Bulgaria vrea sa foreze in Marea Neagra, la granita cu Turcia

, ,
 

Guvernul bulgar a aprobat miercuri organizarea unei licitaţii publice pentru alegerea unui companii care să efectueze prospecţiuni asupra unui bloc situat pe platoul continental şi în zona economică exclusivă a Bulgariei din Marea Neagră.
Blocul are o suprafaţă de 4.032 de kilometri şi este situat în apropierea frontierei turco-bulgare. Detaliile privind procedura vor fi publicate în Monitorul Oficial al Bulgariei, precum şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, precizează un comunicat. Guvernul bulgar a aprobat recent emiterea unei autorizaţii care va permite grupului petrolier francez Total SA să efectueze prospecţiuni asupra blocului „Khan Asparuh” situat pe platoul continental şi în partea de nord a zonei economice exclusive a Bulgariei din Marea Neagră. În cazul în care, în urma prospecţiunilor, vor fi descoperite zăcăminte de gaze sau petrol, compania franceză va putea să solicite concesionarea blocului în conformitate cu legislaţia bulgară.
Blocul „Khan Asparuh” are o suprafaţă totală de peste 14.000 kilometri şi se află la o distanţă de 15 kilometri de zăcământul de gaze naturale descoperit în luna februarie a acestui an în zona română din Marea Neagră. Blocul bulgăresc are caracteristici similare cu cel din România, iar autorităţile de la Sofia şi-au exprimat deja speranţa ca şi acolo să fie descoperite zăcăminte de gaze naturale. În prezent, grupul rus Gazprom furnizează 85% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei. Până în 2010, Bulgaria era dependentă în întregime de grupul rus, însă în urmă cu doi ani Melrose a demarat producţia la zăcămintele Galata, Kaliakra şi Kavarna din Marea Neagră.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *