a precizat ca Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, promoveaza cu prioritate proiectul energetic Nabucco, in privinta caruia a semnat un acord. ”Dar, in acelasi timp, nu avem nimic impotriva South Stream. Nimeni nu va bloca accesul proiectului rusesc spre Marea Neagra. Romania nu este impotriva South Stream, dar vom sprijini prioritar Proiectul Nabucco, care este un proiect UE. (…) Nu suntem impotriva South Stream, dar sustinem ca prioritate proiectul european, Nabucco” a mai afirmat Basescu, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Gazprom masoara Marea Neagra

Romania si-a dat acordul ca Gazprom sa faca masuratori in Marea Neagra, pentru proiectul gazoductului South Stream, cu conditia ca cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, sa respecte legislatia din Romania, a declarat la sfarsitul anului trecut, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, citata de mass-media de la Bucuresti. Aceste masuratori nu au demarat inca, iar intalnirea dintre cele doua parti, care trebuia sa aiba loc in Romania, a fost amanata, din cauza situatiei politice din Romania. De asemenea, reprezentantii transportatorului de gaze din Romania, Transgaz, au declarat ca pana acum au transmis Gazprom cateva detalii tehnice pe care acestia le-au cerut. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat in repetate randuri ca oricum South Stream va trece prin partea romaneasca a Marii Negre, relateaza pagina online a postului Realitatea.

Ambitii energetice

Proiectul South Stream, care presupune costuri de constructie de circa 15 de miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz – cu posibilitatea cresterii capacitatii la 63 miliarde metri cubi ulterior – din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina, cu care Moscova a avut deja mai multe conflicte legate de tranzitul gazului rusesc catre principalele piete europene. Primele livrari prin South Stream ar trebui sa inceapa in 2015, desi initial era vorba de 2013. South Stream va fi alimentat cu gaz din Rusia, Asia Centrala si Kazahstan, potrivit Moscovei. South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia. Reamintim ca mai multi analisti si-au manifestat scepticismul fata de argumentele economice si de fezabilitatea South Stream din cauza faptului ca specificitatea fundului Marii Negre presupune o tehnologie mai avansata, iar costurile sunt mai mari.
Proiectul energetic South Stream este in concurenta cu un alt proiect, Nabucco, un gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop alimentarea Uniunii cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia. Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia. O ramificatie a gazoductului din sectorul maritim ar putea fi construita spre Romania in cadrul proiectului de gazoduct South Stream, a declarat la inceputul luni octombrie seful companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, potrivit RIA Novosti.

Sprijin romanesc

Cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, a solicitat Romaniei suportul tehnic pentru activitatile de foraj in Marea Neagra, in vederea construirii conductei South Stream, iar ministerul roman al Economiei i-l va acorda, conform unui comunicat emis recent de serviciul de presa al ministerului. Autoritatile romane au mai discutat la Moscova cu reprezentantii Gazprom despre problema importului direct de gaze naturale, iar Gazprom se va implica in realizarea studiului privind depozitul de gaze de la Roman-Margineni, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu.
“Am reluat proiectele de colaborare intre Romgaz si Gazprom, privind importul direct de gaze, dezvoltarea capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum si dezvoltarea retelei de tranzit a gazelor. De asemenea, am vorbit si despre implicarea Gazprom in proiecte privind termocentralele din Romania. Le-am vorbit de faptul ca Romania are termocentrale pe gaze cu o putere instalata de 3.000 MW. Impreuna cu Gazprom, vom dezvolta proiecte in privinta termocentralelor”, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, citat de mass-media de la Bucuresti.

Proiecte comune

Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, depozitul de gaze Roman-Margineni poate fi un proiect win-win pentru ambele parti. In acest context, reprezentantii Romgaz au prezentat un proiect de memorandum pentru aceasta colaborare, urmand ca partea rusa sa analizeze documentul. “Totodata, avand in vedere ca in anul 2011 vor expira actualele contracte de furnizare a gazelor naturale rusesti in Romania, a avut loc si o discutie de principiu referitoare la necesitatea demararii negocierilor pe aceasta tema in perioada urmatoare”, au mai spus reprezentantii ministerului, citati de agentiile de presa.
De asemenea, potrivit datelor transmise de Romgaz, la inceputul lunii martie, producatorul national de gaze incearca sa coopteze proiectantul de specialitate al Gazprom in definirea unor faze ale studiului de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni, pentru a face proiectul mai atractiv pentru investitori. Reprezentantii Romgaz estimeaza de asemenea ca investitiile pentru acest depozit de gaze s-ar putea ridica la 500 milioane euro, iar capacitate de stocare ar putea ajunge la doua miliarde metri cubi gaze.
In cadrul vizitei intreprinse in Federatia Rusa in perioada 20-21 mai, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a avut miercuri intalniri cu ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko. Adriean Videanu i-a propus acestuia posibilitatea dezvoltarii comune a unor centrale electrice care sa functioneze pe gaze. Reprezentantii Gazprom, Romgaz si Transgaz au discutat si la Bucuresti, pe 29 octombrie 2008, despre posibila colaborare dintre gigantul rusesc si companiile romanesti pentru dezvoltarea capacitatilor de depozitare si de tranzit a gazelor pe teritoriul Romaniei si despre proiectul gazoductului South Stream.

Nabucco vs. South Stream

Proiectele Nabucco si South Stream sunt complementare, ele nu se exclud, iar zona Marii Negre este esentiala, intrucat uneste zona Caspica de Europa, a declarat directorul general executiv al Eni, Paolo Scaroni, prezent la Black Sea Energy and Economic Forum, la Bucuresti, citat de agentiile de presa. “In timp ce South Stream este proiectata a fi aprovizionata cu gaz rusesc, de cealalta parte, gazoductul Nabucco intentioneaza sa aprovizioneze Europa cu gaze din alte surse. Daca proiectul South Stream prevede transportul anual a maxim 63 miliarde metri cubi de gaz, capacitatea Nabucco ar fi de cel mult 31 miliarde metric cubi gaze anual. Deci oricum nu e suficient”, a declarat directorul general executiv al Eni, Paolo Scaroni. Acesta considera ca exista un apetit crescut pentru gaz in Europa Centrala si de Vest, iar consumul este in continua crestere. “Trebuie sa gasim rute care sa uneasca Europa de regiunea Caspica. Este loc pentru o conducta aditionala in nord. Pentru a ne implica efectiv, trebuie sa fim atenti la toate provocarile si oportunitatile din zona Marii Negre. Marea Neagra este foarte importanta pentru Eni. Cu Romania si Bulgaria acum membre ale UE, granita este la Marea Neagra. Vorbim de o zona care reuneste zona Caspica cu pietele europene”, a mai subliniat Scaroni.
Omul de afaceri Dinu Patriciu, prezent la eveniment, a spus ca “este convins ca Nabucco si South Stream sunt doua proiecte in competitie. Suntem capatul vestic al Marii Negre, intr-o lume care are nevoie de podul dintre Est si Vest, care este deasupra acestei mari. Democratia trebuie sa treaca spre Caucaz”.
Reamintim ca ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko, a declarat ca South Stream va fi gata inainte de proiectul european rival Nabucco. “Consider ca South Stream are toate sansele sa fie realizat inainte de Nabucco. Nabucco se confrunta cu mai multe probleme, care trebuie rezolvate”, a declarat Smatko. “Nu cred ca partenerii care vor furniza resursele pentru Nabucco vor fi liberali cu privire la pret”, a adaugat el.

Axa energetica Moscova-Ankara

Turcia a autorizat Rusia sa  intreprinda lucrari de explorare pentru a realiza gazoductul South Stream, a anuntat premierul turc Recep Tayyip Erdogan in urma intalnirii cu omologul sau rus Vladimir Putin, informeaza agentiile de presa internationale, citate de Hotnews. Putin a mers la Ankara sa ceara acordul partii turce pentru a incepe studii geologice si explorari submarine care ar permite inceperea lucrarilor la gazoduct. Decizia se inscrie intr-un pachet de acorduri privind cooperarea pe domeniul gazului si petrolului intre cele doua tari.
Erdogan a mai anuntat semnarea unui acord privind extinderea dupa 2011 a contractului de livrare de gaz cu Rusia si alte doua acorduri privind participarea Rusiei la proiectul oleoductului Samsun-Ceyhan si extinderea conductei Blue Stream spre Siria, Liban, Israel si Cipru. “In spiritul care anima relatiile noastre bilaterale, am acceptat solicitarea Rusiei de a efectua studiile necesare inceperii constructiei gazoductului South Stream”, a spus Erdogan la conferinta de presa, potrivit AFP.
La randul lui, Vladimir Putin a spus ca South Stream este o alternativa la proiectul sprijinit de UE, Nabucco, insa nu este un proiect concurent. Semnarea acordului pentru South Stream a avut loc in prezenta premierului italian Silvio Berlusconi, participarea lui la eveniment fiind explicata prin faptul ca grupul italian Eni este partenerul principal al Gazprom in realizarea South Stream.
Semnarea acestui acord deschide ruta gazoductului spre Bulgaria ocolind Ucraina, despre care o serie de sustinatori ai proiectului spuneau ca ar putea ingreuna eforturile ruse, interzicand construirea gazoductului prin apele sale teritoriale. In acest caz, situatia pare rezolvata si South Stream pare a avea cale libera, iar Gazprom situatia simplificata, insa mai este un element. Premierul bulgar Borisov a anuntat ca vrea sa revada acordul incheiat cu Gaprom privind participarea Bulgariei la constructia gazoductului.
Daca interesul Rusiei pentru South Stream poate fi tradus in dorinta de a-si proteja cota de 25% din piata europeana a gazului, participarea Turciei indica marile ambitii regionale ale Ankarei, care se extind dincolo de traditionala cooperare cu aliatii sai occidentali. Mai mult, faptul ca Turcia a semnat si acordul pentru Nabucco, in urma cu o luna, indica dorinta sa de a deveni si un hub energetic in regiune.

Rusia in oleoductul Samsun – Ceyhan

In schimbul participarii Turciei la South Stream, Moscova va sustine Turcia in cateva proiecte energetice. Unul dintre ele este oleoductul Samsun – Ceyhan, care ar trebui sa uneasca Marea Neagra cu terminalul de petrol de la Mediterana, Ceyhan. Scopul acestui proiect este de a crea o alternativa la transportul petrolului din Rusia si Kazahstan prin stramtorile Bosfor si Dardanele. Este un proiect al ENI si al companiei turce Calik Enerji si isi cauta investitori, in conditiile in care costurile proiectului sunt estimate la doua miliarde de dolari.

Prima centrala nucleara turca

In plus, Rusia va ajuta Turcia sa construiasca prima sa centrala atomica. Proiectul a fost deja contestat de 20 de protestatari de la Greenpeace, care au manifestat in Ankara, in timp ce premierii celor doua tari erau in discutii. Un consortiu format din companiile rusesti Inter RAO, Atomstriexport si cea turca Park Teknik a fost singurul care a participat la licitatii pentru constructia centralei nucleare. Ministrul turc al energiei a spus miercuri sa asteapta ca firmele ruse sa reduca pretul pe care vor sa il ceara pentru energia produsa de centrala. Intre timp, Turcia a intarziat o decizie finala privind oferta inter RAO-Atomstroexport, asteptand o revizuire a pretului energiei. Centrala ar trebui sa fie operationala in 2016.
Potrivit Guvernului rus, propunerea rusa prevede construirea a patru reactoare cu o putere totala de 1.200 de megawati. Electricitatea va fi vanduta cu un pret fix pana in 2030, apoi la pretul pietei. Primul reactor ar urma sa fie dat in folosinta in 2016, iar celelalte trei la un interval de un an de zile unul de altul. Costul constructiei este estimat la 21 de miliarde de dolari (14,6 miliarde de euro).

Rusia respinge Carta Energetica

In ziua discutiilor atator proiecte energetice, Rusia respinge oficial Carta Energetica printr-un decret semnat de premierul Vladimir Putin, informeaza AFP. Decretul informeaza asupra “intentiei Federatiei Ruse de a nu deveni membru al Cartei Energetice” semnata de Rusia in 1994. Presedintele Medvedev a propus in aprilie o noua Carta Energetica pentru a inlocui vechiul document adoptat in 1991, pe care Moscova refuza sa il ratifice. Europenii insa au aratat ca sunt dispusi sa asculte propunerile Rusiei privind o carta energetica insa nu exista niciun motiv pentru renuntarea la pactul existent. “Nu vom renunta la acorduri care exista deja de ani buni. Suntem deschisi sa discutam propunerile Rusiei, construind insa pe acordurile existente, fara a distruge si a pune sub presiune sistemul deja existent”, a spus Barroso. Ambele parti au ramas pe aceeasi pozitie si dupa ultimul summit UE-Rusia, care a avut loc in luna mai.
Decretul premierului Putin este “un nou gest politic” prin care Rusia vrea sa arate Occidentului ca are propria sa agenda, spune un fost ministru rus al energiei, potrivit AFP, si faptul ca a fost dat intr-o zi in care a mai obtinut si victoria privind cooptarea Turciei in South Stream nu este intamplatoare. Documentul pe care refuza Moscova sa il ratifice obliga partile – tarile est-europene si fostele republici sovietice – sa faciliteze tranzitul materiilor si produselor energetice pe teritoriile lor si interzice intreruperea sau reducerea furnizarii de energie in cazul unor litigii privind modalitatile de tranzi

Baricada bulgara

Pe fondul succeselor evidente inregistrate in realizarea proiectului Nord Stream, Rusia nu poate spune acelasi lucru despre South Stream, relateaza mass-media de la Bucuresti. In timp ce presedintele Greciei, Carolos Papulias, isi exprima speranta ca South Stream si oleoductul Burgas-Alexandropolis vor fi construite in scurt timp, Bulgaria continua sa-si afizeze opozitia fata de gazoductul rusesc. Existenta unor probleme reale a fost confirmata de seful Ministerului rus al energiei. Expertii cred ca Rusia va trebui sa accepte serioase compromisuri in tentativa de a-i determina pe bulgari chiar si la un minim de colaborare in domeniul gazelor naturale, scrie Nezavisimaia gazeta. “Nu prea cred in declaratiile optimiste ale responsabililor rusi in privinta South Stream, pentru ca problemele nu au fost inca rezolvate”, spune, in acest sens, Mihail Krutihin, partenerul firmei de consultanta RusEnergy.
Moratoriul impus de guvernul bulgar asupra negocierilor cu Rusia pe proiecte energetice nu a fost anulat, iar Turcia si-a dat acceptul numai in privinta lucrarilor de prospectare geologica a apelor sale teritoriale din Marea Neagra, dar nu si pentru amplasarea South Stream”, a subliniat expertul. Pe de alta parte, adauga analistul, bulgarii nu vor sa abordeze cele doua proiecte South Stream si Burgas-Alexandropolis separat, ca doua programe de sine statatoare. Ca atare, estimeaza Krutihin, este de asteptat ca partea rusa sa inceapa sa-i curteze in fel si chip pe bulgari, venind cu numeroase propuneri ademenitoare pentru a porni South Stream. „Poate vom renunta la unele pretentii, precum revendicarea pachetului de control pentru Gazprom la viitorul gazoduct pe teritoriul bulgar, etc. Dar nu m-as incumeta sa dau un pronostic privind rezultatul tratativelor”, a precizat el.
Cotidianul rus de mare tiraj Vedomosti, citat de Hotnews, noteaza, la randul sau, ca vizita presedintelui Dmitri Medvedev la Roma nu a reusit, in pofida numeroaselor rezultate pozitive, sa rezolve principalul scop al deplasarii: compania ENI nu a fost de acord sa cedeze o parte a participatiei sale la South Stream in favoarea grupului francez Electricite de France. In schimb, premierul Silvio Berlusconi a promis ca intreaga Europa va continua sa cumpere gaze din Siberia. La finalul convorbirilor de la Roma, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a declarat ca EdF ar putea obtine o cota de peste 10% din proiect. Oricum, s-a grabit el sa adauge, negocierile continua.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *